Kay Smits mist het EK vanwege een hartspierontsteking

Kay Smits mist het EK vanwege een hartspierontsteking

Kay Smits, speler van de TeamNL Handbalheren, moet het Europees kampioenschap aan zich voorbij laten gaan. Hij kan niet in actie komen, omdat uit onderzoek is gebleken dat hij last heeft van een ontstoken hartspier.

“Het is natuurlijk ongelofelijk balen dat ik niet kan spelen op het EK, maar tegelijkertijd ben ik blij en opgelucht dat de blessure aan het licht is gekomen. De komende weken moet ik in eerste instantie volledige rust nemen. Over het verdere herstel en de lengte daarvan is nog weinig te zeggen”, vertelt Smits.

Het uitvallen van Kay Smits betekent voor bondscoach Staffan Olsson de tweede rechteropbouwer waarover hij niet kan beschikken. Tom Jansen, speler van VFL Gummersbach, scheurde in oktober de kruisband af in zijn linkerknie.

De TeamNL Handbalheren verzamelen begin januari op Papendal voor de EK-voorbereiding. Ze reizen af naar Denemarken en spelen daar drie wedstrijden in de Golden League tegen het thuisland, Noorwegen en Egypte. Op dinsdag 9 januari stapt de Nederlandse formatie in het vliegtuig naar het Duitse Mannheim. Daar spelen ze al hun poulewedstrijden.

Smits, spelend voor SG Flensburg-Handewitt, is van plan om naar het toernooi af te reizen. “Ik hoop dat ik de jongens daar kan ondersteunen ondanks dat ik zelf niet in actie kom. Ik ben zeker van plan om ze te gaan bezoeken.”

Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de TeamNL Handbalheren zich hebben gekwalificeerd voor het EK. In 2020 eindige Nederland op een zeventiende plaats. Twee jaar later bereikte de ploeg de hoofdronde en sloten ze het toernooi als tiende af.

Wedstrijdschema EK:
11 januari 18:00 uur: Nederland – Georgië
13 januari 18:00 uur: Bosnië en Herzegovina – Nederland
15 januari 20:30 uur: Zweden – Nederland