Bondscoach Staffan Olsson maakt EK-selectie compleet

Bondscoach Staffan Olsson maakt EK-selectie compleet

Bondscoach Staffan Olsson heeft zijn EK-selectie compleet gemaakt. Iso Sluijters en Niko Blaauw gaan zich opmaken voor het Europees kampioenschap in Duitsland, dat van 10 t/m 28 januari gespeeld wordt. Olsson heeft daarnaast een extra speler opgeroepen voor de Golden League. Janik van Zundert ontving voor het eerst in zijn carrière een uitnodiging voor het Nederlands team.

Golden League
De TeamNL Handbalheren verzamelen begin januari op Papendal voor de EK-voorbereiding. Ze reizen af naar Denemarken en spelen daar drie wedstrijden in de Golden League tegen het thuisland, Noorwegen en Egypte. Op dinsdag 9 januari stapt de Nederlandse formatie in het vliegtuig naar het Duitse Mannheim. Daar spelen ze al hun poulewedstrijden.

Wedstrijdschema Golden League
4 januari 17:45 uur Egypte – Nederland
6 januari 13:30 uur Noorwegen – Nederland  
7 januari 16:00 uur Nederland – Denemarken

EK 2024
Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat de TeamNL Handbalheren zich hebben gekwalificeerd voor het EK. In 2020 eindige Nederland op een zeventiende plaats. Twee jaar later bereikte de ploeg de hoofdronde en sloten ze het toernooi als tiende af.

Aan het Europees kampioenschap nemen 24 landen deel. Het Nederlands Herenteam is ingedeeld in groep E met Georgië, Bosnië en Herzegovina en Zweden.

De beste twee landen uit de zes poules plaatsen zich voor de hoofdronde. In de hoofdronde kruisen groep A, B en C met elkaar en groep D, E en F. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De twee beste landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de halve finales, die gespeeld worden op vrijdag 26 januari. De finale staat gepland op zondag 28 januari.

Het Europees Kampioenschap vindt plaats van 10 tot en met 28 januari 2024. De speelsteden zijn Düsseldorf (poulefase), Berlijn (poulefase), Mannheim (poulefase), München (poulefase), Hamburg (Main Round) en Keulen (Main Round en finales).

Wedstrijdschema EK:
11 januari 18:00 uur: Nederland – Georgië
13 januari 18:00 uur: Bosnië en Herzegovina – Nederland
15 januari 20:30 uur: Zweden – Nederland

Definitieve EK-selectie TeamNL Handbalheren

1 Dani Baijens Handball Sport Verein Hamburg (GER)
2 Samir Benghanem Green Park/Handbal Aalsmeer
3 Niko Blaauw VfL Lübeck-Schwartau (GER)
4 Tim Claessens Achilles Bocholt (BEL)
5 Kaj Geenen VfL Lübeck-Schwartau (GER)
6 Thomas Houtepen TBV Lemgo (GER)
7 Lars Kooij TV Emsdetten (GER)
8 Bart Ravensbergen Frisch Auf! Göppingen (GER)
9 Bobby Schagen TBV Lemgo (GER)
10 Robin Schoenaker Sporting Pelt (BEL)
11 Iso Sluijters GC Amicitia Zürich (SUI)
12 Alec Smit SønderjyskE Håndbold (DEN)
13 Jorn Smits Lemvig-Thyborøn Handbold (DEN)
14 Ivar Stavast HC ElbFlorenz Dresden (GER)
15 Luc Steins Paris Saint-Germain Handball (FRA)
16 Rutger ten Velde TuS N-Lübbecke (GER)
17 Niels Versteijnen TBV Lemgo (GER)
18 Arjan Versteijnen Herpertz/Bevo HC