Dames U19 starten EK met nederlaag tegen Zwitserland

Dames U19 starten EK met nederlaag tegen Zwitserland

De Dames U19 hebben een valse start gemaakt op het EK in Roemenië. Tijdens de eerste poulewedstrijd bleek Zwitserland te sterk. Aan het begin van de tweede helft stond Nederland aan de goede kant van de score (13-17), maar Zwitserland boog de stand om nadat ze acht keer op rij het net vonden. Het lukte Nederland daarna niet meer om aanspraak te maken op de overwinning. De tegenstander won met 32-27. Morgen spelen de Dames U19 om 12:00 uur tegen Kroatië. Het duel is live te zien via EHFTV.com.

De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs begon goed aan het duel. Dankzij treffer van Donna Bakker (3x), Lois van Vliet, Judith van der Helm en Lynn Holtman pakte Nederland een 6-3 voorsprong. Na twintig minuten spelen kwam Zwitserland op gelijke hoogte. Aan de hand van Romee Maarschalkerweerd en Alieke van Maurik sloeg Nederland een gaatje van twee doelpunten: 10-12. Het leek erop dat die marge bij rust ook op het scorebord zou staan, maar het lukte Noemi Suter om vlak voor de zoemer raak te prikken. Beide teams zochten de kleedkamers op bij een stand van 13-14.

Nederland schoot uit de startblokken in de tweede helft. Daphne Lucies en Jalisha Loy (2x) vergrootten de voorsprong. Een lastige fase brak aan voor Oranje. Aanvallend kregen de Dames U19 de bal minutenlang niet tegen de touwen. De Nederlandse dekking had geen grip op de Zwitserse speelsters. Oceane Meier was in totaal twaalf keer trefzeker. Clairebel Coker maakte negen doelpunten. Zwitserland scoorde acht keer op rij en boog de achterstand van 13-17 om naar 21-17.

Daphne Luchies en Jalisha Loy lieten het er niet bij zitten. Ze vochten zich terug naar een verschil van twee goals. De tegenstander zette opnieuw een run neer, dit keer van drie doelpunten. Met nog tien minuten te spelen en een stand van 28-23 begon Nederland een laatste slotoffensief. Donna Bakker, Lois van Vliet en Romee Maarschalkerweerd wisten te scoren, maar dichterbij kwam het Nederlandse jeugdteam niet. Het was Zwitserland dat de touwtjes in handen had. Ze liepen uit naar 31-26. Donna Bakker, gekozen tot Player of the Match, schoot nog een keer raak. Zwitserland bepaalde de eindstand op 32-27. 

Foto: Marius Ionescu/Mihai Nițoiu