Nederlands Damesteam laat Duitsland kansloos

Nederlands Damesteam laat Duitsland kansloos

Met een fantastisch optreden heeft het Nederlands Damesteam de groepsfase in stijl afgesloten. Duitsland was voor eigen publiek kansloos tegen de ploeg van bondscoach Helle Thomsen: 23-31. Bij het rustsignaal stond het verschil van acht doelpunten ook al op het scorebord: 10-18.

Nederland revancheerde zich voor de nederlaag in de openingswedstrijd van het EK vorig jaar in Kristiansand. Het Nederlands Damesteam speelde in Arena Leipzig grandioos en liet het beste spel tot nu toe zien tijdens het WK. De overwinning op de oosterburen was de eerste in de geschiedenis op Duitse bodem. Alleen in het tijdperk van de voormalige DDR en West-Duitsland werd ooit één keer een oefeninterland gewonnen.

Vanaf de eerste minuut domineerde Oranje het duel. Duitsland, nog ongeslagen tijdens het toernooi, werd eenvoudig opzij gezet. De wedstrijd was nog maar net begonnen en Nycke Groot had de score al formidabel geopend. Nadat Xenia Smits namens Duitsland gelijkmaakte, liep Nederland in sneltreinvaart uit naar 4-1. Eerst scoorde Danick Snelder, gevolgd door twee geslaagde doelpogingen van Lois Abbingh.

Voor de Duitse bondscoach Michael Biegler was dit een reden om binnen vijf minuten een time-out aan te vragen. Dit had echter nauwelijks effect. Nederland speelde in een hoog tempo en met veel variatie en zorgde voor gevaar vanuit alle posities. Het verschil bleef aanvankelijk vijf doelpunten.

In de laatste tien minuten voor de pauze werd de marge uitgebouwd naar een riante 10-18 ruststand. Dit was ook te danken aan goed keeperswerk van Tess Wester. Lois Abbingh liet zich in de eerste dertig minuten veelvuldig zien. De opbouwspeelster scoorde maar liefst zeven keer.

Na de hervatting was het spel iets minder sprankelend. Duitsland kwam echter nauwelijks dichterbij. Nederland hield de controle over de wedstrijd en scoorde er lustig op los. Het gevaar van Oranje kwam van alle kanten. Duitsland wist hier geen raad mee.

Lois Abbingh was het best op schot met negen doelpunten (zes strafworpen). Nycke Groot was goed voor zes goals en wordt met de wedstrijd beter en benadert haar topvorm. Laura van der Heijden tekende voor vijf treffers.

Door de winst op Duitsland en de zege van Servië tegen Zuid-Korea eindigt Nederland als tweede in groep D. Oranje ontmoet nu in de achtste finale Japan.

,,We waren veel beter en kwamen geen moment in gevaar. Je moet niet vergeten dat Duitsland over een sterke selectie beschikt met twee goede keepsters. Als we zo spelen, kunnen we van alle ploegen winnen’’, zei Angela Malestein na afloop.

Estavana Polman zag haar ploeg uitstekend beginnen. ,,De start was super goed. In vorige wedstrijden ging het in fases niet goed, nu waren we veel meer constant en scoorden we wel. Nu begint het toernooi pas. We moeten dit niveau nu vasthouden en nog een beetje verbeteren’’.

Duitsland-Nederland 23-31 (10-18).
Duitsland:
Katja Kramarczyk, Clara Woltering, Dinah Eckerle; Isabell Klein, Jenny Karolius, Anna Loerper, Xenia Smits (2), Julia Behnke, Emily Bölk (1), Nadja Mansson (5), Svenja Huber (3), Lone Fischer, Angie Geschke (4), Kerstin Wohlbold (1), Alicia Stolle (6), Friederike Gubernatis (1).
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Angela Steenbakkers, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (5), Debbie Bont, Lois Abbingh (9), Danick Snelder (2), Lynn Knippenborg, Yvette Broch (3), Nycke Groot (6), Kelly Dulfer, Martine Smeets (1), Charris Rozemalen (2), Angela Malestein (1), Estavana Polman (2).
Scheidsrechters:
Ignacio García/Andreu Marín Lorente (Spanje).
Strafminuten: 6’ – 6’ (Smits 4’, Mansson 2’ – Kramer 2’, Snelder 2’, Dulfer 2’).
Strafworpen:
1/1 – 7/6.

Programma WK:
Zaterdag 2 december 2017, 18.00 uur in Leipzig: Zuid-Korea-Nederland (Groep D) 24-22 (14-11).

Zondag 3 december 2017, 18.00 uur in Leipzig: China-Nederland (Groep D) 15-40 (9-20).
Dinsdag 5 december 2017, 15.30 uur in Leipzig: Kameroen-Nederland (Groep D) 22-29 (8-14).
Woensdag 6 december 2017, 15.30 uur in Leipzig: Servië-Nederland (Groep D) 27-27 (15-15).
Vrijdag 8 december 2017, 18.00 uur in Leipzig: Duitsland-Nederland (Groep D) 23-31 (10-18).
Maandag 11 december 2017, 20.30 uur in Magdeburg: Japan-Nederland (Achtste finale).
Woensdag 13 december 2017, 17.30 of 20.00 uur in Magdeburg: Roemenië/Tsjechië-Nederland (Kwartfinale).
Vrijdag 15 december 2017 in Hamburg: Halve finale.
Zondag 17 december 2017 in Hamburg: Wedstrijd om derde plaats en finale.