Beach Dames U17 plaatsen zich voor halve finale op het EK

Na een spannende kwartfinale is het de Beach Dames U17 gelukt om door te dringen tot de halve finale op het EK. De ploeg van bondscoach Frank Fokkens won van Oekraïne na shoot-outs. In de eerste set was Nederland Oekraïne de baas met 25-22. De tweede set verliep stroever. Een aantal kansen werden gemist, waardoor de tegenstander er met de setwinst vandoor ging: 18-20. De shoot-outs waren ontzettend spannend. Oekraïne leek de wedstrijd in de tas te hebben nadat ze alleen een éénpunter hoefde te scoren, maar Nienke Slippens wist de bal te overscheppen. Nederland wist vervolgens al hun shoot-outs te benutten. De Oekraïense keepster mistte waardoor Nederland zich nu op mag gaan maken voor de halve finale. Morgen wordt de halve eindstrijd om 10:15 uur (Nederlandse tijd) gespeeld tegen Zweden. Je kunt het duel live zien via ehftv.com.

Oekraïne begon scherp aan de wedstrijd. Nadat ze de bal hadden veroverd vonden ze meteen twee keer het net. Met mooie pirouettes trokken Esmee Stege en Stacey de Vries de stand gelijk. De tegenstander wist opnieuw te scoren. Nederland boog de achterstand om. Lisa de Wolf verzilverde een pirouette. Keepster Tess Jansen had een goede redding in huis en Sterre Jansen scoorde als specialist. Nederland kwam 8-6 voor.

Nadat Oekraïne twee keer op rij scoorde moest Nederland weer in de achtervolging. Yinthe Schaddenhorst en Lisa de Wolf gooiden de bal tegen de touwen: 12-10. Oekraïne deed een duit in het zakje. Een sterke fase van Nederland brak aan. Aan de hand van Lisa de Wolf, Sterre Jansen en Yinthe Schaddenhorst liep de ploeg van bondscoach Frank Fokkens uit naar: 18-12.

Oekraïne vocht voor wat ze waard waren en verkleinde het gat naar twee punten. Nederland liet zich niet van de wijs brengen. Lisa de Wolf en Yinthe Schaddenhorst prikten raak, terwijl de tegenpartij niet tot scoren kwam: 22-16. Het beslissende gat was geslagen. Nederland speelde de tijd slim uit. Lisa de Wolf maakte een éénpunter en Oekraine bepaalde setstand op 25-22.

Beide teams waren aan elkaar gewaagd aan het begin van de tweede set. Bij een 6-6 stand wist Nederland een gat te slaan van vier punten. Verdedigster Ilva Blom benutte twee penalty’s. Nadat de Beach Dames U17 een aantal kansen mistte, waaronder een penalty, greep Oekraïne de kans om terug te komen in de wedstrijd: 10-12. Het duel ging vervolgens gelijk op. Dankzij Yinthe van Schaddenhorst bleef Nederland in het juiste spoor. De Oekraïense ploeg was in de slotminuten trefzeker. Aan Nederlandse kant belande de bal op de paal. Vlak voor tijd trok Oekraïne de set naar zich toe: 16-20. Sterre Jansen wist nog een pirouette af te ronden, maar dit was niet genoeg voor de setwinst.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Oekraïne mocht beginnen en faalde niet bij hun eerste poging. Stacey de Vries en Ilva Blom scoorden hun shoot-out. De tegenpartij vond het net ook wat zorgde voor een 4-6 stand. Nadat Lisa de Wolf onrechtmatig was tegengehouden, mocht Sterre Jansen aanleggen voor een penalty. De bal spatte uiteen op het houtwerk.

Oekraïne bleef scoren. De stoere Sterre Jansen stond klaar voor haar shoot-out en rondde deze prima af. Het Oekraïense team had genoeg aan één punt. Een makkelijke kans om de wedstrijd te beslissen zou je zeggen, ware het niet dat Nienke Slippens een heldenrol vervulde. Ze had een cruciale onderschepping in huis. Esmee Stege zorgde voor de gelijke stand in de shoot-out: 8-8.

Stacey de Vries was stoïcijns. Ze benutte haar shoot-out als geen ander. Oekraïne moest scoren. De keepster probeerde de bal in één keer in het doel te gooien, maar deze werd gevangen door de Nederlandse doelvrouw. Zo won Nederland de shoot-out in de razend spannende kwartfinale met 10-8.