“Als jullie het allemaal zo goed weten, ga het dan zelf maar beter doen!

“Als jullie het allemaal zo goed weten, ga het dan zelf maar beter doen!

“Als jullie het allemaal zo goed weten, ga het dan zelf maar beter doen!” Dit was net het zetje dat handballer Stijn en zijn beste vriend nodig hadden om te starten als scheidsrechter bij de jeugd. Nu, zes jaar later, zijn Stijn en zijn vriend een geliefd scheidsrechters duo. Samen reizen ze nu heel Nederland door voor het fluiten van wedstrijden. Maar ook hun internationale carrière begint vorm te krijgen, met als hoogtepunt het EK beach handbal in Izmir, Turkije afgelopen zomer. 

Wat doe je als scheidsrechter binnen de handbal? 
“Bij een handbalwedstrijd heb je altijd twee scheidsrechters: éen achter het doel en één in het veld. Dit omdat het spel zo snel en dynamisch is, er gebeurt veel. Je begeleid dus samen de wedstrijd, met allebei een eigen taak. En als de aanval wisselt, wissel je als scheidsrechter mee. Het ene moment sta je dus midden in het veld, het andere moment sta je achter de goal. Je maakt zo’n 500 beslissingen per wedstrijd.” 

Je hebt het over jezelf en je mede scheidsrechter, zijn jullie dan altijd samen? 
“Ja! Je bent een vast koppel. Het is fijn om een vast koppel te zijn. We reizen het hele land door. Het is wel gezellig om samen te kunnen reizen in plaats van alleen. We reizen namelijk alles nog met het openbaar vervoer haha. Dat kost ons soms wel drie uur aan reistijd. Maar ook in het veld is het fijn om met iemand te fluiten die je goed kent. Na de wedstrijd kun je de situaties nog even bespreken en zo ontwikkel je je als team ook echt.” 

Je bent nu 20, maar op je zeventiende floot je al senioren. Hoe was dat? 
“De meeste spelers hebben er veel respect voor. Er zijn namelijk veel oude scheidsrechters, dus als er dan twee jonge jongens het veld opkomen, zijn ze verrast. Het is mooi dat de oudere scheidsrechters er zijn, maar het is ook mooi dat de jongeren nu komen fluiten!” 

Welke eigenschappen heeft een scheidsrechter nodig? 
“Als scheidsrechter moet je beslissingen durven nemen, benaderbaar zijn en je moet goed kunnen communiceren. Als scheidsrechter ben je constant informatie aan het geven. Als je een beslissing neemt, een gele kaart geeft: je bent altijd aan het communiceren naar de spelers. Oh, en je moet natuurlijk de spelregels goed kennen!” 

Wat motiveert jou om te blijven fluiten? 
“De kleine momenten in de wedstrijden, het doorgroeien, lol hebben met de spelers. Het is moeilijk uit te leggen, maar ondanks dat er ook bij handbal weleens gezeur is op de scheidsrechter, is het mooi om de wedstrijd te kunnen leiden en iedereen mee te krijgen met het spelletje. Wij fluiten als duo af en toe ook internationale wedstrijden, bijvoorbeeld het EK in Turkije. Dat is echt enorm tof, om jezelf te ontwikkelen.  

Wat is jouw mooiste moment als scheidsrecht? 
“Het mooiste moment tot nu toe was het EK beach handbal voor de jeugd afgelopen zomer. Dit was echt een fantastische ervaring en we hebben hier de wedstrijd om de derde en vierde plek mogen fluiten! Maar ook de herenfinale van het NK beach handbal hebben we mogen fluiten. Dat was gaaf.” 

Tekst: NOC*NSF