TeamNL Handbaldames sluiten WK Handbal af met vijfde plaats

Herning, 17 december 2023 – De TeamNL Handbaldames hebben het WK afgesloten op een vijfde plaats. Na een hele sterke eerste helft kwam de inhaalrace van Duitsland te laat en won Nederland met 26-30. Met maar één verliespartij (kwartfinale tegen Noorwegen) mag Nederland met trots terugkijken op dit toernooi.

Nederland begon sterk gewijzigd aan het laatste duel van het WK. Zonder Polman, Abbingh, Sprengers en Van der Vliet, maar mét de ingevlogen Kim Molenaar startte Oranje zeer sterk. Duitsland had veel moeite met de goede Nederlandse dekking. Een wederom sterk keepende Yara ten Holte was verantwoordelijk was voor de 0-3 voorsprong. De beginfase bleef relatief slordig maar Nederland blijft scoren via Broch en Malestein. Na ruim 12 minuten spelen scoorde Duitsland haar eerste doelpunt van de wedstrijd: Grijsseels klopte haar oud teamgenoot Ten Holte vanaf de penaltystreep.

Bij 4-8 koos bondscoach Per Johansson voor een time-out, waarna zijn ploeg de marge uit kon breiden. Reddingen van Ten Holte en scores van Housheer, Haggerty, Smits en Malestein zorgden voor een ruime 4-12 voorsprong. Nederland bleef controle over de wedstrijd houden. Zo kon Duitsland niet lang genieten van een mooi afstandsschot van Bölk, want Van Wetering scoorde vliegensvlug weer aan de andere kant van het veld en bepaalde de ruststand op 7-16.

Via Larissa Nüsser ging Nederland in de tweede helft door met scoren. Zij scoorde twee mooie treffers en zorgde voor een gaatje van maar liefst elf doelpunten. Een ongelofelijk hoog stoppercentage was er voor Yara ten Holte in deze fase, maar liefst 70% van de ballen werden gekeerd door de Nederlandse doelvrouw. Via Grijsseels en Döll deed Duitsland wat terug (11-20). Rechterhoekspeelsters Vollebregt en Malestein hielden de marge van tien doelpunten voor Nederland vast, dankzij hun eigen doelpunten.

Nederland werd wat slordiger in de afronding waardoor de Duitse doelvrouw, Sarah Wachter, enkele goede reddingen kon verrichten. Oranje kwam door een tijdstraf in ondertal. Hierdoor konden de Duitsers in de tweede helft iets inlopen op de ploeg van bondscoach Per Johansson.

Nüsser en Van der Heijden doorbraken de matige periode van Oranje door te scoren. Echter kon Nederland het laatste kwartier hun slordige fase niet te boven komen, waardoor Duitsland de marge flink kon verkleinen. De voorsprong van elf doelpunten slonk naar een marge van vijf in korte tijd. Desondanks de opleving aan Duitse kant kwam de overwinning nooit echt in gevaar.

In de laatste vijf minuten was er ook speeltijd voor invalster Kim Molenaar die een doelpunt meeprikte en de 24-30 mocht maken. Het laatste doelpunt van de wedstrijd kwam van de hand van Julia Behnke. Zij bepaalt de eindstand op 26-30. Voor de derde keer dit WK werd Yara ten Holte uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

Duitsland-Nederland 26-30 (7-16).

Duitsland: Sarah Wachter, Katharina Filter; Amelie Berger, Alina Grijsseels (6), Meike Schmeltzer, Lisa Antl (1), Mareike Thomaier (1), Xenia Smits, Emily Bölk (2), Maren Weigel, Annika Lott, Antje Döll (7), Jenny Behrend (4), Viola Leuchter, Julia Behnke (3), Johanna Stockschläder (2).

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Lieder, Yara ten Holte (1); Laura van der Heijden (3), Larissa Nüsser (5), Bo van Wetering (5), Yvette Broch (2), Tamara Haggerty (2), Kim Molenaar (1), Kelly Dulfer, Inger Smits (1), Angela Malestein (7), Kelly Vollebregt (1), Dione Housheer (2).
Scheidsrechters: Covalciuc/ Covalciuc (MDA)
Tijdstraffen: Duitsland 10’ – 8’ Nederland (Berger 2’, Smits 4’, Lott 2’, Behrend 2’ – Housheer 2’, Dulfer 4’, Vollebregt 2’)

Nederland heeft zich, door zich te scharen bij de laatste acht van het WK, geplaatst voor het OKT (Olympisch Kwalificatie Toernooi). Met een vijfde plek heeft Nederland tegenstanders Spanje, Argentinië en Tsjechië geloot. Dit zijn dezelfde tegenstanders die de TeamNL Handbaldames in de poulefase en Main Round van dit WK tegenkwam en verslagen heeft. Het OKT wordt tussen 11 en 14 april 2024 gespeeld. De locatie van dit toernooi is nog niet bekend.