Eerste slag in de strijd om het landskampioenschap is voor HC Groot Venlo

Eerste slag in de strijd om het landskampioenschap is voor HC Groot Venlo

Amsterdam, 19 mei 2024 – HC Groot Venlo heeft de eerste wedstrijd in de strijd om het landskampioenschap gewonnen ten koste van titelhouder VOC Amsterdam. In de hoofdstad startte de thuisploeg zeer slordig en begon het te laat aan de inhaalrace waardoor HC Groot Venlo met 28-29 zegevierde. Volgende week zondag is om 14.15 uur de tweede wedstrijd van de BOT om het landskampioenschap in Venlo.

Het was HC Groot Venlo dat scherp startte tijdens de eerste best-of-three wedstrijd om het landskampioenschap. Tot aan 2-3 kon VOC Amsterdam met de Limburgers mee, maar daarna pakten zij een fraaie 3-8 voorsprong. Dankzij doelpunten van Demi Smolenaers, Pien de Swart, Sharon Grummel, Lisanne Kruijswijk en Becky van Nijf bouwde HC Groot Venlo deze voorsprong zelfs uit naar 4-12. Een goede dekking en een uitstekend keepende Liza Rovers maakten het VOC Amsterdam knap lastig om te scoren in de eerste helft.

De ploeg van Rachel de Haze liet het er niet bij zitten en vocht zich terug in de wedstrijd. Na de 6-14 van Sharon Grummel, kwamen de Amsterdamsen tot schot. Jette van Ingen, Alieke van Maurik, Donna Bakker, Tess van Buren en Loïs van Vliet waren met hun doelpunten verantwoordelijk voor de comeback naar 11-14. Toch bleek het Venlo dat de marge voor rust nog kon vergroten naar vier en stond er halverwege het duel een stand van 12-16 op het scorebord.

In de tweede helft was het VOC Amsterdam dat via Alieke van Maurik het eerste doelpunt maakte. Hierna was het een tijdje stuivertje wisselen tussen beide ploegen en bleef het verschil lang drie. Venlo zette een tandje bij en bracht via Becky van Nijf en Pien de Swart het verschil weer naar vijf. Als gevolg koos Rachel de Haze voor een time-out. Dit wierp direct vruchten af toen Tess van Buren het verschil weer verkleinde naar vier. Een domper voor de speelster in het groen/zwart volgde. Zij schoot keepster Liza Rovers in het gezicht, waarna van Buren met een rode kaart het strijdtoneel moest verlaten.

Het bleek een zeer pittige wedstrijd, waar enkele speelsters gehavend het veld moesten verlaten. Maar ook zonder vaste krachten Sharon Grummel en Lisanne Kruijswijk, kon HC Groot Venlo de voorsprong behouden en zelfs weer uitbreiden. In de slotfase vielen Lynn Kuipers, Pien de Swart en Manon Zijlmans op bij de Limburgse ploeg. Samen met keepster Liza Rovers hielden zij HC Groot Venlo in leven. Tot aan de 20-26 leek de wedstrijd gespeeld. Maar VOC Amsterdam haalde nog eens alles uit de kast. De inhaalrace begon echter te laat en de 28-29 van Daphne Luchies mocht niet meer baten.

VOC Amsterdam – HC Groot Venlo 28-29 (12-16)                      
VOC Amsterdam: Daphne Luchies (2), Loïs van Vliet (4), Romee Maarschalkerweerd (2), Jette van Ingen (4), Judith van der Helm (4), Alieke van Maurik (5), Donna Bakker (1), Tess van Buren (4), Rozemarijn Alderden (1), Robin Sahalesi (1).
HC Groot Venlo: Demi Smolenaers (2), Pien de Swart (6), Sharon Grummel (8), Becky van Nijf (5), Lisanne Kruijswijk (3), Manon Zijlmans (2), Lynn Kuipers (3).

Scheidsrechters: Hommen/Van Kessel