Nederlands Damesteam na zwaar bevochten zege naar kwartfinale WK

Nederlands Damesteam na zwaar bevochten zege naar kwartfinale WK

Het Nederlands Damesteam heeft zich via een zwaar bevochten zege op Japan geplaatst voor de kwartfinale van het WK. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen won na verlenging met 24-26. Zowel halverwege (10-10) als tijdens de reguliere speeltijd (20-20) waren beide landen in evenwicht.

Japan was de verrassing in de voorronde. In Oldenburg versloeg de ploeg in de voorronde kwartfinalist Montenegro en speelde het gelijk tegen Brazilië, de wereldkampioen van 2013. Van Olympisch kampioen Rusland werd met slechts één treffer verschil verloren.

Oranje kreeg voor de derde keer tijdens dit WK een Aziatische tegenstander tegenover zich. Na de tegenvallende 24-22 nederlaag in het openingsduel tegen Zuid-Korea en de indrukwekkende 40-15 zege tegen China was nu Japan de tegenstander.

In 2005 won Nederland met 35-27 van Japan in de groepsfase van het WK in Rusland. Topscorer die dag met acht doelpunten was Pearl van der Wissel, die zaterdag werd toegevoegd aan de Nederlandse selectie. Pearl van der Wissel-Nielsen debuteerde vorige eeuw op 1 juli 1999 in het Noorse Rena op 15-jarige leeftijd in het Nederlands Damesteam. Op 33-jarige leeftijd keerde ze na een afwezigheid van ruim vijf jaar terug bij Oranje. De opbouwspeelster van het Deense Odense HC werd ten koste van Angela Steenbakkers ingevlogen maar werd tijdens de wedstrijd niet ingezet.

De start van Oranje was goed. De eerste schoten van Laura van der Heijden en Nycke Groot leverden direct doelpunten op: 0-2. Na een tegentreffer van Ayaka Ikehara antwoordden Yvette Broch en Angela Malestein direct en stond het 1-4. Voor de Japanse coach was dit een reden om binnen vier minuten al een time-out te nemen.

Daarna had het Nederlands Damesteam moeite om verder afstand te nemen tegen het stugge Japan. Het verschil bleef tot vijf minuten voor de pauze twee doelpunten: 7-9. In de resterende tijd kwam Japan op voorsprong door drie treffers op rij. Danick Snelder zorgde in de slotseconden voor de 10-10 ruststand.

Na de hervatting opende Japan de score en tot halverwege de tweede helft keek de ploeg van bondscoach Helle Thomsen tegen een kleine achterstand aan. Hierna volgde een sterke fase van Angela Malestein, die drie keer scoorde binnen vijf minuten, en knappe doelpunten van Martine Smeets en Estavana Polman: 16-19.

Met drie uitgespeelde aanvallen kwam Japan echter binnen drie minuten langszij: 19-19. Martine Smeets scoorde de twintigste treffer, maar Japan wist in ondertal een verlenging af te dwingen: 20-20.

In de verlenging had Oranje steeds het initiatief. Yvette Broch zorgde voor de eerste treffer, waarna Estavana Polman en Nycke Groot voor een 21-23 voorsprong zorgden bij het wisselen van speelhelft. In de tweede vijf minuten scoorde Japan steeds de aansluitingstreffer maar dichterbij kwam het niet. Na goals van Angela Malestein , Martine Smeets en Estavana Polman en goed keeperswerk van Tess Wester was het duel beslist.

In de kwartfinale speelt Nederland tegen Tsjechië dat verrassend Roemenië versloeg met 28-27. De laatste ontmoetingen met Tsjechië waren twee jaar geleden. Nederland schakelde Tsjechië over twee duels uit in de WK-playoffs. Op 6 juni 2015 won Nederland het eerste duel in Arnhem met 33-23. Een week later verloor Oranje in Most met 25-23. Later dat jaar eindigde Nederland bij het WK in Denemarken als tweede.

,,Het kwam echt uit onze tenen. We hebben als team gevochten voor wat we waard waren. Dit was een echte teamprestatie’’, keek keepster Tess Wester opgelucht terug. Dat vond ook Angela Malestein: ,,Het was niet altijd even fraai maar we zijn door. Dat telt. We hebben het onnodig spannend gemaakt. Ik ben trots op ons hele team’’.

Japan-Nederland 24-26 (10-10, 20-20).
Japan:
 Minami Itano, Sakura Kametani (1); Mika Nagata, Kaho Sunami (1), Yui Sunami (2), Sayo Shiota, Asuka Fujita, Aya Yokoshima (1), Chie Katsuren (1), Hitomi Tada (2), Ayaka Ikehara (5), Nozomi Hara (3), Mana Ohyama (1), Haruno Sasaki (1), Shiori Nagata (2), Anri Matsumura (4).
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (1), Lois Abbingh (2), Danick Snelder (1), Lynn Knippenborg, Yvette Broch (4), Nycke Groot (2), Kelly Dulfer, Martine Smeets (3), Charris Rozemalen, Angela Malestein (7), Pearl van der Wissel, Estavana Polman (4).
Scheidsrechters:
 Samir Krichen/Samir Makhlouf (Tunesië).
Strafminuten: 8’ – 6’ (Kaho Sunami 4’, Ikehara 2’, Shiori Nagata 2’ – Broch 2’, Dulfer 4’).
Strafworpen:
 3/3 – 1/1.

Programma WK:
Zaterdag 2 december 2017, 18.00 uur in Leipzig: Zuid-Korea-Nederland (Groep D) 24-22 (14-11).

Zondag 3 december 2017, 18.00 uur in Leipzig: China-Nederland (Groep D) 15-40 (9-20).
Dinsdag 5 december 2017, 15.30 uur in Leipzig: Kameroen-Nederland (Groep D) 22-29 (8-14).
Woensdag 6 december 2017, 15.30 uur in Leipzig: Servië-Nederland (Groep D) 27-27 (15-15).
Vrijdag 8 december 2017, 18.00 uur in Leipzig: Duitsland-Nederland (Groep D) 23-31 (10-18).
Maandag 11 december 2017, 20.30 uur in Magdeburg: Japan-Nederland (Achtste finale) 24-26 (10-10, 20-20).
Woensdag 13 december 2017, 17.30 uur in Magdeburg: Tsjechië-Nederland (Kwartfinale).
Vrijdag 15 december 2017 in Hamburg: Halve finale.
Zondag 17 december 2017 in Hamburg: Wedstrijd om derde plaats en finale.