TeamNL Handbaldames plaatsen zich voor EK 2024

TeamNL Handbaldames plaatsen zich voor EK 2024

Den Bosch, 3 maart 2024 – Na een spannende uitwedstrijd, waar de TeamNL Handbaldames met 29-30 aan het langste eind trokken, stond vandaag de return op het programma. Bij winst of gelijkspel plaatst Nederland zich voor het EK 2024, dat eind dit jaar in Hongarije, Zwitserland en Oostenrijk gehouden wordt. In de Maaspoort in Den Bosch wist de ploeg zeer overtuigend met 42-25 te winnen. Hierdoor zijn de TeamNL Handbaldames zeker van een plekje op het eindtoernooi.

Na het nipt gewonnen uitduel waarin de TeamNL Handbaldames niet scherp speelden, was het zaak om dat in de thuiswedstrijd wel te doen. Nederland startte scherp ondanks dat Tsjechië de score opende via Charlotte Cholevova. Hierop volgden doelpunten van Nikita van der Vliet, Bo van Wetering en Angela Malestein waardoor Oranje een 3-1 voorsprong pakte. Beide teams speelden snelle tegenaanvallen en gaven elkaar weinig ruimte om de dekking op orde te stellen. Een marge van drie doelpunten stond lang op het scorebord, maar daar bracht Lois Abbingh met de 10-7 verandering in.

Tot vijftien minuten spelen kon Tsjechië in het spoor blijven van het team van Per Johansson. Na de 11-8 gescoord door Krystina Konigova bleven de doelpunten uit voor de uitploeg. Waar Rinka Duijndam haar duit in het zakje deed met een aantal prachtige reddingen gold ook voor de aanvallende speelsters.. Van 11-8 liep Nederland uit naar maar liefst 20-8. De scorende speelsters waren Malestein, Dulfer, Nusser, Abbingh, Van Wetering, Haggerty en Housheer. Met een oogverblindende vlieger van Housheer op Nusser liet Oranje haar klasse zien. Het was Dulfer die de laatste voor rust maakte: 24-11.

Nederland ging in de tweede helft door waar het in de eerste helft gebleven was: de score uitbreiden. Het eerste doelpunt kwam van Angela Malestein, gevolgd door een snel doelpunt van Bo van Wetering: 26-11. Het publiek in de Maaspoort kon genieten van geweldig handbalspel van de TeamNL Handbaldames. Speelster na speelster gooide de bal achter de Tsjechische keepster, de ene actie nog mooier dan de ander. Inger Smits was verantwoordelijk voor de dubbele score: 32-16. Hierna liep Oranje verder uit via Van der Vliet, Van der Heijden en een absolute raket van Abbingh.

Met nog ruim zeven minuten op de klok was er ook speeltijd voor Nathalie Hendrikse, Kim Molenaar en Pipy Wolfs. Laatstgenoemde vond tevens het net. Topscoorder aan Tsjechische kant, Charlotte Cholevova, was verantwoordelijk voor de 42-25 eindstand.

Nederland – Tsjechië 42-25 (24-10)                                    
Tsjechië: Karin Rezacova, Petra Kudlackova Sabrina Novotna (1); Kristyna Konigova (2), Michaela Demlova, Adéla Strisková (2), Kamila Kordovska, Marketa Sustackova (1), Eliska Desortova, Natalie Kuxova (3), Julie Frankova, Anna Frankova (2), Katka Dresslerova (1), Dominika Zachova (2), Marketa Jerabkova (2), Charlotte Cholevova (9).

Nederland: Rinka Duijndam, Yara ten Holte, Laura van der Heijden (3), Lois Abbingh (5), Larissa Nüsser (4), Bo van Wetering (5), Pipy Wolfs (1), Tamara Haggerty (1), Kelly Dulfer (2), Inger Smits (2), Zoë Sprengers (1), Angela Malestein (7), Nathalie Hendrikse, Nikita van der Vliet (6), Dione Housheer (5), Kim Molenaar.

Scheidsrechters: Vujacic/Kazanegra (Montenegro)
Tijdstraffen: 8’- 0’ (Haggerty 2’, Smits 2’, Malestein 2’, Housheer 2’). 

Strafworpen: 3/4 – 3/4