TeamNL Handbaldames verliezen laatste uitzwaaiwedstrijd voor WK

TeamNL Handbaldames verliezen laatste uitzwaaiwedstrijd voor WK

Almelo, 26 november 2023 – De TeamNL Handbaldames hebben de tweede uitzwaaiwedstrijden tegen Hongarije met 32-34 verloren. Gisteren werd in een sfeervol Topsportcentrum Rotterdam gewonnen met 25-23. In het IISPA Almelo kwam het team van bondscoach Per Johansson niet langs de Hongaarse formatie. Dinsdag 28 november vertrekt de ploeg naar Denemarken voor het WK.  
 
Namens Nederland opende Dione Housheer de score met een doorbraak tussen één en twee. De Hongaarse rechterhoek Viktória Györi-Lukács liet kort daarop de gelijkmaker optekenen. Beide landen waren in de openingsfase aan elkaar gewaagd. De Hongaarse doelpunten kwamen vooral van de hand van Viktória Győri-Lukács (drie doelpunten) en Noémi Pásztor (drie doelpunten). Tot een stand van 7-7 ontliepen beide landen elkaar nauwelijks. 

Nederland had moeite met de stugge Hongaarse dekking en kwam tot weinig goed uitgespeelde aanvallen. Csenge Kuczora schoot keihard door het middenblok heen voor een voorsprong van twee doelpunten: 9-11. Angela Malestein deed wat terug namens Nederland van de zevenmeterworp. Hongarije greep naar een time-out en deze had direct effect. Dankzij haar vijfde treffer in de eerste helft kwam Hongarije op een voorsprong van drie doelpunten: 10-13.  

In het laatste gedeelte van de eerste helft kreeg het publiek in Almelo een sterke invalbeurt van Nikita van der Vliet te zien. Mede dankzij twee goede treffers van de cirkel krabbelde Nederland weer op. Hongarije bleef makkelijk het Nederlandse doel vinden en hield de voorsprong intact. Met nog enkele seconden op de klok zorgde Kelly Dulfer met een raak afstandsschot voor de ruststand: 16-19.  

Nederland had een plan om de tweede helft goed te beginnen, echter legde bondscoach Per Johan zijn time-out kaart al na één minuut en veertig seconden op tafel. Zijn actie zorgde voor extra focus bij zijn team, dat punt voor punt dichterbij kwaam. Aan de hand van spelmaakster Larissa Nüsser kwam Nederland terug in de wedstrijd. Met een doelpunt én meerdere assists liet ze zichzelf positief zien.  

Nederlands kende een zeer sterke fase. Een prachtig onderhandsschot van Larissa Nusser, sterke actie van Nikita van der Vliet op de cirkel én een overhaal van Dione Housheer zorgden voor de Nederlandse voorsprong: 26-25. Hongarije liet zich niet van de wijs brengen en kwamen sterk terug. Gréta Márton schoot twee ballen raak om de score weer in Hongaars voordeel te brengen. 

 

Het beloofde een spannende slotfase te worden gezien de opgaande tussenstanden. Met de eerste treffer van Tamara Haggerty vanaf de cirkel stond Nederland aan goede kant van de score. Hongarije herpakte zich en scoorde even later drie doelpunten op rij, zonder Nederlandse tussenkomst. De Hongaarse schutter Gréta Juhász, die later als player of the match werd aangewezen bewees haar kracht met twee rake schoten. Dione Housheer bracht nog kort de spanning terug, maar Noémi Pásztor gaf het slotakkoord in de wedstrijd: 32-34.   

 

Nederland-Hongarije(16-19). 

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Lieder, Yara ten Holte; Laura van der Heijden, Lois Abbingh (1), Larissa Nüsser (4), Bo van Wetering (4), Tamara Haggerty (1), Kelly Dulfer (1), Inger Smits (2), Loïs van Vliet, Angela Malestein (4), Kelly Vollebregt, Nikita van der Vliet (5), Dione Housheer (7), Estavana Polman (3). 

Hongarije: Zsófi Szemerey, Anna Bukovszky; Petra Füzi-Tóvizi (2), Nadine Szöllősi-Schatzl, Kinga Debreczeni-Klivinyi (3), Gréta Márton (3), Alexandra Töpfner (1), Nikoletta Papp (2), Noémi Pásztor (5), Petra Vámos (2), Gréta Juhász (5), Réka Bordás, Csenge Kuczora (4), Viktória Győri-Lukács (5), Petra Simon (2). 
Scheidsrechters: Stobbe/klompers (Nederland). 
Tijdstraffen: 6’- 4’ (Dulfer 2’, Haggerty 2’, Housheer 2’ – Pásztor 4’, Bordás 2’). 

 
Op vrijdag had bondscoach Per Johansson Loïs van Vliet toegevoegd aan zijn WK-selectie. Met de talentvolle linkerhoekspeelster bestaat de ploeg, die dinsdag afreist naar Denemarken, uit achttien speelsters. Eerder in de week was de WK-selectie van de TeamNL Handbaldames al op één positie gewijzigd. Merel Freriks raakte vorig weekend in Podgorica met haar club Brest Bretagne Handball tijdens de EHF Champions League wedstrijd tegen WHC Buducnost BEMAX zwaar geblesseerd aan haar knie. 
 
Yvette Broch van Györi Audi ETO KC is opgeroepen als haar vervangster. Zij meldt zich dinsdag bij het team. Broch, met 120 interlands en 305 doelpunten heel ervaren, speelde met Oranje haar laatste titeltoernooi tijdens het WK 2017 in Duitsland. De TeamNL Handbaldames wonnen in Hamburg de bronzen medaille door Zweden met 21-24 te verslaan. Hierna speelde Broch in 2018 nog twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije. Op 14 en 15 april 2021 kwam Broch in Poreč voor het laatst uit voor Nederland tijdens de HEP Croatia Cup tegen Kroatië en Brazilië.  
 
De ploeg van bondscoach Per Johansson start het wereldkampioenschap in Denemarken, Noorwegen en Zweden op donderdag 30 november. Argentinië is om 18.00 uur de eerste tegenstander. Nederland is ingedeeld in groep H met Tsjechië, Argentinië en Congo. Het Nederlands team speelt alle poulewedstrijden in het Deense Fredrikshavn.