TeamNL Handbalheren verliezen eerste WK play-off duel van Griekenland

TeamNL Handbalheren verliezen eerste WK play-off duel van Griekenland

De TeamNL Handbalheren hebben de eerste wedstrijd in de WK play-off verloren. In Griekenland won het thuisland met 31-27. Om zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap dient Nederland zondag met minstens vijf doelpunten verschil te winnen. De return wordt om 16:00 uur gespeeld in het Indoor Sportcentrum Eindhoven. Kaarten voor de wedstrijd zijn te koop via de ticketshop

In het Nederlandse doel startte een debutant. De van origine Deense doelman Matthias Dorgelo bracht in de beginfase knap redding. De Franse scheidsrechters deelden aan beide kanten veel tijdstraffen uit. Het tempo in de wedstrijd lag daardoor laag. Robin Schoenaker moest in korte tijd twee keer op de bank plaatsnemen. Niet veel later kreeg ook Lars Kooij een twee minuten straf aan zijn broek. De doelpunten waren hierdoor schaars.

Halverwege de eerste helft stond er een stand van 4-5 op het scorebord. Na een mooi uitgespeelde aanval kwam Dani Baijens vrij voor de sterk keepende Petros Boukovinas. Desondanks verschalkte Baijens de doelman. Aan de hand van Rutger ten Velde, die tweemaal scoorde, sloeg Nederland een gat van drie doelpunten: 5-8. De Grieken hadden een stugge ploeg en mede omdat Nederland een aantal open kansen miste, maakten ze de aansluitingstreffer.

Met nog vijf minuten spelen in de eerste helft legde bondscoach Staffan Olsson zijn time-out kaart op tafel. Dit had kort het gewenste effect. Nederland speelde de aanval goed uit en hoekspeler Rutger ten Velde kon vanuit een kleine hoek tot scoren komen. Hij bracht de TeamNL Handbalheren op een voorsprong van drie goals: 9-12. Nederland speelde vervolgens slordig en de Grieken schakelden een tandje bij. Ze scoorden vier doelpunten op rij en bogen zo de achterstand om. De ruststand was nipt in Grieks voordeel: 13-12.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd. Met een mooie individuele actie bracht Luc Steins de stand in evenwicht (15-15). De Griekse ploeg was trefzeker, waar Nederland moeilijk tot scoren kwam. Het thuisland liep uit naar 18-15. Ze hadden het initiatief in handen. Nederland kwam niet toe aan hun snelle, dynamische spel.

Het verschil tussen beide landen schommelde lang tussen de drie á vier goals. Het lukte Nederland niet om dichterbij te komen. De Nederlandse dekking kreeg te gemakkelijk doelpunten tegen. Aanvallend kon het ook geen vuist maken.

In de slotminuten benutte Rutger ten Velde een penalty (29-26). De schade werd vergroot toen Griekenland twee keer op rij doel trof. Voor het eindsignaal lukte het Luc Steins om nog één keer het net te vinden. De scheidsrechters floten af bij een stand van 31-27. Nederland moet zondag een verschil van vier doelpunten overbruggen om zich te plaatsen voor het WK2025, dat plaatsvindt in Kroatië, Denemarken en Noorwegen.