Beach Dames starten EK met winst, Beach Heren verliezen van Frankrijk en Spanje

Het EK Beach Handball voor jeugdteams is begonnen. De Dames U17 zijn gestart met een overwinning op Kroatië. De Heren U17 verloren van Frankrijk na shoot-outs en Spanje was een maatje te groot. Morgen wordt de poulefase vervolgd. Alle wedstrijden zijn live te zien op ehftv.com.

Programma
30 juni 10:00 uur Beach Dames U17: Nederland – Tsjechië (Veld 4)
30 juni 14:00 uur Beach Heren U17: Nederland – Bulgarije
30 juni 15:30 uur Beach Dames U17: Nederland – Frankrijk (Veld 3)

Beach Dames U17
Nederland-Kroatië
De Beach Dames U17 begonnen niet scherp aan het EK. Yinthe Schaddenhorst en Lisa de Wolf hielden Nederland tot 4-4 in het juiste spoor. Kroatië wist daarna drie keer op rij te scoren en zo een ruime voorsprong te pakken: 4-10. De ploeg van bondscoach Frank Fokkens liet het er niet bij zitten. Ze knokten zich terug tot een marge van twee punten. Het tweede deel van de set werd spannend. Uiteindelijk trokken de Kroaten met 16-17 aan het langste eind.

In de tweede set waren beide ploegen opnieuw aan elkaar gewaagd. De strijd ging gelijk op: 2-2, 4-4, 6-6, 8-8. Sterre Jansen was verantwoordelijk voor drie tweepunters en Yinthe Schaddenhorst deed ook een duit in het zakje. Een aantal kansen werden door beide landen gemist. Het was Kroatië dat twee punten voor kwam. Stacey de Vries trok de stand gelijk. Kroatië bleef het net vinden, maar gelukkig deed Nederland dat ook: 14-14. In de slotminuut wist de Kroatische ploeg niet tot scoren te komen. Nederland veroverde een penalty die feilloos werd binnengeschoten door Sterre Jansen. Dankzij een knappe redding van de Nederlandse keepster werd de setwinst over de streep getrokken met 16-14.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Kroatië faalde niet bij hun eerste poging. Stacey de Vries rondde een pirouette knap af. Ilva Blom wist de tegenstandster uit de tent te lokken en bracht goed redding op het schot. Daarna scoorde ze zelf aan de overkant haar shoot-out. Kroatië trok de stand gelijk: 4-4. Nederland was erg trefzeker. Lisa de Wolf vond het net, terwijl de tegenstander opnieuw op Ilva Blom stuitte. De Beach Dames hadden genoeg aan één punt. Die opdracht kon prima overgelaten worden aan Sterre Jansen. De wedstrijd werd gewonnen. De serie moest nog afgemaakt worden, maar het lukte Kroatië niet meer om te scoren. Keepster Tess Janssen bracht redding. Yinthe Schaddenhorst bepaalde de stand in de shoot-out op 9-4.

Beach Heren U17
Frankrijk-Nederland
Vanmorgen speelde de Beach Heren hun eerste wedstrijd op het EK tegen Frankrijk. In de eerste set was Nederland niet opgewassen tegen de Franse ploeg. Al snel keek het jeugdteam van bondscoach Rob Stuart tegen een 10-4 achterstand aan. Het lukte niet om de marge te verkleinen en Frankrijk liep uit naar 18-6. De Fransen gingen uiterst zuiver met hun kansen om waar Nederland meer doelpogingen nodig had om tot scoren te komen. Na tien minuten spelen stond er 36-18 op het scorebord.

In de tweede set bood Nederland goed partij. Via Thijs van der Kooij (tweemaal) kwamen de Beach Heren U17 0-4 voor. De voorsprong werd knap vastgehouden tot 8-14. Daarna wist Frankrijk drie keer op rij te scoren en de stand gelijk te trekken. Beide ploegen ontliepen elkaar weinig halverwege de tweede set: 24-24. Het was Nederland dat het initiatief pakte. Dankzij treffers van Senna Jansen en Daan Krijgsman pakte Nederland een marge van vier punten. Frankrijk deed wat terug met een tweepunter. Met een belangrijk doelpunt herstelde Senna Jansen de voorsprong: 26-30. Vlak voor tijd kwam Frankrijk tot scoren. Nederland liet zich niet van de wijs brengen en Siebe Speckmann gooide de set in het slot: 28-32.

In de shoot-outs bleek Frankrijk dodelijk. Ze benutte al hun doelpogingen. Nederland mistte de eerste, derde en vierde shoot-out waardoor de overwinning met 9-4 naar de Fransen ging.

Nederland-Spanje
Spanje was een maatje te groot. In de eerste set pakten de Spanjaarden snel de voorsprong: 4-10. Nederland had daar niet van terug. Er werden een aantal technische fouten gemaakt en kansen gemist. Dat gaf Spanje de gelegenheid om verder uit te lopen: 8-23. Thijs van der Kooij benutte een penalty en Senna Jansen zorgde met twee tweepunters voor een setstand van 14-25.

De Beach Heren U17 konden in de tweede set beter partij bieden. Tot 10-10 ging het duel gelijk op. Aan Nederlandse kant waren Senna Jansen (2x), Thijs van der Kooij, Siemen Verwijst (2x) trefzeker. Spanje drukte het gaspedaal in en scoorde vijf keer op rij: 10-20. Nederland maakte opnieuw te veel technische fouten. Daan Krijgsman vond nog twee keer het net, maar Spanje won ruim met 14-24.