TeamNL Handbaldames plaatsen zich overtuigend voor kwartfinale WK

TeamNL Handbaldames plaatsen zich overtuigend voor kwartfinale WK

Frederikshavn, 10 december 2023 – De TeamNL Handbaldames plaatsen zich ongeslagen voor de kwartfinales van het WK Handbal. De ploeg van Per Johansson boekte een klinkende zege op Spanje: 29-21. Komende dinsdag wacht in de kwartfinale een zware kluif. Oranje gaat met regerend wereldkampioen Noorwegen of vicewereldkampioen Frankrijk strijden om een plekje bij de laatste vier. Deze twee landen spelen vanavond om 20:30 uur tegen elkaar. De verliezer van deze wedstrijd komt komende dinsdag in het Noorse Trondheim in actie tegen het Nederlands team.

                                                                                                                       
Voorafgaand aan het duel stond Spanje op de derde plek in de poule achter Nederland en Brazilië. Eerder op de zondag won Brazilië van Tsjechië. Daardoor was voor Oranje een plekje bij de laatste acht zeker. Toch stond er nog wel wat op het spel, namelijk: de eerste plek in de groep. Bij winst én een gelijkspel eindigde Nederland als eerste, bij verlies ging Nederland door als tweede in de poule.

Na een halve minuut spelen liep Yvette Broch al tegen een tijdstraf aan. Spanje speelde de eerste overtalsituatie niet goed uit. De aanval erop lukte het de Spanjaarden wel om de bal achter keepster Yara ten Holte te krijgen: 0-1. Na drie minuten volgde de eerste Nederlandse goal. Dione Housheer bediende Angela Malestein, die niet twijfelde en hard raak schoot. Een prachtige pass van Larissa Nüsser op Housheer betekende de eerste voorsprong. Opnieuw kwam Oranje in ondertal na een overtreding van Yvette Broch. Nederland was met een speelster minder slordig, waardoor Spanje twee keer in open doel mocht scoren: 2-4.

Het begin was – dankzij de twee tijdstraffen – rommelig. Kelly Dulfer, Nikita Van der Vliet (2x) en Malestein stelden orde op zaken. Nüsser kon vrij doorlopen en schoot overtuigend raak: 7-5. Doelpunten waren schaars in de eerste twintig minuten. De Nederlandse dekking stond goed, maar de ploeg had zelf ook moeite om tot scoren te komen. Nederland leed te vaak balverlies waardoor Spanje makkelijke doelpunten kon maken: 8-7. Dankzij Laura van der Heijden (2x) en Van der Vliet bouwde Nederland de voorsprong uit: 10-7.

Met nog zes minuten op de klok haalde Ambros Martin zijn ploeg naar de kant. Zonder succes, want Ten Holte bracht knap redding op een Spaans schot met een vangbal. Nederland was snel weg en kreeg na een actie van Inger Smits een penalty. Malestein wist daar wel raad mee en verschalkte de Spaanse keepster: 11-7. Oranje werkte keihard in de dekking. Na een onderschepping was Zoë Sprengers razendsnel weg in de break out. Spanje deed met twee goals wat terug. Estavana Polman bepaalde met haar eerste van de avond de ruststand: 13-9.

 

Na de hervatting was het Sprengers die het eerste doelpunt scoorde. Door een overtreding op Van der Vliet kreeg Malestein de kans om haar tweede penalty te scoren: 15-9. Het eerste Spaanse doelpunt viel pas na vijf minuten. Met twee heerlijke goals vanuit de linkerhoek bouwde Sprengers de voorsprong uit: 17-11. In de dekking stond Nederland scherp. Ten Holte stopte meerdere ballen en Dulfer blokte een inzet. Diezelfde Dulfer liet – met een mooie passeerbeweging – zien in de aanval ook van grote waarde te zijn: 18-12.

De Spaanse ploeg zette een tandje bij, maar Ten Holte liet zien waarom zij al twee keer tot speelster van de wedstrijd was gekozen. Housheer strooide met goede passes naar de hoeken. Ditmaal profiteerde Sprengers, die haar vijfde van de avond maakte. Oranje had een riante voorsprong te pakken. Succesvolle doelpogingen van Housheer en Sprengers volgden. Fernandez deed met een mooi lobje wat terug voor Spanje: 22-13.

Met nog tien minuten op de klok was Nederland zeker van de eerste plek in de poule. De dekking was in deze fase even zoekende en in de aanval was Nederland slordig. Abbingh maakte uit de loop een prachtig doelpunt: 26-16. Spanje wist twee keer op rij te scoren. Van der Heijden werd goed gelanceerd en bracht het verschil terug naar negen. Rinka Duijndam, die Ten Holte verving op goal, had een knappe redding in huis. Van Wetering scoorde met een mooi lobje haar tweede van de avond: 28-19.

Opnieuw bracht Duijndam knap redding, waarna Nüsser met een schitterende lichaamsbeweging zichzelf lanceerde. Met nog een minuut te spelen vierde de Nederlandse bank en fans het feestje. Spanje scoorde het laatste doelpunt van de wedstrijd en bepaalde de eindstand: 29-21.

Linkerhoek Zoë Sprengers werd verkozen tot speelster van de wedstrijd – dankzij knappe goals in de tweede helft en veel inzet in de dekking. Nederland eindigde de Main Round als groepswinnaar, gaat naar de kwartfinales én heeft kwalificatie voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) binnen. De eerste doelstelling is behaald. Op naar de kwartfinales waar Frankrijk of Noorwegen wacht.

 

Nederland-Spanje 29-21 (13-9).

Nederland: Rinka Duijndam, Yara ten Holte; Laura van der Heijden (3), Lois Abbingh (2), Larissa Nüsser (2), Bo van Wetering (2), Yvette Broch, Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (2), Inger Smits (1), Zoë Sprengers (6), Angela Malestein (5), Kelly Vollebregt, Nikita van der Vliet (3), Dione Housheer (2), Estavana Polman (1).
Spanje: Mercedes Castellanos, Darly Zoqbi de Paula; Marta Lopez Herrero, Carmen Campos Costa, Sikvia Arderius Martin, Maitane Echeverria Martinez (1), Ester Somaza Bosch, Lara Gonzalez Ortega, Danila Patricia So Delgado-Pinto (5), Soledad Lopez Jimenez (3), Kaba Gassama Cissokho, Alicia Fernandez Fraga (2), Paulina Perez Buforn (2), Lysa Tchaptchet Defo, Paula Arcos Poveda (3), Mireya Gonzalez Alvarez (5).

Scheidsrechters: Hansen/Madsen (DEN)
Tijdstraffen: Nederland 6’ – 4’ Spanje (Broch 4’, Haggerty 2’ – Tchaptchet 2’, Gonzalez Alvarez 2’)