TeamNL Handbaldames winnen tweede EK-kwalificatieduel ruim

TeamNL Handbaldames winnen tweede EK-kwalificatieduel ruim

De TeamNL Handbaldames hebben in de EK-kwalificatiereeks een ruime overwinning geboekt op Finland. De ploeg van bondscoach Per Johansson was met 13-31 duidelijk te sterk. Bij het rustsignaal was het verschil al zeer ruim: 7-15. Nederland vervolgt de EK-kwalificatie eind februari met een tweeluik tegen Tsjechië.

Bondscoach Per Johansson gaf jong talent de kans om zich te laten zien. Lois Abbingh, Angela Malestein en Bo van Wetering waren niet afgereisd naar het Finse Karis, daardoor waren er veel speelminuten weggelegd voor jonge speelsters.

In de beginfase was het zoeken voor Oranje, dat in een gewijzigde samenstelling begon aan dit duel. Oranje trof tweemaal het houtwerk, waarna Finland een 2-1 voorsprong pakte. Aan de hand van Kim Molenaar (2x) en Inger Smits kwam Nederland aan de goede kant van de score: 2-3. Finland bood goed weerstand in het eerste tien minuten van de wedstrijd. In de Nederlandse aanval stond het vizier niet op scherp.

Na een aantal slordigheden kwam de ploeg van bondscoach Per Johansson beter in het eigen snelle spel. Zes keer op rij werd het net gevonden, waardoor de stand van 3-3 naar 3-9 werd getild. Larissa Nüsser (2x), Kelly Dulfer, Kelly Vollebregt, Tamara Haggerty en het jonge talent Alieke van Maurik waren hier verantwoordelijk voor. Finland deed iets terug en benutte een zevenmeter.

 Nederland zette een 3-0 run neer dankzij mooie passeerbewegingen van Larissa Nüsser en Kelly Dulfer. Nadat Finland hun vijfde doelpunt had gemaakt riep bondscoach Per Johansson zijn ploeg naar de kant. Kelly Vollebregt rondde een rebound netjes af, waarna het Finse team de achterstand van acht doelpunten naar een verschil van zes doelpunten kon verkleinen: 7-13. Voor het rustsignaal prikten Inger Smits en Kim Molenaar raak.

Na rust ging Oranje verder met op tempo spelen. Door goede druk van haar teamgenoten kon Kelly Dulfer zo door de Finse dekking lopen. De Finse hoekspeelster Emilia Karell verraste Tess Lieder en schoot de bal knap in de kruising. Lang kon Finland niet genieten van dit fraaie doelpunt, want aan de overkant was Nikita van der Vliet snel weg en vond het net. Larissa Nüsser liep tegen een twee minuten tijdstraf aan maar Finland kon niet profiteren van de overtalsituatie. Nederland stuitte een aantal keer op de Finse keepster Ilona Kosonen, waardoor de stand 8-17 lang op het scorebord stond.

Met een benutte zevenmeter bracht Larissa Nüsser de marge op tien doelpunten. Kelly Dulfer had goed oog voor de vrijstaande cirkelspeelster Nikita van der Vliet. Zij verschalkte de keepster met een geplaatst schot. Finland scoorde twee keer achter elkaar. Nederland repareerde die doelpunten aan de hand van Kelly Dulfer en Kim Molenaar.

Vanaf de zevenmeterstreep was Nederland niet zuiver. In totaal werden er vier penalty’s gemist, maar er was geen vuiltje aan de lucht voor Oranje. Het scoorde er lustig op los. Zoë Sprengers maakte in korte tijd drie doelpunten. Het hoogtepunt van de wedstrijd was de dubbele vlieger via Kelly Vollebregt op Inger Smits. Ze rondde het kunststukje knap af.

 In de slotfase kregen de jonge talenten Alieke van Maurik, Daphne Luchies en Loïs van Vliet de kans om zich te laten zien. Het drietal benutten hun speeltijd goed. Ze vonden alle drie het net. Daphne Luchies bepaalde de eindstand op 13-31. Larissa Nüsser werd gekozen tot speelster van de wedstrijd.

Finland-Nederland (EK-kwalificatie) 13-31 (7-15).

Finland: Emilia Karell (2), Ella Valkamo, Sara Sofia Sandelin (2), Ella Holopainen (1), Matilda Peitsaro (2), Julia Lönnborg, Madeleine Lindholm (2), Anette Rakkolainen, Ilona Kosonen, Lotta Kulju (4), Corinna Jensen, Annina Nyström, Hanna Nyman, Nicolina Fredriksson, Wilhelmina Wolff, Ellen Voutilainen.
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Lieder, Yara ten Holte; Alieke van Maurik (2), Larissa Nüsser (4), Tamara Haggerty (1), Kim Molenaar (4), Kelly Dulfer (4), Merel Freriks (1), Inger Smits (3), Daphne Luchies (1), Zöe Sprengers (3), Loïs van Vliet (1), Kelly Vollebregt (4), Harma van Kreij, Nikita van der Vliet (3).
Tijdstraffen: 6’- 6’ (Holopainen 2’, Kulju 2’, Voutilainen 2’ – Van Maurik 2’, Nüsser 2’, Molenaar 2’,).
Strafworpen: 5/4 – 9/5.