Nationale selectie rolstoelhandbal zoekt trainingslocaties!

Nationale selectie rolstoelhandbal zoekt trainingslocaties!

Het Nederlands rolstoelhandbalteam heeft een knappe prestatie neergezet op het WK 6×6 in november 2022. In Portugal behaalde de rolstoelploeg een zilveren medaille, dat is iets waar we als handbalsport ontzettend trots op zijn.

Deze sport is in Nederland echter nog iets te klein om grote stappen te zetten. Binnen Nederland is er een competitie voor het rolstoelhandbal, deze competitie zal volgend seizoen uit 12 teams bestaan. Het zou ontzettend mooi zijn wanneer meer verenigingen het rolstoelhandbal willen aanbieden, daarom willen we de sport onder de aandacht brengen. Hiermee hopen we verenigingen te enthousiasmeren om deze mooie sport aan te bieden binnen de vereniging. Op deze manier kunnen we de omvang en kwaliteit van het rolstoelhandbal verbeteren.

Het Nederlands rolstoelteam traint twee keer per maand op zondag en de trainingen duren twee uur per keer. Hier is uiteraard een zaal voor nodig. Het vinden van een geschikte zaal en de daarbij behorende zaalhuur is de afgelopen jaren lastig gebleken. We willen verenigingen vragen gratis een zaal beschikbaar te stellen voor TeamNL. Uiteraard ontvangt de vereniging hiervoor wel een tegenprestatie.

Voor de verenigingen die de training van TeamNL faciliteren, hebben we een aantal opties voorafgaand of na afloop van de selectietraining:

 1. Kennismaking met rolstoelhandbal
  1. Een rolstoelhandbaltraining onder leiding van de bondscoach aan een team van de vereniging om de rolstoelsport te ervaren.
  2. Een rolstoelhandbalclinic gegeven door de bondscoach aan de vereniging en mensen die niet bij de vereniging zijn aangesloten. Op deze manier kunnen zij kennis maken met de sport.
  3. Een wedstrijd tegen, of gemixt met TeamNL.
  4. Een combinatie van het bovenstaande.
 1. Kennisvergroting van rolstoelhandbal
  1. Voor bestaande rolstoelhandbalteams is dit een zeer leuke manier om met de tips en tricks van de bondscoach het niveau in de trainingen te verhogen.
  2. Een rolstoelhandbalclinic gegeven door de bondscoach aan de vereniging en mensen die niet bij de vereniging zijn aangesloten. Op deze manier kunnen zij kennis maken met de sport.
  3. Een wedstrijd tegen, of gemixt met TeamNL.
  4. Een combinatie van het bovenstaande.

Hoe zal een dag in de zaal er ongeveer uitzien?
De eerste twee uur zal de rolstoelhandbalselectie een demo training afwerken. Na deze training is er een uur de tijd om te lunchen. Hierna volgt een clinic van een uur en er zal afgesloten worden met een één uur durende wedstrijd tegen een gastvereniging. Wanneer er alleen door Team NL wordt getraind is een zaal voor twee uur genoeg. Wel is het belangrijk dat het team vijftien minuten voor aanvang van de training tijd heeft om in te rijden en vijftien minuten erna de mogelijkheid heeft om uit te rijden.

Tijden zijn in overleg i.v.m. de reistijd van de spelers/speelsters

Waarom zou de vereniging iets met rolstoelhandbal kunnen doen?
De sport biedt diverse mogelijkheden die voor de vereniging interessant zijn:

 • Voor het spelen in de competitie is iedereen welkom en kunnen ook de valide mensen deelnemen. Niet alleen mensen met een beperking beoefenen de rolstoelsport, ook valide mensen doen mee. Soms zijn dit geblesseerde of oudere spelers die vanwege hun fysieke ongemakken de valide sport (tijdelijk) niet meer kunnen spelen. Ook valide mensen die nooit gehandbald hebben, de sport interessant vinden maar op leeftijd niet meer durven te starten kunnen aansluiten. Op deze manier werf je leden en behoud je leden langer bij de vereniging.
 • Gemeenten schenken veel aandacht aan inclusie en zijn bereid subsidies te verlenen aan verenigingen die zich willen inzetten voor inclusief sporten. Dit kan voor verenigingen aantrekkelijk zijn om de rolstoelsport te gaan aanbieden. Het kan interessant zijn om na te vragen wat de mogelijkheden zijn voor het opstarten van de rolstoelsport en het organiseren van een clinicdag met Team NL.

Hopelijk wekt deze informatie interesse voor de rolstoelsport op! Wil de vereniging hiernaast ook ondersteunen bij het faciliteren van een zaal voor TeamNL? Neem dan contact op met teammanager Wilma Reincke (w.reincke@handbal.nl) of bondscoach Menno de Klerk (m.de.klerk@handbal.nl).