TeamNL Handbalheren verliezen eerste duel in EK-voorbereiding

De TeamNL Handbalheren hebben hun eerste wedstrijd in de Golden League verliezend afgesloten tegen Egypte. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Staffan Olsson voor, maar in de slotfase kon het de overwinning niet over de streep trekken. Egypte was met 30-28 te sterk.

Morgen hebben de TeamNL Handbalheren een rustdag, waarna de Golden League wordt vervolgd op zaterdag 6 januari. Noorwegen wacht om dan om 13:30 uur. Zondag 7 januari speelt Nederland de laatste oefenwedstrijd voor het EK om 16:00 uur tegen regerend wereldkampioen Denemarken.

Nederland startte de wedstrijd niet scherp. In de aanval stuitten ze op goed keeperswerk van de Egyptische doelman en de Nederlandse dekking kreeg snel twee doelpunten om de oren. Rutger ten Velde boog de achterstand om. Hij schoot twee keer raak vanaf de penaltystreep en verzilverde een break-out.

Halverwege de eerste helft ontliepen beide ploegen elkaar weinig. Robin Schoenaker kreeg een tijdstraf, waardoor Egypte in overtal gemakkelijk tot scoren kwam. Aan Nederlandse kant blonk rechteropbouwer Niels Versteijnen uit. Hij liet drie aanvallen achter elkaar zien over een snoeihard afstandsschot te beschikken.

In de snelle tegenaanval had Luc Steins goed oog voor hoekspeler Rutger ten Velde. Hij faalde niet oog in oog met de keeper en aan zijn hand sloeg Nederland een gaatje van twee doelpunten: 5-7. Lang kon Oranje niet genieten van de voorsprong, omdat de Egyptenaren de stand gelijktrokken. Na een twee minuten tijdstraf voor Tim Claessens kwam Egypte aan de goede kant van de score: 10-9.

De in het Nederlands team teruggekeerde Iso Sluijters liet zien een aanwinst te zijn. Hij vond in ondertal twee keer achter elkaar knap het net. Met een prachtige draaibal bracht hij Nederland in het juiste spoor. Egypte had weinig moeite om tot scoren te komen. De TeamNL Handbalheren konden geen afstand nemen. Beide ploegen bleven tot lang in de eerste helft aan elkaar gewaagd.

Met een mooie no-look pass vond Ivar Stavast de vrijstaande Alec Smit. Bondscoach Staffan Olsson haalde zijn ploeg naar de kant voor een time-out en dat had effect. In de slotseconden wist Ivar Stavast de bal met een stuit tegen de touwen te gooien, waardoor Nederland ging rusten met een stand van 13-15.

De korte break deed de Nederlandse ploeg goed. Luc Steins en Samir Benghanem kwamen scherp uit de kleedkamer en vergrootte de marge meteen naar vier goals verschil. De Nederlandse dekking stapte niet uit waarna de Egyptische opbouwspeler kon uithalen. Bobby Schagen deed aan de overkant van het veld hetzelfde kunststukje.

Egypte bleek een taaie tegenstander die zich niet gewonnen gaf. De ploeg uit Noord-Afrika scoorde twee keer op rij. Rutger ten Velde en Niels Versteijnen zorgden ervoor dat de ‘veilige marge’ werd hersteld. Nadat Nederland in de aanval niet meer tot scoren kwam en de aanvalsmachine van Egypte extra goed begon te draaien, maakte de tegenstander de aansluitingstreffer: 19-20.

Aanvoerder Bobby Schagen brak de ban voor Oranje, maar de Egyptenaren zette opnieuw een 3-0 run neer. Halverwege de tweede helft bracht Dani Baijens beide teams in evenwicht. Nederland trok de stand een aantal keer gelijk. Dankzij uitstekend keeperswerk van Arjan Versteijnen konden de TeamNL Handbalheren op voorsprong komen. Thomas Houtepen verraste de doelman met een laaggeplaatst schot en Jorn Smits brak knap door de dekking heen: 25-26.

In de slotminuten verloor Nederland de grip op de wedstrijd nadat Dani Baijens en Lars Kooij in korte tijd tegen cruciale tijdstraffen aanliepen. Egypte speelde de man-meersituaties goed uit en sloeg een gat van twee doelpunten. Dat kwam Oranje niet meer te boven. Jorn Smits bepaalde de eindstand op 30-28.