Dames U19 winnen tweede EK-wedstrijd van Kroatië

Dames U19 winnen tweede EK-wedstrijd van Kroatië

De jeugdploeg van bondscoach Ricardo Clarijs heeft de tweede poulewedstrijd op het EK gewonnen. In de twee helft nam Nederland ruim afstand van Kroatië met 34-26. Morgen hebben de Dames U19 een rustdag. Zondag wordt het toernooi vervolgd met een wedstrijd tegen Zweden. Om 14:15 uur is het duel live te zien op EHFTV.com.

De Dames U19 begonnen goed aan de wedstrijd. Romee Maarschalkerweerd opende de score. Kroatie vond ook het net. Aan de hand van Daphne Luchies en Alieke van Maurik (2x) pakte Nederland een 4-1 voorsprong. Keepster Bianca Schanssema had een dubbele redding in huis. De Kroatische coach greep naar zijn time-out kaart bij een stand van 5-2.

Op korte termijn had zijn peptalk geen effect. Alieke van Maurik was erg op dreef. Haar derde schot van afstand vloog tegen de touwen. Lois van Vliet noteerde twee streepjes achter haar naam. Ze verzilverde een penalty en wist de bal te onderscheppen in de dekking. In haar eentje ging ze op de Kroatische keepster af en faalde niet: 8-3.

Nadat Kroatië twee keer scoorde, hield Donna Bakker het verschil op vier doelpunten. Opnieuw wist de tegenstander twee keer achter elkaar raak te gooien. Donna Bakker antwoorde met een prachtige lob: 10-7. Aanvallend mistte Nederland kansen en leed het balverlies. Dat gaf Kroatië de kans om terug te komen in de wedstrijd.

Bij een stand van 10-9 riep bondscoach Ricardo Clarijs zijn team naar de kant. Daphne Luchies verzilverde een mooie individuele actie en Rozemarijn Alderden schoot de bal hard in de kruising. Het Kroatische team was taai en maakte de aansluitingstreffer: 12-11. Keepster Nikki van der Vorst verdient een speciale vermelding. Ze stopte twee penalty’s en maakte meerdere schoten onschadelijk.

Kroatië liep tegen een tijdstraf aan en Nederland wist goed te profiteren. Via 14-13 liepen ze uit naar 16-13. Alieke van Maurik was verantwoordelijk voor twee doelpunten. Voor rust benutte Lois van Vliet een penalty en wist Kroatie nog twee keer te scoren. Beide ploegen zochten de kleedkamer op met een ruststand van 17-15.

Nederland schoot uit de startblokken in de tweede helft. Met snel aanvalsspel zorgden Lynn van Diepen, Romee Maarschalkerweerd, Jalisha Loy (3x) en Alieke van Maurik voor een comfortabele voorsprong: 23-15. De Nederlandse dekking kreeg grip op Kroatië. Regelmatig werden ballen onderschept en konden de Dames U19 snel op het vijandige doel af.

Het beslissende gat was geslagen. Kroatië kwam niet meer in de buurt van de overwinning. De marge tussen beide landen werd op tien goals gezet (33-23) door Player of the Match, Romee Maarschalkerweerd. De jarige Lynn Holtman trakteerde zichzelf op een treffer. Kroatie bepaalde de eindstand op 34-26.