TeamNL Handbaldames bijna zeker van kwartfinale WK

TeamNL Handbaldames bijna zeker van kwartfinale WK

De TeamNL Handbaldames hebben een grote stap gezet naar de kwartfinales op het WK. De ploeg van bondscoach Per Johansson had geen kind aan Oekraïne, er werd met 21-40 gewonnen. Bij rust stond het al 8-19. Zondag kan een ticket naar de kwartfinale worden veiliggesteld wanneer Nederland Spanje tegenkomt.

Oekraïne begon de wedstrijd brutaal, door na enkele minuten met 3-1 voor te staan. Dit kwam mede door een vroege tijdstraf voor Inger Smits. Met evenveel speelsters in het veld toonde Nederland haar klasse. De hoeken Bo van Wetering (twee doelpunt) en Angela Malestein (vier doelpunten) en cirkelloopster Nikita van der Vliet (één doelpunt) zorgden voor een 7-0 run.

Niet alleen in de aanval liep het soepel, de Nederlandse dekking stond ook als een huis. Een hardwerkend middenblok en een scherpe Rinka Duijndam erachter lieten bijna tien minuten geen enkel doelpunt door. Bondscoach Per Johansson gaf veel speelsters speeltijd. Nederland bleef wel haar doelpunten maken, maar stuitte nog geregeld op de Oekraïense keeper.

Oranje stond inmiddels op een 5-13 voorsprong nadat Larissa Nüsser haar onderhandse schot tegen de touwen zag vliegen. Nederland bleef geconcentreerd in de dekking en speelde razendsnelle tegenaanvallen. Bij een stand van 8-14 schakelde Nederland weer een versnelling bij. Beiden landen zochten de kleedkamers op bij een ruststand van 8-19.

In de tweede helft bleef het wedstrijdbeeld onveranderd. De Nederlands dekking stond goed en de aanval wist makkelijk te scoren. Oekraïne deed alles wat het kon, maar elke technische fout resulteerde in een break-out. Sprake van spanning is, op de openingsminuten na, geen sprake geweest tijdens dit duel.

Loïs van Vliet die haar eerste eindtoernooi speelt voor Nederland liet twee doelpunten noteren in de tweede helft. Een van de sportieve lichtpuntjes voor Oekraïne was de rechteropbouw Milana Shukal met vijf treffers.

In de slotfase van het duel was Kelly Vollebregt op schot. De rechterhoekspeelster eindigde de wedstrijd uiteindelijk met zes doelpunten. De allerlaatste treffer kwam op naam van, de tot ‘speelster van de wedstrijd’ gekozen, Lois Abbingh met een prachtig onderhands schot.

Oekraïne-Nederland 21-40 (8-19).
Nederland: Tess Lieder, Yara ten Holte, Laura van der Heijden, Lois Abbingh (2), Yvette Broch (3), Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (2), Inger Smits, Angela Malestein (5), Larissa Nüsser, Kelly Vollebregt, Nikita van der Vliet (4), Loïs van Vliet, Bo van Wetering.
Oekraïne: Yudit Balog, Mariana Markevych, Karina Soskyda, Iuliia Andriichuk, Iryna Prokopiak, Mariia Gladun, Tetiana Poliak, Anastasiya Melekestseva, Yevheniia Kohuch, Tamara Smbatian, Olesia Diachenko, Kateryna Kozak, Maryna Konovalova, Milana Shukal, Iryna Kompaniiets, Karyna Kolodiuk.
Scheidsrechters: Alenezi Maali/Dalal Alnaseem (Koeweit)
Tijdstraffen: 6’- 6’ (Broch 2’, Haggerty 2’, Sprengers 2’ – De Paula 2’, Dos Santos 2’, Rosa 2’)