Het is internationale Coming-Out Day

Het is internationale Coming-Out Day

Vandaag is het voor de 15de keer in Nederland de nationale Coming-Out Day. Op deze dag staan we stil bij het uit de kast komen voor mensen binnen de LGBTIQA+community. Jaarlijks wordt er op 11 oktober benadrukt hoe belangrijk het begrip en de inclusie is binnen de samenleving. Vandaag zijn er, in tegenstelling tot de Pride, geen grote nationale vieringen maar vinden er diverse lokale activiteiten plaats.

Al een aantal jaar beschikken wij over een Queer team genaamd The Dutch Diversity Dynamos, dat met succes diverse keren heeft deelgenomen aan de Eurogames. Dit team heeft zelfs een heuse podcast opgenomen over dit onderwerp! Het is belangrijk dat de leden van het NHV zich te allen tijde veilig genoeg voelen om compleet zichzelf te kunnen zijn. Sicco den Hollander, handballer in het Queer Team heeft een boekje open gedaan over zijn eigen Coming-Out. Hoe er op zijn Coming-Out werd gereageerd en welke rol handbal hierin heeft gespeeld.

1. Op welke leeftijd kwam je er voor jezelf achter dat je op mannen viel? Na hoeveel tijd voelde je je op je gemak om het te kunnen delen met de mensen in je omgeving?

Terugkijkend kwam ik er zelf al achter rond mijn 12e jaar. In de eerste jaren heb ik mijn worstelingen gedeeld met hechte vrienden. Toen ik 19 was, ben ik officieel uit de kast gekomen. De echte acceptatie dat ik homoseksueel ben kwam echter pas toen ik ongeveer 27 jaar was.

2. Zijn er meerdere mensen binnen je omgeving die ook op hetzelfde geslacht (of op een andere voorkeur) vallen? Zo ja, hielp dit voor jou tijdens je eigen Coming-Out?

Toen ik uit de kast kwam, had ik slechts een beperkt aantal mensen om me heen die op hetzelfde geslacht vallen. Althans, voor zo ver ik wist. Later bleken het er wel meer te zijn. In dat opzicht heb ik niet echt een rolmodel in mijn directe omgeving gehad.

3. Was je al aan het handballen op het moment dat je uit de kast kwam? En zo ja, hoe zag je team eruit?

Ja, ik was 19 en speelde toen al 10 jaar handbal. Naast mij waren het allemaal hetero’s in de leeftijd van 16 tot en met 35.

4. Heb je in die tijd ook een Coming-Out gehad in je team? En was dat makkelijk om te doen of keek je er juist tegenop? Waren de reacties van je teamgenoten zoals je had verwacht?

Mijn officiële Coming-Out begon bij mijn handbalvereniging. Iedereen wist het eigenlijk al, maar ik durfde het niet te vertellen. Tijdens een kampioenschapsfeest gebeurde het toch opeens. De aanvoerder heeft het team in de kleedkamer geroepen en gevraagd of iemand er moeite mee had. Niemand stak zijn hand op, dus zei de aanvoerder: “Mooi, dan gaan we nu feesten!” Het was een last die vast mijn schouders viel.

5. Als je jezelf van voor je Coming-Out een advies mocht geven, welke zou dit dan zijn?

Schaam je niet voor wie je bent. De mensen in je omgeving die echt om je geven zullen je niet veroordelen om wie je bent.

6. Hoe kwam jij met het Queer team in aanraking? Stel dat mensen willen komen kijken naar jullie, kan dat?

In 2011 vonden de EuroGames plaats in Rotterdam. Dat is een LGBTIQA+ multisporttoernooi. Ik werd gevraagd of ik een Nederlands handbalteam bij elkaar kon krijgen, zodat er handbal gespeeld kon worden. Door rond te vragen bij andere Nederlandse teams zijn we via via tot een volledig team gekomen. We doen sindsdien nog steeds mee met de jaarlijkse toernooien.
Momenteel trainen we vaker en spelen we tevens vaker oefenwedstrijden, waar mensen zeker kunnen komen kijken. Deelnemen aan trainingen is natuurlijk ook mogelijk!

7. Jullie hebben met het Queer team een podcast opgenomen. Met welk doel hebben jullie dit gedaan? En waarom moeten mensen absoluut gaan luisteren?

We willen ons enthousiasme voor ons team delen en als rolmodellen voor zowel recreatieve als competitieve handballers dienen. We willen laten zien dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn, ongeacht prestatie, seksualiteit, identiteit of afkomst. Iedereen is welkom, iedereen wordt gerespecteerd. Door het voorbeeld te stellen verwachten we dat de cultuur binnen het Nederlandse handbal nog diverser en inclusiever wordt dan deze al is.

Wil jij net als Sicco onderdeel uitmaken van het Queer team: The Dutch Diversity Dynamos? Dat kan! Bekijk hun Instagram of meld je aan door te mailen naar: dutchdiversitydynamoshandball@gmail.com

Wil jij met jouw vereniging ondersteuning bij dit onderwerp om inclusie te implementeren? Wij helpen graag! Neem hiervoor contact op met Henne van Es: h.van.es@handbal.nl