TeamNL Handbaldames winnen eerste uitzwaaiwedstrijd voor WK

TeamNL Handbaldames winnen eerste uitzwaaiwedstrijd voor WK

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste van twee uitzwaaiwedstrijden tegen Hongarije met 25-23 gewonnen. In een sfeervol Topsportcentrum Rotterdam had de ploeg van bondscoach Per Johansson de gehele wedstrijd een voorsprong. Bij de pauze was het 12-9.

In voorbereiding op het WK spelen de TeamNL Handbaldames voor uitverkochte tribunes twee oefenwedstrijden tegen Hongarije. Het Nederlands team speelt graag in Rotterdam. De wedstrijd tegen Hongarije is alweer de 67ste wedstrijd in deze stad. Oranje is hier nu al tien jaar ongeslagen. Ook het allereerste duel in Rotterdam was heel lang geleden tegen Hongarije. Op 11 december 1971 verloor de ploeg van toenmalig bondscoach Jaroslav Mraz tijdens het WK het groepsduel in de Energiehal met 3-12.

In de eerste van twee uitzwaaiwedstrijden begonnen Nederland en Hongarije aanvallend aarzelend. Het duurde vier minuten voordat Angela Malestein de score opende. Beide teams hadden moeite om doelpunten te maken. Met een zeer solide verdediging voor zich, keepte Yara ten Holte fantastisch en was moeilijk te passeren. Na een kwartier was er pas zeven keer gescoord: 4-3.

In het tweede deel voor de pauze nam Oranje afstand van de bezoekers: 11-6. Vooral via snelle tegenaanvallen (drie keer Estavana Polman en tweemaal Inger Smits) scoorde de ploeg van bondscoach Per Johansson. Opvallend was dat er vanuit de tweede lijn geen enkel doelpunt werd gescoord. In de slotfase kwam Hongarije, vooral via strafworpen, nog terug tot 11-9. Larissa Nusser bepaalde vlak voor het wisselsignaal de 12-9 ruststand.

Na de hervatting dicteerde Nederland de wedstrijd opnieuw en liep het verder uit. Nikita van der Vliet scoorde het eerste doelpunt na de pauze en snel daarna volgden succesvolle doelpogingen van Kelly Dulfer, twee keer Dione Housheer, opnieuw Van der Vliet en Bo van Wetering. Dione Housheer tekende voor de grootste voorsprong tijdens de wedstrijd: 19-13.

In het vervolg krabbelde Hongarije wel iets van de achterstand af maar dichterbij dan twee goals kwam men nooit. Na 22-20 scoorde Angela Malestein haar enige treffer na de pauze en na 23-21 en 24-22 nam Dione Housheer de verantwoordelijkheid en stelde de overwinning zeker met twee rake precisieschoten.

Op vrijdag had bondscoach Per Johansson Loïs van Vliet toegevoegd aan zijn WK-selectie. Met de talentvolle linkerhoekspeelster bestaat de ploeg, die dinsdag afreist naar Denemarken, uit achttien speelsters. Eerder in de week was de WK-selectie van de TeamNL Handbaldames al op één positie gewijzigd. Merel Freriks raakte vorig weekend in Podgorica met haar club Brest Bretagne Handball tijdens de EHF Champions League wedstrijd tegen WHC Buducnost BEMAX zwaar geblesseerd aan haar knie.

Yvette Broch van Györi Audi ETO KC is opgeroepen als haar vervangster. Zij meldt zich dinsdag bij het team. Broch, met 120 interlands en 305 doelpunten heel ervaren, speelde met Oranje haar laatste titeltoernooi tijdens het WK 2017 in Duitsland. De TeamNL Handbaldames wonnen in Hamburg de bronzen medaille door Zweden met 21-24 te verslaan. Hierna speelde Broch in 2018 nog twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije. Op 14 en 15 april 2021 kwam Broch in Poreč voor het laatst uit voor Nederland tijdens de HEP Croatia Cup tegen Kroatië en Brazilië.

Hongarije is morgen, op zondag 26 november, opnieuw de tegenstander. Om 15.00 uur klinkt het beginsignaal in het Topsportcentrum IISPA in Almelo. Er zijn geen kaarten meer beschikbaar voor dit duel. 

Nederland-Hongarije 25-23 (12-9).
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Lieder, Yara ten Holte; Laura van der Heijden (2), Lois Abbingh (1), Larissa Nüsser (1), Bo van Wetering (2), Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (1), Inger Smits (2), Loïs van Vliet, Angela Malestein (5), Kelly Vollebregt, Nikita van der Vliet (2), Dione Housheer (5), Estavana Polman (4).
Hongarije: Blanka Böde-Bíró, Zsófi Szemerey, Anna Bukovszky; Petra Füzi-Tóvizi (1), Nadine Szöllősi-Schatzl (1), Anna Albek (1), Kinga Debreczeni-Klivinyi (1), Gréta Márton (3), Alexandra Töpfner (1), Nikoletta Papp (3), Noémi Pásztor, Petra Vámos (1), Katrin Klujber, Gréta Juhász (1), Réka Bordás, Csenge Kuczora (5), Viktória Győri-Lukács (3), Petra Simon (2).
Scheidsrechters: Weijmans/Wolbertus (Nederland).
Tijdstraffen: 6’- 6’ (Abbingh 2’, Haggerty 2’, Housheer 2’ – Albek 4’, Papp 2’).
Strafworpen: 2/1 – 5/4.

De ploeg van bondscoach Per Johansson start het wereldkampioenschap in Denemarken, Noorwegen en Zweden op donderdag 30 november. Argentinië is om 18.00 uur de eerste tegenstander. Nederland is ingedeeld in groep H met Tsjechië, Argentinië en Congo. Het Nederlands team speelt alle poulewedstrijden in het Deense Fredrikshavn.