ENKELBLESSURE

Enkelblessures komen vaak voor op het handbalveld. Lees hier wat jij kan doen als je een enkel verzwikt.

Draaien, springen, wenden, keren: je enkels hebben het maar zwaar op het handbalveld. Enkelblessures komen dan ook vaak voor onder handballers. Vervelend, want zo’n blessure heeft gevolgen voor de korte en lange termijn. Behandel je enkel dus goed en voorkom nieuwe blessures.

Een verzwikte enkel scoor je snel
Zo bijvoorbeeld: je springt en komt verkeerd terecht of je raakt uit balans tijdens een duel met een tegenstander. Je gewicht komt op één voet, die dat niet goed op kan vangen. Je enkel ‘klapt dan dubbel’. De enkelband raakt beschadigd, omdat er veel rek ontstaat. Het kan gaan om een lichte verrekking of zelfs het volledig afscheuren van meerdere enkelbanden. Vervelend en pijnlijk!

Heb je eenmaal een enkelblessure opgelopen, dan is de kans groter dat je in de toekomst nog een keer de pineut bent. Zelfs 2 keer zo groot in het jaar na je blessure! Het is dus extra belangrijk om even te stoppen met handballen en goed te herstellen. Zo kan je in de toekomst weer vooruit.

Dit merk je na een enkelblessure
De buitenkant van je enkel wordt dik en de scherpe pijn voel je meteen. Vaak wordt de pijn wel na een paar minuten iets minder (zo niet, dan kan er ook een bot gebroken zijn), waardoor je weer voorzichtig kunt lopen. Maar een enkelblessure blijft vervelend: je kunt last hebben van pijntjes, zwellingen, stijfheid of een verminderde stabiliteit.

MEER WETEN OVER JOUW BLESSURE?

Stel in het formulier onderaan de pagina direct jouw vraag aan de bondsarts van het NHV! Samen met zijn team van Sport Medisch Centrum Papendal beantwoordt hij jouw vragen over handbalblessures. Een service voor alle handballers. Mogelijk gemaakt door het NHV en Zilveren Kruis.


Goede handbalschoenen

Soms heb je gewoon domme pech. Toch is er vaak een reden te vinden voor een enkelbandblessure. Draag je bijvoorbeeld wel goede schoenen tijdens het handballen? Dat is belangrijk. Daarnaast verhoogt een matige conditie of extreme flexibiliteit in het enkelgewricht het risico op blessures.

Van ijs tot hooghouden
Heb je een enkelblessure opgelopen? Onthoud dan 1 ding: RICE. Nee, niet rijst, maar een ezelsbruggetje om zwelling en pijn in je enkel te verminderen:

  • R: Rust helpt. Belast je enkel zo min mogelijk en beweeg in het begin alleen als het niet te veel pijn doet. Bouw daarna rustig op door stukjes te lopen.
  • I: IJs! Koel de enkel in het begin 4 tot 6 keer per dag met een ijspakking. Dat helpt tegen de pijn en voorkomt zwellingen.
  • C: Compressie helpt ook tegen zwellingen. Eerst een elastische zwachtel en vervang deze na 1 of 2 dagen door een enkelbrace.
  • E: Elevatie, oftewel hoog houden. Als je enkel fors is gezwollen, moet je hem de eerste dagen zoveel mogelijk omhoog houden.

Brace yourself!
Sommige mensen denken dat enkeltape of enkelbrace de spieren lui maakt. Maar dat klopt niet: het dragen hiervan beschermt de enkelbanden juist tijdens het spelen. Na een blessure moet je altijd een paar maanden een tape of brace dragen tijdens het sporten. Een enkelbrace is vaak makkelijker dan tape: makkelijker om te doen, voorkomt huidirritatie en je kunt de pasvorm zelf bijstellen.

Handballen na een enkelbandblessure
Geen enkel is hetzelfde. Bij een simpele verrekking kun je na 2 weken weer rustig het veld op. Heb je een afgescheurde enkelband? Dan kan je herstel soms wel maanden duren. Als je de enkel in je dagelijks leven weer normaal kunt gebruiken, kun je ook starten met oefeningen die je enkel versterken of je balans verbeteren. Zo verminder je de kans op een nieuwe verzwikking met de helft. Via de gratis app Versterk je enkel vind je informatie over het gebruiken van braces en sporttape en een schema met oefeningen die je enkel versterken. Zo verminder je de kans op een nieuwe verzwikking met de helft! Download de app in de App Store of via Google Play

Blessure vraag