Beach Dames U17 kronen zich tot Europees kampioen

Beach Dames U17 kronen zich tot Europees kampioen

Het is de Beach Dames U17 gelukt! Ze zijn Europees kampioen geworden op het zand in het Turkse Izmir. In een bloedstollend spannende finale wonnen ze van Hongarije. In de eerste set was Hongarije te sterk met 20-22. Nederland begon de tweede set goed en kon dit vasthouden tot het einde. Ze wonnen de tweede set met 25-20. Nadat beide teams secuur waren in de shoot-outs werden deze verlengd. Uiteindelijk trok Nederland aan het langste eind dankzij een redding van verdedigster Nienke Slippens. De shoot-out werd daardoor gewonnen met 15-13.

Hongarije maakte de openingstreffer. Lisa de Wolf en specialist Sterre Jansen wisten het net te vinden. Nadat keepster Tess Jansen knap redding bracht kon Nederland in de aanval niet profiteren. De Hongaarse ploeg trok de stand gelijk: 4-4. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Het scoreverloop versprong lange tijd om en om. Aan Nederlandse kant waren Sterre Jansen (2x), Yinthe Schaddenhorst en Stacey de Vries verantwoordelijk voor de doelpunten. Halverwege de eerste set was de stand in evenwicht: 12-12.

Nederland had moeite om tot scoren te komen. Een aantal kansen werden gemist. Aan Hongaarse kant kregen ze de bal wel tegen de touwen. Ze scoorden drie keer op rij en liepen uit naar 12-16. Sterre Jansen nam haar team bij de hand. Als specialist gooide ze de bal van afstand in de kruising.

Hongarije tekende voor drie punten en behield de voorsprong: 14-19. Nederland vocht voor wat het waard was. Specialist Sterre Jansen had opnieuw een verwoestend schot in huis. Yinthe Schaddenhorst deed daar een vlieger bovenop waardoor Nederland op één punt van Hongarije kwam: 18-19.

Het Hongaarse team maakte geen fouten. Ze scoorden een tweepunter. Vlak voor tijd verhoogde Sterre Jansen de spanning toen zij als specialist tot scoren kwam: 20-21. Hongarije maakte een tactische éénpunter en trok de setwinst naar zich toe.

De Beach Dames U17 begonnen sterk aan de tweede set. Hongarije noteerde het eerste doelpunt, maar Nederland sloeg daarna een gat van vier punten. Via Yinthe Schaddenhorst (2x) en Sterre Jansen werd een 6-2 voorsprong gepakt. De marge op het scorebord schommelde tussen de twee á vier punten in Nederlands voordeel. Yinthe Schaddenhorst werd goed bereikt in de lucht. Ze rondde de vlieger knap af. Na een redding van keepster Tess Jansen kon Lisa de Wolf de stand op 14-8 zetten.

De Hongaarse coach nam een time-out. Zijn ploeg liep twee punten in, maar Nederland bleef scherp. Halverwege de tweede set maakte Lisa de Wolf een éénpunter: 17-12. Stacey de Vries liet zien over een goede pirouette te beschikken en hield de ploeg van bondscoach Frank Fokkens in het juiste spoor: 19-14. Hongarije startte een slotoffensief, dat aan het begin zijn vruchten afwierp. Door twee treffers op rij was de spanning terug in de set.

Nederland had een beproefd recept in huis. De specialist gooide de bal naar Yinthe Schaddenhorst en zij rondde de vliegers mooi af. Zo liep het Nederlandse jeugdteam uit naar 23-18. In de tussentijd had keepster Tess Jansen een belangrijke redding in huis. Hongarije maakte nog een tweepunter, maar de tijd tikte weg in het voordeel van Oranje. Met haar kenmerkende vlieger bepaalde Yinthe Schaddenhorst de setstand op 25-20.

Shoot-outs
Shoot-outs moesten de beslissing brengen. In de reguliere serie faalden beide landen niet. Alle doelpogingen werden gescoord. Aan Nederlandse kant scoorden Stacey de Vries, Ilva Blom, Lisa de Wolf, Sterre Jansen en Esmee Stege. Omdat beide landen in de shoot-out een éénpunter hadden gemaakt werd de stand 9-9. De spanning was om te snijden.

Stacey de Vries mocht opnieuw aanleggen voor een shoot-out. Nadat ze een vroege pirouette maakte wist ze de bal toch tegen de touwen te gooien. Ilva Blom was ook trefzeker bij haar tweede poging. Hongarije bleef scoren. Lisa de Wolf stuitte op de Hongaarse keepster, waardoor Hongarije genoeg had aan één punt. Net als eerder in het toernooi vertolkte verdedigster Nienke Slippens een heldenrol. Doordat ze goed uitkwam zorgde ze ervoor dat de Hongaarse keepster de bal over de zijlijn gooide. Esmee Stege was koelbloedig. Ze faalde niet oog in oog met de keepster en zette Nederland op 15-13. Nienke Slippens stopte de Hongaarse shoot-out, waarna Nederland zich kroonde tot Europees kampioen.