TeamNL Handbaldames nemen eerste horde richting Parijs

De TeamNL Handbaldames hebben de eerste wedstrijd van het Olympisch kwalificatietoernooi na een matig begin met ruime cijfers gewonnen. In Spanje versloeg de ploeg van bondscoach Per Johansson Argentinië met 34-22. Bij rust stond het nog 19-16. De strijd om een felbegeerde Olympisch ticket gaat morgen verder. Bij winst op Tsjechië ligt de weg naar Parijs open voor het Nederlands team.

Het was Argentinië dat de score opende en vanuit diverse posities vijf keer op rij trefzeker was: 0-5. Na vijf minuten spelen was het Angela Malestein die eindelijk wat terug deed. De hoekspeelster scoorde twee keer en bracht zo haar ploeg van de nul af. Oranje begon niet scherp aan de wedstrijd, miste veel kansen en de dekking was nog niet wakker. Na tien minuten was Argentinië nog foutloos in de afronding: 4-8. Het Nederlands team was duidelijk nog op zoek naar het juiste ritme. Kelly Dulfer en Lois Abbingh waren aanvallend succesvol, maar hetzelfde gold voor de Argentijnse aanval: 6-9.

De bondscoach van Argentinië haalde zijn ploeg naar de kant voor een time-out. Voor Per Johansson een mooi moment om zijn ploeg toe te spreken. Dankzij goals van Dione Housheer, Abbingh en Nikita van der Vliet en een aantal knappe reddingen van de ingevallen Rinka Duijndam kroop Nederland langzaam dichterbij. Argentinië gaf zich niet zomaar gewonnen en met twee goals vanaf de penaltystreep vergrootte de ploeg uit Zuid-Amerika het gaat weer naar drie: 9-12.

Ervaren kracht Laura van der Heijden kwam het veld in en nam met meerdere goals op rij haar ploeg bij de hand. Een prachtige pass van Malestein richting Tamara Haggerty betekende de gelijkmaker. In de laatste minuten van de eerste helft was het stuivertje wisselen, maar het was de Nederlandse ploeg die de wedstrijd naar zich toetrok. Duijndam speelde een strakke bal op Malestein, die de eerste Nederlandse voorsprong op het scorebord zette: 17-16. Zoë Sprengers en Abbingh waren in de laatste minuut Argentinië te snel af, waardoor Nederland met drie goals voorsprong de kleedkamer opzocht: 19-16.

De openingstreffer was net als in de eerste helft van Argentijnse afkomst, maar ditmaal liet Oranje zich niet overrompelen. Met een mooie onderhandse worp deed Larissa Nüsser gelijk wat terug, waarna Malestein haar vijfde tegen de touwen gooide en het gat op drie zette: 21-18. Ten Holte hielp haar ploeg met een katachtige redding, desondanks lukte het Nederland aan het begin van de tweede helft nog niet om afstand nemen.

Na bijna drie kwartier op de klok zette Bo van Wetering haar ploeg met twee achtereenvolgende goals op een voorsprong van vijf doelpunten: 24-19. De defensie straalde meer energie uit, zorgde ervoor dat Argentinië fouten ging maken en Duijndam stond goed te keepen. Het lukte Ten Holte om opnieuw een penalty te stoppen, waarna Housheer opnieuw de bal tegen de touwen gooide: 26-20.

De Argentijnse keepster Marisol Carratu was de gehele wedstrijd al een sta-in-de-weg, maar ook zij kon niet voorkomen dat Inger Smits (tweemaal), Nathalie Hendrikse (tweemaal) en Van der Vliet wisten te scoren: 31-21. Nederland rechtte de rug en het verzet van Argentinië was gebroken. Kim Molenaar, afgelopen zondag nog in actie met het Talent Team, scoorde vanaf de rechteropbouw. Het was Sprengers die de eindstand bepaalde: 34-22.

Morgen staat het tweede OKT-duel op het programma. Zondag 14 april spelen de handbaldames tegen het thuisland Spanje. De top twee van de poule verovert een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs later dit jaar.