Dames U19 verliezen van Zweden en gaan strijden om plaats negen op EK

Dames U19 verliezen van Zweden en gaan strijden om plaats negen op EK

De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs stond voor een lastige opgave vandaag. Van groepshoofd Zweden moest gewonnen worden met zes doelpunten verschil om zicht te houden op de Main Round. Na een spannende wedstrijd trok Zweden aan het langste eind (27-24). Hierdoor gaan de Dames U19 spelen in de tussenronde op het EK en strijden voor plaats negen.

Aan het begin van de wedstrijd pakte Zweden een 2-0 voorsprong. Donna Bakker begon scherp aan het duel. Dankzij haar drie treffers op rij boog Nederland de achterstand om. Beide landen waren aan elkaar gewaagd, getuige de standen van 3-3, 4-4, 5-5, 6-6, 7-7. Aan Nederlandse kant waren Alieke van Maurik, Daphne Luchies, Romee Maarschalkerweerd verantwoordelijk voor de doelpunten.

De Dames U19 sloegen een gat van twee goals. Alieke van Maurik en Donna Bakker vonden het net: 7-9. Na een doelpunt van Judith van der Helm wist Zweden weer op gelijke hoogte te komen. Nederland pakte opnieuw het initiatief in de wedstrijd. Alieke van Maurik maakte haar derde treffer in de eerste helft. Donna Bakker had na dertig minuten spelen al vijf streepjes achter haar naam staan. Minutenlang kwamen beide landen niet tot scoren. Vlak voor het rustsignaal prikte Zweden nog één keer raak: 11-12.

De jeugdteams van beide landen ontliepen elkaar heel weinig in de tweede helft. Het was stuivertje wisselen. Het ene moment stond Nederland met één goal voor, het andere moment was het Zweden dat een minimale voorsprong in handen had. Zweden scoorde twee keer op rij en liep uit naar 19-17. De Dames U19 knokten voor wat ze waard waren. Romee Maarschalkerweerd, Lois van Vliet, Daphne Luchies en Jalisha Loy passeerden de Zweedse keepster. Met nog tien minuten spelen stond er 19-21 op het scorebord.

Na een rode kaart (3x twee minuten) moest Romee Maarschalkerweerd op de tribune plaatsenemen. Zweden profiteerde van de extra ruimte op het veld. Drie keer achter elkaar vond de Scandinavische ploeg het net: 25-23. Cruciale minuten braken aan. Daphne Luchies maakte de aansluitingstreffer. De Zweedse speelster Moa Wallin benutte een zevenmeter.  Nederland kon geen aanspraak maken op de zege. Zweden bepaalde eindstand op 27-24.