TeamNL Handbalheren komen tekort tegen regerend wereldkampioen

In het laatste duel van de Golden League is het de ploeg van Staffan Olsson niet gelukt het regerend wereldkampioen Denemarken moeilijk te maken (13-20) 23-40. Na de knappe overwinning op Noorwegen waren de TeamNL Handbalheren erop gebrand hetzelfde spel te kunnen laten zien tegen de Denen. Echter lieten de Denen zich met hun snelle en effectieve spel niet verrassen.

Oranje start met een redelijk gewijzigde opstelling. Geen Kay Smits en Luc Steins in de basis, maar jonge talenten als Thomas Houtepen en Kaj Geenen mogen deze wedstrijd beginnen. Via doelpunten van Versteijnen, Kooijman, Houtepen en Smits kan Nederland tot 5-7 redelijk bijblijven. Denemarken speelt hun aanvallen goed uit en verzilvert nagenoeg iedere doelpoging. Vooral Aron Hans Mensing is namens de Denen een ware plaaggeest voor Oranje. Ondanks mooie doelpunten vanaf de cirkel van Evert Kooijman lukt het de TeamNL Handbalheren niet om dichtbij Denemarken te blijven. Waar Oranje moeite heeft met scoren, laten de Denen zien waarom zij de wereldtitel op hun naam hebben staan. Na een kwartier in de wedstrijd kiest bondscoach Staffan Olsson voor een time-out waarna hij Luc Steins en Ivar Stavast in de ploeg brengt.

Door een treffer vanaf de zevenmeterlijn verkleint Rutger ten Velde de marge. Routinier bij de Denen, Hans Lindberg, is ook zuiver vanaf de penaltystreep en zet het verschil weer op vijf doelpunten in het voordeel van Denemarken. Ondanks een twee minuten tijdstraf voor Simon Hald Jensen, weet Nederland niet te profiteren van een overtalsituatie. Nederland kent moeite met de Deense defensie, wat zorgt voor veel slordigheden in zowel dekking als aanval. Een makkelijk scorend Denemarken loopt uit naar een voorsprong van zes doelpunten na twintig minuten spelen. Een mooie verdedigende actie van Ivar Stavast leidt tot een snelle tegenaanval waaruit Bobby Schagen zijn eerste van de wedstrijd kan maken 11-16. Wederom is het Denemarken dat in deze fase van de wedstrijd blijft scoren: ruststand 13-20.

Bart Ravensbergen maakt in de tweede helft plaats voor doelman Arjan Versteijnen. Denemarken gaat door waar het in de eerste helft gebleven was en scoort direct twee treffers. Met een gelukje brengt Kay Smits Nederland op 14-22. Luc Steins scoort, maar er volgt heel snel weer een antwoord van Denemarken via Niclas Kirkeløkke. De Denen zijn zeer effectief in de aanval en maken goed gebruik van de gaten in de Nederlandse defensie waardoor het verschil al snel tien doelpunten is 16-26. De Deense ploeg kwam tot een scoringseffectiviteit van ruim 80%.

In de laatste fase van de wedstrijd is het doel van de ploeg van Staffan Olsson om rustig te blijven spelen en slordigheden te voorkomen. Met nog tien minuten op de klok is het verschil maar liefst vijftien doelpunten: 20-35. Een prachtige vlieger van Ivar Stavast op Niels Versteijnen is nog een kleine opsteker voor het team in deze tweede helft. Nederland laat wel zien dat het op diverse posities tot scoren kan komen. De tien doelpunten in deze helft kwamen van negen verschillende spelers van Oranje. Helaas mocht dit niet baten in dit duel: eindstand 23-40.

In aanloop naar het EK in januari was dit duel tegen topland Denemarken heel leerzaam voor de TeamNL Handbalheren. Bondscoach Staffan Olsson heeft een groot deel van zijn spelers in actie gezien en veel speeltijd gegund. Het Nederlands team gaat zich nu richten op het Europees kampioenschap in Duitsland. In de voorbereiding speelt het in de Golden League in Denemarken drie oefenwedstrijd tegen het thuisland, Noorwegen en Egypte.