KRUISBANDBLESSURE

Een kruisbandblessure gaat niet zomaar over. Internationals Delaila Amgea en Lois Abbingh kunnen er over mee praten. Zij maakten een comeback en dat kan jij ook! Lees hier hoe je na deze vervelende blessure sterker terug kan komen op het handbalveld.

Een voorste kruisbandblessure: voor handballers is er geen ergere blessure denkbaar: Delaila Amega, Fabian van Olphen en Lois Abbingh kunnen erover meepraten. Toch zijn ze allemaal, meerdere keren, hersteld van deze zware blessure en sterker terug gekomen.

Kruisband scheuren: een zware blessure
Een kruisbandblessure komt nooit gelegen, het is een van de zwaarste blessures die je als handballer kunt oplopen. Voor Fabian van Olphen betekende het dat hij het allereerste EK in de geschiedenis van de Oranjeheren moest missen. Voor alle draaibewegingen die je maakt als handballer heb je je voorste kruisband nodig.

Als de kruisband scheurt omdat je verkeerd terecht komt of een draaibeweging maakt, dan doet dat pijn. Waarschijnlijk zal je knie nooit meer helemaal de oude worden door vroegtijdige slijtage – zelfs niet als je operatief een nieuwe kruisband krijgt. Daarnaast zie je bij meer dan de helft van alle kruisbandblessures dat er ook andere schade aan de knie ontstaat. Denk dan bijvoorbeeld aan botkneuzingen, kraakbeenletsel of meniscusletsel.

Zo herken je een kruisbandblessure
Een gescheurde kruisband kan een soort plopgeluid maken als je jouw knie verdraait. Door bloedingen wordt je knie binnen een paar uur dik en stijf. Doorspelen? Dat is nauwelijks mogelijk. Doe je het toch, dan krijg je nog meer pijn en zal je merken dat je minder stabiel staat. Niet doen! Laat je knie zo snel mogelijk testen door een sportarts of fysiotherapeut. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het onderzoek namelijk wordt. Met een MRI-scan kan de voorste kruisbandblessure en andere schade definitief worden vastgesteld.

Waarom scheurt je kruisband eigenlijk?
Waarom overkomt dit mij? Dat moet je jezelf nooit afvragen. Sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger dan anderen voor het scheuren van de kruisbanden. Meisjes en vrouwen lopen meer risico op deze blessure. Ook als je zwakkere spieren hebt, bijvoorbeeld de hamstrings en bovenbeenspieren, ben je vatbaarder. Vermoeidheid of een matige conditie kunnen ook een rol spelen. En soms is het gewoon pech: je zet een actie in, je voet blijft staan en je knie draait door…

Wil jij de kans op knieblessures verkleinen? Zorg dan dat je de fysieke druk van trainingen of wedstrijden goed kunt volhouden en je kniestabiliteit en coördinatie goed is.

MEER WETEN OVER JOUW BLESSURE?

Stel in het formulier onderaan de pagina direct jouw vraag aan de bondsarts van het NHV! Samen met zijn team van Sport Medisch Centrum Papendal beantwoordt hij jouw vragen over handbalblessures. Een service voor alle handballers. Mogelijk gemaakt door het NHV en Zilveren Kruis.

 

Dit doe je bij een kruisbandblessure
Denk je dat je een kruisbandblessure hebt, maar weet je het niet zeker? Zorg in elk geval dat je zwellingen en pijn tegengaat. Hoe? Met de RICE-regel:

  • R: Rust helpt. Belast je knie de eerste dagen zo min mogelijk en beweeg in het begin alleen (onbelast) als het niet te veel pijn doet.
  • I: IJs! Koel de knie in het begin 4 tot 6 keer per dag met een ijspakking. Dat helpt tegen de pijn en voorkomt zwellingen.
  • C: Compressie helpt in de acute fase tegen zwellingen. De elastische zwachtel kun je na 1 of 2 dagen verwijderen.
  • E: Elevatie, oftewel hoog houden. Houd je been de eerste dagen zoveel mogelijk omhoog.

Handballen na een kruisbandblessure
Een voorste kruisband herstelt niet vanzelf. Het is belangrijk om je herstel te laten begeleiden door een (sport)fysiotherapeut. Anders kun je zomaar door je knie zakken tijdens het sporten of zelfs tijdens het lopen naar de supermarkt. Je zult je spieren goed moeten trainen, zodat zij de speling in de knie kunnen opvangen. Maar door de draai-instabiliteit lukt dat je spieren lang niet altijd.

Pas na 6 tot 10 weken zal je een beetje de oude zijn. Maar let op: dan kun je nog niet handballen. Lukt het niet door je spieren goed genoeg te trainen? Dan kun je misschien de kruisband laten opereren. Van zo’n operatie moet je zeker een jaar herstellen.

Tijd voor een comeback
Ja, een kruisbandblessure is vreselijk voor handballers. Maar met de juiste zorg, begeleiding van een sportfysiotherapeut en een goed behandelplan kan je gelukkig redelijk goed herstellen. Dat je terug kan keren op topniveau, bewezen onze Oranje-internationals Delaila Amega, Fabian van Olphen en Lois Abbingh.

Blessure vraag