Beach teams winnen alle wedstrijden op dag 2 van het EK U17

Beach teams winnen alle wedstrijden op dag 2 van het EK U17

Dag twee op het EK Beach Handball U17 is succesvol verlopen! De Nederlandse beach teams wonnen al hun wedstrijden. De Heren U17 versloegen Bulgarije na spannende shoot-outs. De Dames U17 wonnen van Tsjechië en Frankrijk. De jeugdploeg van bondscoach Frank Fokkens is daarmee verzekerd van de kwartfinale. Morgen worden de laatste poulewedstrijden gespeeld. Alle wedstrijden zijn live te zien op ehftv.com. 

Programma
1 juli 09:15 uur Beach Dames U17: Duitsland – Nederland (Veld 1)
1 juli 10:00 uur Beach Heren U17: Polen – Nederland

Beach Heren U17

Nederland-Bulgarije
De Beach Heren U17 begonnen sterk aan de wedstrijd. Via Thijs van der Kooij, Senna Jansen en Siebe Speckmann kwamen ze 6-2 voor. De grip op het duel ging verloren. Bulgarije scoorde vier keer op rij en boog de achterstand om. Nederland knokte zich terug naar een gelijke stand: 14-14. Na een aantal technische fouten kreeg Bulgarije de kans om een gaatje te slaan van vier punten. De ploeg van Rob Stuart rechtte de rug opnieuw. Senna Jansen verzilverde een penalty. Tom Roovers wist een strafworp van de tegenpartij te keren en Siebe Speckmann bracht beide ploegen weer in evenwicht: 18-18.

Nederland speelde met vlagen slordig. De Bulgaarse ploeg liep uit naar 18-22. Het was Senna Jansen die zijn ploeg weer in het juiste spoor bracht door twee keer op rij te scoren. De zoomer was gegaan, de stand gelijk en dus moest een golden goal de beslissing brengen. Bulgarije veroverde het balbezit. De specialist schoot raak en bepaalde de setstand op 22-24.

Aan het begin van de tweede set was Senna Jansen op dreef. Hij scoorde drie keer, maar Bulgarije deed dat ook. Siebe Speckmann wist het net te vinden met een vlieger en bracht Nederland 8-6 voor. De Bulgaarse ploeg was taai. Tot 10-10 ging het gelijk op. De Beach Heren U17 sloegen daarna een gat van acht punten door treffers van Siebe Speckmann, Senna Jansen (2x) en Thijs van der Kooij. Dankzij een benutte penalty van Sten Brouwer werd het verschil zelfs tien punten: 24-14. Nederland hiel die marge tot het einde van de set vast. Siebe Speckmann bepaalde de setstand op 30-20.

In de shoot-out waren allebei de teams heel accuraat. Ze verzilverden zes shoot-outs. Bij een stand van 12-12 miste Bulgarije hun doelpoging. De overwinning lag in handen van Thijs van der Kooij. Een éénpunter was genoeg. Hij faalde niet oog in oog met de keeper en zo won Nederland de shoot-out uiteindelijk met 13-12.

Beach Dames U17
Nederland-Tsjechië 
Nederland startte de eerste set voortvarend. Tsjechië kwam minutenlang niet tot scoren dankzij de sterke Nederlandse dekking en reddingen van keepster Tess Jansen. Aanvallend gingen de Beach Dames U17 als een trein. Stacey de Vries (2x), Yinthe Schaddenhorst (3x), Lisa de Wolf (2x) vonden het net. Nederland pakte zo een comfortabele voorsprong van 14-0. Tsjechië was niet opgewassen tegen het zorgvuldige spel van Nederland. De ploeg van Frank Fokkens liep uit naar 22-4. De setwinst kwam geen seconde in gevaar. Beide ploegen scoorden om en om. Na tien minuten spelen stond er 30-14 op het scorebord.

In de tweede set bood Tsjechië beter partij. De Beach Dames stuitte een aantal keer op de Tsjechische doelvrouw. De stand was gelijk tot 4-4. Toen sloeg Nederland een gat van zes punten dankzij treffers van Sterre Jansen (2x) en Yinthe Schaddenhorst. Tsjechië wist twee keer op rij te scoren en de stand terug te brengen naar: 10-8. Yinthe Schaddenhorst had twee vliegers in huis en bracht Nederland 14-10 voor. De Nederlandse dekking hield het doel schoon. Lisa de Wolf kreeg het op haar heupen. Drie keer rondde ze een pirouette feilloos af. Zo won Nederland de tweede set ruim met 20-10.  

Nederland-Frankrijk
De dames schoten uit de startblokken. Yinthe Schaddenhorst (2x), Lisa de Wolf (2x) en Sterre Jansen maakte bondscoach Frank Fokkens trots. Ze brachten Nederland samen op 10-0 voor tegen Frankrijk. De Fransen scoorden twee keer achter elkaar en verkleinde het gat naar 10-4. Nederland speelde snel, gevarieerd en was uiterst doeltreffend. Vier keer op rij schoten ze de bal tegen de touwen en het jeugdteam liep uit naar 18-4. Er was geen vuiltje aan de lucht. Met een aantal éénpunters werd de setwinst overtuigend binnengehaald met 25-10.

Frankrijk begon beter aan de tweede set en zette Nederland onder druk. Nadat ze 2-6 voorkwamen moest Nederland in de achtervolging. Via specialist Stacey de Vries en Esmee Stege kwamen de Beach Dames U17 op gelijke hoogte: 8-8. Beide teams ontliepen elkaar weinig. Sterre Jansen bracht Oranje aan de goede kant van de score (14-12), maar Frankrijk nam het initiatief over nadat ze twee keer het net vonden.

Cruciale minuten braken aan. Specialist Stacey de Vries trok de stand gelijk. Keepster Tess Jansen had een knappe redding in huis en gooide de bal vervolgens in het lege doel aan de overkant (18-16). De Nederlandse keepsters vertolkten een glansrol. Dankzij hun reddingen wist Frankrijk niet meer tot scoren te komen. Vlak voor tijd zorgde specialist Stacey de Vries voor de overwinning door de bal via de binnenkant van de paal binnen te schieten. De setstand werd 20-16.