TeamNL Handbalheren boeken knappe overwinning op Noorwegen

TeamNL Handbalheren boeken knappe overwinning op Noorwegen

In de Golden League hebben de TeamNL Handbalheren hun tweede wedstrijd knap gewonnen van gastland Noorwegen met 33-37. Bij rust stond de ploeg van Staffan Olsson achter (23-19), maar na een ijzersterke tweede helft werd de overwinning over de streep getrokken. Morgen sluit Nederland de Golden League om 14:15 uur af tegen regerend wereldkampioen Denemarken.

Na goede druk van zijn teamgenoten kon Jorn Smits in de eerste speelminuut door de dekking heen breken. In de beginfase waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Met een snelle tegenaanval en een individuele actie van Reinkind pakte Noorwegen de voorsprong. Niels Versteijnen tekende met een mooi schot voor de gelijkmaker.

De Noorse cirkelloper Petter Øverby werd een aantal keer goed gevonden. Hij maakte zijn derde treffer van de wedstrijd. Aan de hand van Toft zetten de Noren een 3-0 run neer en liep het gastland uit naar 5-2. Nederland knokte zich terug tot de aansluitingstreffer. Jorn Smits en Thomas Houtepen vonden het net. Ondertussen stopte keeper Arjan Versteijnen een penalty. In de fase die volgde schommelde het verschil tussen de twee á drie goals.

De Noorse hoekspeler Blonz was op dreef. Hij verschalkte de Nederlandse keeper voor de vierde keer: 10-7. Aan Nederlandse kant had Tim Claessens een mooie draaibal in huis en wist Thomas Houtepen de kruising te vinden na een knappe individuele actie.

Nadat Thomas Solstad een treffer had gemaakt, legde bondscoach Staffan Olsson zijn time-out kaart op tafel. Na de korte onderbreking had Niels Versteijnen goed oog voor de vrijstaande cirkelloper Lars Kooij. Hij rondde de kans goed af. Beide landen liepen tegen een tijdstraf aan. De Noren wisten in deze fase tweemaal te scoren.

Bij een stand van 14-9 mocht Kay Smits aanleggen voor een penalty. Eerder in het duel faalde hij en Rutger ten Velde vanaf de zevenmeterstreep. Ditmaal vond Smits wel het net. De Noorse ploeg speelde een snelle tweede fase en liep gemakkelijk uit naar 16-10. Beide landen scoorden vervolgens om en om waardoor Nederland niet dichterbij kwam.

Luc Steins en Kay Smits verkleinden de achterstand naar vier doelpunten (19-15). Jorn Smits speelde een sterke eerste helft, hij schoot vijf keer raak. Vlak voor het rustsignaal kreeg Nederland een vrije bal. Niels Versteijnen mocht aanleggen en via een Noorse hand belandde de bal in het doel. Beide landen zochten de kleedkamer op met 23-19 op het scorebord.

Aan het begin van de tweede helft kreeg Nederland twee tijdstraffen. Al snel vergrootten de Noren hun voorsprong naar 26-20. Toen Oranje compleet was, scoorde het twee keer op rij. Alec Smit en Kay Smits waren verantwoordelijk voor de treffers. Het Noorse team was een klasse beter. Nederland had moeite om door de dekking heen te komen.

Na twee Noorse doelpunten draaide de Nederlandse aanvalsmachine wel op volle toeren. Ivar Stavast schoot de bal hard in de kruising, Alec Smit en Rutger ten Velde vonden het net vanaf de hoek en Tim Claessens schoot de bal met een stuit tegen de touwen. Zo kwam Nederland terug tot 28-26. Keeper Bart Ravensbergen had ook een groot aandeel in de comeback.

Noorwegen stelde met twee treffers orde op zaken. Luc Steins vond met zijn snelheid ruimte op de cirkel. Tønnesen schoot de bal via de binnenkant van de paal binnen, maar trok in de dekking aan de noodrem wat hem op een twee minuten tijdstraf kwam te staan. Nederland profiteerde optimaal van de man meer op het veld.

Rutger ten Velde verzilverde de gegeven penalty, keeper Bart Ravensbergen gooide de bal in het lege doel aan de overkant en Ivar Stavast scoorde met een weergaloze draaibal. In mum van tijd waren de TeamNL Handbalheren terug in de wedstrijd. Tønnesen wist opnieuw het net te vinden en zette de stand op: 32-30.

De Nederlandse dekking werkte hard, fouten aan Noorse kant werden afgedwongen en de Noren kwamen er niet meer doorheen. Kay Smits, Bobby Schagen en Luc Steins bogen de achterstand om: 32-33. Het geloof bij Oranje groeide en keeper Bart Ravensbergen was niet meer te passeren. Rutger ten Velde benutte een penalty, Kay Smits scoorde tweemaal en na een prachtige pass van Luc Steins vond Ivar Stavast het net. Nederland speelde een ijzersterke tweede helft en kwam 32-37 voor. De Noren bepaalde de eindstand op 33-37. 

Bergen, 4 november 2023:
Noorwegen – Nederland 33 – 37 (23-19)
Nederland: Bart Ravensbergen (1), Ivar Stavast (4), Rutger ten Velde (3), Robin Schoenaker, Evert Kooijman, Bobby Schagen (1), Lars Kooij (3), Kaj Geenen, Niels Versteijnen (2), Luc Steins (4), Jorn Smits (5), Alec Smit (2), Tim Claessens (3), Arjan Versteijnen, Kay Smits (7), Thomas Houtepen (2).