TeamNL Handbaldames als groepswinnaar door naar de Main Round

TeamNL Handbaldames als groepswinnaar door naar de Main Round

Frederikshavn, 4 december 2023 – De TeamNL Handbaldames nemen de volle buit mee naar de volgende ronde van het WK Handbal. In een uitstekende wedstrijd was de ploeg van Per Johansson veel te sterk voor Tsjechië: 33-20. Hierdoor start Oranje de Main Round met vier punten. Oranje vervolgt het toernooi woensdag om 20:30 uur tegen Brazilië.

Vanavond stond poulewinst op het spel in het laatste duel van de poulefase. Tsjechië en Nederland wonnen hun eerste twee wedstrijden. De winnaar gaat met vier belangrijke punten naar de Main Round. Tsjechië was na het eerste fluitsignaal direct scherp en opende de score via Veronika Mala en Charlotte Cholevova. Nederland moest nog even wakker worden.

Nederland scoorde vier keer op rij door Bo van Wetering (2x), Nikita van der Vliet en Angela Malestein: 4-2. Mede dankzij knappe reddingen van Yara ten Holte en doelpunten van Kelly Dulfer en Inger Smits kwam Nederland steeds beter in de wedstrijd.

De dekking stond goed en werkte hard, maar het team van bondscoach Per Johansson had moeite om tot scoren te komen. Keepster Kudlackova – en de paal en lat – weerhielden de Nederlandse speelsters van het scoren. Estavana Polman en Laura van der Heijden kwamen het veld in. Zij namen met al hun ervaring het team bij de hand. Zo bouwden ze de voorsprong verder uit naar 10-7.

Een goed Nederlands blok én een leeg Tsjechisch doel resulteerden in een goal van keepster Ten Holte: 11-7. Zij was de uitblinker aan Nederlandse zijde in de eerste helft met een stoppercentage van maar liefst 53%. Met knappe goals bepaalden Van der Vliet en Van der Heijden de ruststand op 14-8.

Het eerste kwartier van de tweede helft waren beide ploegen in evenwicht. De marge bleef een lange tijd schommelen tussen de vier en vijf doelpunten. Met een mooie passeerbeweging breidde Smits de voorsprong verder uit: 16-10. Marketa Jerabkova liet haar waarde zien voor Tsjechië door twee keer op rij te scoren.

Van der Heijden zette tweemaal de Tsjechische verdediging op het verkeerde been met de voor haar kenmerkende passeerbeweging. Nederland bleef agressief in de dekking en met veel tempo naar voren spelen. Mede daardoor trok de ploeg van Johansson de winst over de streep. Via Dulfer, een sublieme Van Wetering en Yvette Broch pakte Oranje een ruime voorsprong: 24-16.

In de slotfase verving Rinka Duijndam op doel de sterk keepende Ten Holte. Oranje bouwde de voorsprong verder uit met goals van Estavana Polman, Dione Housheer (2x), Angela Malestein en Kelly Vollebregt. Dit resulteerde in een klinkende zege: 33-20. De ploeg neemt vier punten mee naar de Main Round van het WK. Speelster van de wedstrijd werd Yara ten Holte met een stoppercentage van maar liefst 43%.

Komende woensdag start voor de TeamNL Handbaldames de Main Round. Met vier punten op zak heeft het Nederlands team een uitstekende positie om de kwartfinales te bereiken. Daarvoor moeten ze Spanje, Brazilië en Oekraïne verslaan.

Nederland-Tsjechië 33-20 (14-8).

Nederland: Rinka Duijndam, Yara ten Holte (1); Laura van der Heijden (5), Lois Abbingh, Larissa Nüsser, Bo van Wetering (7), Yvette Broch (2), Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (2), Inger Smits (3), Zoë Sprengers, Angela Malestein (2), Kelly Vollebregt (1), Nikita van der Vliet (5), Dione Housheer (2), Estavana Polman (3).

Tsjechië: Petra Kudlackova, Sabrina Novotna; Adéla Strisková, Marketa Sustackova (3), Eliska Desortova, Alena Stellnerova, Natalie Kuxova. Julie Frankova, Anna Frankova (1), Katka Dresslerova, Dominika  Zachova, Sara Kovarova, Marketa Jerabkova (3), Veronika Mala (5), Anna Jestribkova (2), Charlotte Cholevova (6).

Scheidsrechters: Youcef Belkhiri/Sidali Hamidi (Algerije)
Tijdstraffen: 10’- 4’ (Van Wetering 2’, Broch 2’, Sprengers 2’, Dulfer 2’, Malestein 2’ – Zachova 2’, Mala 2’)