TeamNL Handbalheren starten EK met overwinning op Georgië

De Oranjemannen kenden een vlammende start van het duel, binnen no-time stonden ze 4-0 voor. Dankzij treffers van Bobby Schagen, Dani Baijens (2x) en Samir Benghanem kwam Nederland op voorsprong. De bondscoach van Georgië greep al snel naar een time-out. Langzaam kwam EK-debutant Georgië beter in de wedstrijd dankzij de fysiek sterke cirkelloper Erekle Arsenashvili. Opvallend was de 8-3 namens Nederland. Bart Ravensbergen gooide de break aan die de Georgische keeper miste en Bobby Schagen kon de bal nog net binnentikken.

Het gevaar vanuit het Georgische kamp kwam van rechteropbouwer Giorgi Tskhovrebadze, die uitkomt in de Duitse Bundesliga voor Vfl Gummersbach. De linkshander passeerde enkele keren gemakkelijk de Nederlandse dekking. Toch kwam Georgië niet dichterbij dan vier doelpunten. Oranje bleef geconcentreerd in de aanval en hard werken in de verdediging. Een sterke periode van Niels Versteijnen – drie doelpunten en één assist – zorgde voor de 14-8 tussenstand.

In de laatste fase van de eerste helft liet Giorgi Arsehidze nog twee doelpunten namens Georgië optekenen. Het slotakkoord was wel voor de Nederlandse ploeg. Rutger ten Velde verzilverde de zevenmeter, waarna Ivar Stavast scoorde én ervoor zorgde dat zijn tegenstander een twee minuten tijdstraf ontving. In de overtal situatie miste Georgië, waardoor Bart Ravensbergen met nog vier seconden op de klok de bal over het hele veld in het doel van de tegenstander gooide: 19-12. Beide landen zochten met deze ruststand de kleedkamers op.

In de beginfase van de tweede helft ging het gelijk op, de teams scoorden om en om. Totdat Georgië tegen een tijdstraf aanliep en Nederland het gaspedaal flink intrapte. Doelpunten van Samir Benghanem (2x), Rutger ten Velde (2x), Dani Baijens en Alec Smit zorgden voor de eerste marge van tien doelpunten: 27-17.

Bondscoach Staffan Olsson kreeg de kans om al zijn spelers speelminuten te geven. Zo ook voor hoekspelers Alec Smit en Kaj Geenen, die allebei tot twee doelpunten kwamen. De ruime marge van tien doelpunten slonk naar vijf, nadat vooral cirkelloper Erekle Arsenashvili veelvuldig wist te scoren (7x). De laatste treffer kwam van de hand van EK-debutant Thomas Houtepen die vanavond – net als Tim Claessens en Kaj Geenen – zijn debuut op een eindtoernooi maakte. Zaterdag 13 januari staat het tweede EK-duel op het programma, dan is Bosnië en Herzegovina de tegenstander om 18.00 uur in de SAP Arena (Mannheim).