HC Groot Venlo verslaat VOC opnieuw en pakt de landstitel

HC Groot Venlo verslaat VOC opnieuw en pakt de landstitel

Venlo, 26 mei 2024 – De handbalsters van HC Groot Venlo hebben voor de tweede keer in de geschiedenis de landstitel veroverd. Met een nipte overwinning op zak, kon Venlo het vandaag in eigen huis afmaken. Met 20-19 was het team van Robin Gielen opnieuw te sterk voor de ploeg uit Amsterdam, waarna het feest losbarstte in de afgeladen sporhtal. Voor de Limburgers was het na het kampioenschap in 2022 de tweede landstitel.

De eerste save in de wedstrijd kwam op naam van Romy Verweij, waarna Donna Bakker de eerste goal van de wedstrijd maakte voor de uitploeg. Sharon Grummel bracht Venlo vanaf zeven meter langszij. De beginfase leek voor VOC, maar Venlo kwam al snel beter in de wedstrijd dankzij reddingen van keepster Liza Rovers en doelpunten van Sharon Grummel en Angela Steenbakkers: 6-4.

Halverwege de boeiende eerste helft schoot Loïs van Vliet de aansluitingstreffer tegen de touwen. De keepster van VOC Romy Verweij onderscheidde zichzelf met meerdere knappe reddingen op rij. Haar ploeg wist daar niet van te profiteren, want Liza Rovers bleek in het Venlose doel ook een sta-in-de-weg. Via een break-out van Demi Smolenaers en een schot van afstand van Sharon Grummel bouwde de thuisploeg de voorsprong langzaam uit: 8-5.

Dat er veel druk op deze tweede finalewedstrijd lag, bleek wel uit de vele slordigheden in aanvallend opzicht. Met name VOC had moeite om tot scoren te komen. Alieke van Maurik maakte met nog vier minuten op de klok pas de zesde Amsterdamse goal van de eerste helft. Van haar doelpunt kon de ploeg van Rachel de Haze maar kort genieten, want Becky van Nijf scoorde vanaf de rechterhoek. Haar collega op de linkerhoek Angela Steenbakkers bepaalde met een geplaatste boogbal de ruststand: 10-7.

Het was Becky van Nijf die haar tegenstander te snel af was en de score opende in de tweede helft. VOC moest wat verzinnen om terug te komen in de wedstrijd. Via de sterke cirkelspeelster Sophia Fehri en Alieke van Maurik deden de Amsterdammers wat terug. Venlo kreeg meerdere kansen om de voorsprong uit te bouwen, maar Romy Verweij had meerdere katachtige reddingen in huis. Toch had ook zij geen antwoord op de schoten van Angela Steenbakkers: 13-9.

Na een pass achterlangs van Lynn Kuipers scoorde Becky van Nijf en na een knappe redding van Liza Rovers rondde Angela Steenbakkers koelbloedig af in de snelle tegenaanval. Het betekende haar zesde goal van de wedstrijd. Het was jeugdinternational Judith van der Helm die de schroom van zich afgooide en de spanning helemaal terugbracht in de wedstrijd: 16-16. Zij hield met meerdere doelpunten de droom van haar ploeg in leven.

Een spannende slotfase volgde. De wedstrijd lag helemaal open, maar toch was het Venlo dat weer op voorsprong kwam. Angela Steenbakkers scoorde een prachtige draaibal en Lynn Kuipers gooide een kanonskogel tegen de touwen: 19-18. Liza Rovers blonk uit in het doel, had twee belangrijke reddingen in huis en zorgde er daarmee voor dat VOC niet langszij kwam.

Met nog een minuut op de klok liep VOC tegen een rode kaart aan. Robin Salahesi greep naar de keel van Lisanne Kruijswijk en mocht op de tribune plaatsnemen. Sharon Grummel hield haar hoofd koel en schoot vanaf de penaltystreep de beslissing tegen de touwen. Het lukte VOC niet om het net te vinden en de Limburgers wisten dat het kampioenschap binnen was. Na de knappe overwinning in Amsterdam was Venlo opnieuw met één doelpunt te sterk: 20-19. Zo sleepte de ploeg van Robin Gielen voor de tweede keer in de geschiedenis de landstitel binnen.

HC Groot Venlo – VOC Amsterdam 20-19 (10-7)                         
HC Groot Venlo: Angela Steenbakkers (7), Lynn Kuipers (3), Manon Zijlmans (1), Demi Smolenaers (1), Lisanne Kruijswijk (1), Sharon Grummel (4), Becky van Nijf (3)
VOC Amsterdam: Alieke van Maurik (3), Robin van Galen (1), Donna Bakker (1), Sophia Fehri (2), Robin Sahalessi (1), Daphne Luchies (3), Romée Maarschalkerweerd (1), Loïs van Vliet (3), Judith van der helm (4)

 

Scheidsrechters: Klompers/Stobbe