Stevige groei aantal jeugdleden handbalvereniging R.H.V. De Meeuwen

Stevige groei aantal jeugdleden handbalvereniging R.H.V. De Meeuwen

Handbalvereniging R.H.V. De Meeuwen uit Rotterdam heeft dit jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt met het aantal jeugdleden. Aan de start van het seizoen stonden er zeven E-jeugdleden (t/m 10 jaar) ingeschreven, aan het einde van het seizoen zijn dat er 28. Benieuwd hoe ze dit gedaan hebben?

Bouwen aan de toekomst
Voorzitter Tanja van der Sman: “Het is echt fantastisch dat de aanwas van nieuwe jeugdleden zo goed gaat. Daar kunnen we op verder bouwen voor de toekomst van de vereniging. Uiteraard is het belangrijk dat we ze ook enthousiast weten te houden de komende jaren en ondertussen de andere leeftijdscategorieën kunnen laten groeien.”

“Wat we daarnaast zien is dat met de komst van de nieuwe jeugdleden steeds meer ouders zich actief inzetten als vrijwilliger voor de club. Ook opvallend, de vele opa’s en oma’s die we wekelijks langs de kant zien”, voegt van Dijk nog toe.

De vereniging probeert ook deze ‘nieuwe’ groep te enthousiasmeren om een rol binnen de club te spelen. Denk hierbij aan een rol als coach of het geven van trainingen of andere werkzaamheden.

“Eerlijk gezegd wist ik vooraf helemaal niets van handbal, maar ik vind het echt een hele leuke en snelle sport”, vertelt Marit, een van de (nieuwe) jeugdleden.

Actief werven
De vereniging heeft actief ingezet op de werving van nieuwe leden en met succes! Er zijn verschillende manieren waarop de club hier aandacht aan heeft besteed. Zo stimuleren ze bestaande leden om een keer een vriendje mee te nemen en maakte ze flyers voor de leden om uit te delen. Daarnaast vergroot de Rotterdamse club hun zichtbaarheid door aanwezig te zijn bij evenementen, zoals de Avond4Daagse.

“We hebben ingezet op nieuwe leden met flyers en clinics, en iedereen is altijd welkom om een paar keer vrijblijvend mee te trainen”. Het mooie van handbal is dat als je het eenmaal een paar keer doet, je het gelijk helemaal te pakken hebt,” vult trainer/coach Anita van Dijk aan.

Tips & tricks 
R.H.V. De Meeuwen heeft verschillende activiteiten gedaan om potentiële leden te enthousiasmeren. Hieronder lees je de tips en tricks van de handbalvereniging.

  1. We hebben flyers gemaakt en die via onze bestaande leden laten uitdelen bij hun vriendjes en klasgenoten.
  2. We stimuleren bestaande leden om een keer een vriendinnetje of vriendje mee te nemen.
  3. We waren aanwezig bij het sporttoernooi ‘mini finals’ van Sportbedrijf Rotterdam, waar diverse scholen aan mee deden.
  4. We stonden buiten langs de route van de Avond4Daagse in de wijk.
  5. We gaven een clinic op een basisschool in de buurt tijdens de reguliere gymles.
  6. Misschien wel het belangrijkste: we zijn heel soepel bij het deelnemen aan proeftrainingen. Ben je er nog niet uit na drie keer trainen, probeer het gerust nog een paar keer. 
  7. We enthousiasmeren nieuwe ouders om een rol te spelen bij de club (niets hoeft natuurlijk), bijvoorbeeld als coach of bij het verzorgen van trainingen of andere werkzaamheden. 
  8. Wij bieden de kinderen veiligheid door iedere week dezelfde trainer(s) de training te laten verzorgen. Hierdoor weten de kinderen wat er van hen verwacht wordt en voelen ze zich vrij om zichzelf te zijn en zich op hun gemak te voelen.