Zweed Daniel Larsson nieuwe keeperstrainer TeamNL Handbaldames

Zweed Daniel Larsson nieuwe keeperstrainer TeamNL Handbaldames

De keepsters van het Nederlands Damesteam krijgen dit seizoen training en coaching van de Zweed Daniel Larsson. Hij is per direct aangesteld nadat keeperstrainer Jasmina Janković heeft besloten om te stoppen met haar functie.

“Het is altijd een combinatie van redenen als je op zoek bent naar een ideaal pakket dat binnen ons jonge gezin past. Het werken op afstand bij SGBBM Bietigheim en het verder willen ontwikkelen als coach op internationaal vlak, zorgt al voor veel plannen, daarbij komt dat mijn man ook nog als prof in de eerste Bundesliga speelt. Op dit moment heb ik daarom besloten om te stoppen met mijn werkzaamheden voor het Nederlands team”, legt Janković haar keuze uit.

De Zweed Daniel Larsson krijgt nu de mogelijkheid om de fijne kneepjes van het keepersvak over te brengen. “Het was voor mij heel verrassend dat ik dit aanbod kreeg. Bondscoach Per Johansson is mijn coach geweest, maar heel lang geleden. In het stenen tijdperk”, grapt hij.  

Een aantal puzzelstukjes moesten op hun plek vallen, maar toen dat paste was het een no-brainer voor Larsson. “Ik kijk erg uit naar uit. Het is erg inspirerend en eer dat ik gevraagd ben. Ik wil er alles aan doen om het team verder te brengen.”

Larsson heeft zelf als keeper gespeeld in de hoogste Zweedse competitie en werkt al jaren als keeperstrainer. De afgelopen twintig jaar heeft hij zich ingezet voor de Zweedse topclubs Alingsås HK en IK Sävehof. Gedurende die tijd heeft hij gewerkt met topkeepers als Mikael Aggefors, Bertram Obling en Simon Möller. Onder zijn leiding zijn ze alledrie gekozen in het All Star-team van de Zweedse competitie.

Binnenkort spreekt hij de Nederlandse keepsters. “Natuurlijk ga ik kijken naar hun individuele verbeterpunten, maar samen met Per ga ik ook letten op de samenwerking met de dekking. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om mee te nemen wat de keepers zelf voor ideeën hebben.”

Op 12 september komt Larsson, die in het dagelijks leven ook werkt als directeur op een school, naar Nederland. Hij komt kennismaken met de stafleden en gaat een kijkje nemen op de HandbalAcademie. “Iedereen werkt daar naar een duidelijk doel en wil zich elke dag verbeteren. Ik hou van die mentaliteit. Per heeft mij al veel verteld over het team en het Nederlandse handbalsysteem. Ik kijk er naar uit om met hen samen te werken.”