TeamNL Handbaldames uitgeschakeld op WK Handbal

TeamNL Handbaldames uitgeschakeld op WK Handbal

Trondheim, 12 december 2023 – De TeamNL Handbaldames zijn uitgeschakeld op het WK Handbal. Vanavond stond in het Noorse Trondheim plaatsing voor de halve finale op het spel. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden tussen twee teams die een goed toernooi kennen. Nederland won alles, Noorwegen verloor alleen met een minimaal verschil van titelkandidaat Frankrijk. Oranje heeft gestreden, maar bleek aanvallend niet opgewassen tegen het thuisland: 23-29. Wat rest is de strijd om de vijfde plek. Morgen wordt bekend tegen wie Nederland komende vrijdag in actie komt.

 De eerste goal van de wedstrijd leek op naam te komen van Nora Mork, maar Yara ten Holte stak daar een stokje voor. Ze gaf in het begin van de wedstrijd direct haar visitekaartje af door een penalty en een break out te stoppen. Ze kon niet voorkomen dat Noorwegen toch het eerste doelpunt van de wedstrijd maakte: 0-1. Na vijf minuten zette Dione Housheer Nederland ook op het scorebord. Oranje stond sterk in de dekking en forceerde een Noorse fout, waarna Nikita van der Vliet razendsnel vertrok: 1-2. Housheer bediende Van Wetering, die wel raad wist met deze kans. Een tijdstraf betekende ondertal voor Nederland maar dankzij een sterke dekking schoot ook Ten Holte raak: 3-4.

De Nederlandse goalie begon – net als haar Noorse collega – ongelofelijk sterk. De Noorse Bakerud bracht haar ploeg weer langszij met een schot van afstand: 4-4. De ploegen hielden elkaar in de beginfase in evenwicht. Na twee fouten in de aanval waren de Noorse Henny Reistad en Camilla Herrem razendsnel vertrokken in de snelle tegenaanval: 4-6. Verdedigend stond de Nederlandse ploeg goed, maar aanvallend maakten de speelsters te veel fouten.

Bondscoach Per Johansson besloot zijn ploeg naar de kant te halen, maar zonder succes. Keepster Silje Solberg bleek een grote plaag voor de Nederlandse speelsters. Noorwegen kreeg voor de tweede keer een penalty. Skogrand wist deze kans te verzilveren: 4-7. Johansson bracht Lois Abbingh, Laura van der Heijden en Estavana Polman in de ploeg, maar ook zij hadden moeite met scoren. Reistad vergrote de voorsprong van Noorwegen: 4-8.

Abbingh deed met een schot uit de loop eindelijk weer wat terug, Polman draaide knap weg en verschalkte de Noorse keepster: 6-9. Beide ploegen maakten aanvallend gezien veel fouten. Kwamen ze er wel doorheen, dan stonden Solberg en Ten Holte regelmatig in de weg. Nederland wist geen gebruik te maken van een overtalsituatie, waarna Skogrand haar derde van de avond liet optekenen via de penaltystreep: 6-10.

Ten Holte hield met een waanzinnige stop haar ploeg in leven. Larissa Nüsser bracht Nederland weer iets dichterbij met een knappe passeerbeweging: 7-11. Ook Housheer wist het net te vinden: 8-12. Zaak voor Nederland om bij te blijven. Dulfer verkleint het gat weer naar drie. Een dubbele tijdstraf voor Noorwegen leverde twee grote kansen op voor Zoë Sprengers. De linkerhoekspeelster schoot tweemaal berispend raak en bepaalde daarmee de ruststand op: 11-12. Na een moeizame eerste helft was Nederland weer helemaal terug in de wedstrijd.

Nederland startte de tweede helft met een goal. Het was Housheer die Nederland twee keer op rij op gelijke hoogte zette: 13-13. Noorwegen sloeg als eerste weer een gaatje: 13-15. Malestein maakte haar eerste van de avond door een strafworp te verzilveren. Nüsser bediende Van der Vliet, die de bal achter Solberg schoot. Lange tijd bleef het gaat op twee, maar toen zette Noorwegen de turbo aan. Binnen no-time was het verschil zes doelpunten: 15-21.

Eindelijk deed Nederland weer wat terug via hoekspeelster Malestein. Nederland ging offensiever verdedigen en onderschepte de bal. Het was alles of niets in deze fase. Opnieuw schoot Malestein raak. Snel na de goal bracht Noorwegen het gat weer naar vijf. Polman zette knap door: 18-22. Noorwegen schoot raak in een leeg doel. Rinka Duijndam verving Ten Holte en bracht gelijk een redding. Polman maakte een fraaie goal en bracht daarmee het verschil weer op drie: 20-23.

De laatste tien minuten van de wedstrijd gingen in. Nederland moest alle zeilen bijzetten om nog kans te maken op de halve finale. Duijndam had opnieuw een knappe redding huis. Toch kon zij ook niet voorkomen dat Skogran – die een sterke wedstrijd speelde – het verschil met twee goals weer naar vijf bracht: 20-25. Met nog vijf minuten op de klok was dit gat onoverbrugbaar. Met een prachtige vlieger maakte Noorwegen de laatste goal van de wedstrijd: 23-30. Nederland verloor voor het eerst dit WK Handbal en is daarmee uitgeschakeld voor de medailles. Het WK Handbal is nog niet helemaal afgelopen. De ploeg van Per Johansson gaat spelen voor plaats vijf.

Nederland-Noorwegen 23-30 (11-12).
Nederland: Rinka Duijndam, Yara ten Holte (1), Laura van der Heijden, Lois Abbingh (2), Larissa Nüsser (1), Bo van Wetering (2), Yvette Broch, Tamara Haggerty, Kelly Dulfer (1), Inger Smits, Zoë Sprengers (3), Angela Malestein (4), Kelly Vollebregt, Nikita van der Vliet (2), Dione Housheer (4), Estavana Polman (3).
Noorwegen: Silje Solberg, Katrine Lunde; Maren Aardahl (2), Stine Skogrand (9), Nora Mork (3), Stine Oftedal (3), Kari Dale Brattset, Kristine Breistol, Vilde Ingstad, Ingvild Bakkerud (5), Kristina Novak, Camilla Herrem (1), Sanne Solberg-Isaksen (2), Henny Reistad (4), Emilie Hovden, Thale Deila
Scheidsrechters:
Maike Merz (GER) en Tanja Kuttler (GER)
Tijdstraffen: 6’ – 16’ (Broch 2’, Malestein 2’, Johansson 2’ – Aardahl 4’, Mork 2’, Oftedal 2’, Brattset 2’, Herrem 2’, Reistad 2’)