Dames U17 grijpen naast het podium op het EYOF

De Dames U17 zijn naast het podium geëindigd op het EYOF. In de strijd om de bronzen medaille bleek Polen in de tweede helft te sterk. Bij rust hielden beide ploegen elkaar in evenwicht (9-9), maar in de tweede helft tapte Polen uit een ander vaatje en won ruim met 17-26.

Joy Boers begon goed aan de wedstrijd. Ze scoorde vanaf de hoek en onderschepte de bal in de dekking. Oog in oog met de keepster faalde ze niet in de break-out. Polen trok de stand gelijk: 2-2. Anne Schouten liep tegen een twee minuten tijdstraf aan. De Poolse ploeg maakte uitstekend gebruik van de extra ruimte op het veld. Drie keer op rij vonden ze het net: 2-5.

Toen Polen met een speelster minder op het veld stond kon Nederland goed profiteren. Cirkelloopster Lara Hoekstra stond vrij en werd fraai gevonden door haar teamgenoten. Keepster Anne de Boer bracht knap redding. Joy Boers maakte de aansluitingstreffer vanaf de hoek. Nadat Polen op keepster Anne de Boer stuitte, gooide zij de bal aan de overkant in het lege doel. Op karakter had Nederland de stand weer gelijk getrokken: 5-5.

Polen vond het net, maar de Dames U17 zette daar een 4-0 run tegenover. Lara Hoekstra scoorde twee keer vanaf de cirkel en één keer uit een snelle tegenaanval. Frencis Portengen had een mooie passeerbeweging in huis en Anne de Boer stopte een penalty. Zo liep Oranje uit naar 9-6. Na een dubbele tijdstraf voor Nederland kon Polen terugkomen in de wedstrijd. Ze kwamen voor het rustsignaal op gelijke hoogte. Beide teams zochten de kleedkamer op bij een stand van 9-9.

In de tweede helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Getuige de stand van 10-10,11-11 en 12-12. Aan Nederlandse kant waren Joy Boers, Frencis Portengen en Fleur Schouten trefzeker. Polen wist een gat te slaan van twee doelpunten. Frencis Portengen brak goed door de dekking heen en vond het net. Na een tijdstraf voor Lara Hoekstra en Isah Legebeke tilde Polen de marge naar vier goals: 13-17.

Aan Nederlandse kant werd regelmatig balverlies geleden en een aantal onnodige fouten gemaakt. Polen strafte de fouten genadeloos af. Twee keer konden ze in de snelle tegenaanval scoren. Nederland keek tegen een ruime achterstand aan: 13-19. Lotus Dekker passeerde haar tegenstandster en gooide de bal door de benen van de Poolse keepster.

Polen vond het net. Nederland begon aan een slotoffensief en liep twee goals in: 15-20. De Dames U17 gingen iets offensiever verdedigen, maar Polen wist daar goed mee om te gaan. Vijf keer achter elkaar gooiden ze de bal tegen de touwen. Nederland maakte te veel technische fouten om het de Poolse ploeg moeilijk te maken. De wedstrijd was beslist. Voor het eindsignaal kwamen Frencis Portengen (benutte penalty) en Melissa van Velsen (goal vanaf de cirkel) nog tot scoren, maar Polen bepaalde de eindstand op 17-26.