Nederlands Damesteam na winst op Tsjechië in halve finale WK

Nederlands Damesteam na winst op Tsjechië in halve finale WK

Via een degelijke 26-30 overwinning op Tsjechië heeft het Nederlands Damesteam zich geplaatst voor de halve finale van het WK. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen besliste het duel in de laatste vijf minuten. Lois Abbingh maakte in totaal veertien doelpunten. Niet eerder scoorde de opbouwspeelster zo vaak in het Oranje shirt.

Het Nederlands Damesteam bereikte door de zege op Tsjechië voor de vierde keer op rij de halve finale van een titeltoernooi. De primeur was twee jaar geleden bij het WK in Denemarken waar Oranje als tweede eindigde. Daarna volgde een vierde plaats bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en opnieuw een fantastische tweede plek bij het EK in Zweden.

Voor Tsjechië, dat nooit verder kwam dan de dertiende plek bij het WK 1997 in Duitsland, was het bereiken van de kwartfinale al een grote verrassing nadat Roemenië, de nummer drie van het vorige WK, sensationeel werd verslagen.

Tsjechië keek het hele duel tegen een achterstand aan en pas één minuut voor het einde voor het eerst op voorsprong. Michaela Hrbkova scoorde vlak voor het eindsignaal het winnende doelpunt.

Het Nederlands Damesteam begon uitstekend tegen Tsjechië in Magdeburg. Charris Rozemalen en Nycke Groot brachten Nederland direct op een 0-2 voorsprong, waarna Marketa Jerabkova namens Tsjechië antwoordde. In de periode hierna domineerde Nederland het spel.

Danick Snelder, Kelly Dulfer, Lois Abbingh, weer Snelder en opnieuw Abbingh zorgden binnen tien minuten voor een riante 1-7 voorsprong. Tess Wester maakte indruk en was in deze fase vrijwel onpasseerbaar.

De keepster van Oranje kreeg hulp van een sterke Nederlandse verdediging, waarbij Kelly Dulfer weer een hoofdrol vervulde. De lange Schiedamse heeft inmiddels met afstand de meest geblokkeerde schoten van alle speelsters van het toernooi.

Nederland verzuimde verder afstand te nemen en door een mindere periode kwam Tsjechië langzaam dichterbij. Bij het rustsignaal was de ruime voorsprong zelfs vrijwel geheel verspeeld: 16-17.

Direct na de hervatting kwam Tsjechië via sterspeelster Iveta Luzumova langszij, maar na rake doelpogingen van Lois Abbingh en Danick Snelder nam Oranje weer afstand maar ook deze voordelige marge werd weer verspeeld. Tien minuten voor het einde kwam Tsjechië voor de laatste keer op gelijke hoogte: 24-24.

In de slotfase hield het Nederlands Damesteam het hoofd koel en had het steeds een voorsprong. Eerst knalden Angela Malestein en Lois Abbingh de bal keihard achter de Tsjechische keepster. De Oost-Europeanen wisten daarna de stand terug te brengen tot 26-27.

In de laatste vijf minuten zorgden twee keer Lois Abbingh en Martine Smeets voor de 26-30 eindstand.

Pearl van der Wissel, die in de negende minuut haar eerste speelminuten op dit WK maakte, blikte tevreden terug. ,,De manier waarop we speelden is geweldig. Ik heb nooit gedacht dat ik dit nog zou meemaken’’, aldus Pearl van der Wissel.

,,We hadden beter kunnen spelen. We maakten het ons zelf onnodig moeilijk. In de halve finale zal het niveau omhoog moeten, willen we kansrijk zijn’’, zei Kelly Dulfer.

Tsjechië-Nederland 26-30 (16-17).
Tsjechië: Lucie Satrapova (1), Dominika Muellnerova, Petra Kudlackova; Veronika Galuskova, Helena Rysankova, Kristyna Salcakova (1), Petra Manakova, Kamila Kordovska, Michaela Hrbkova (1), Iveta Luzumova (11), Petra Adamkova, Sarka Marcikova, Alena Setelikova (1), Dominika Zachova (2), Marketa Jerabkova (7), Veronika Mala (2).
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden, Debbie Bont, Lois Abbingh (14), Danick Snelder (3), Lynn Knippenborg, Yvette Broch (2), Nycke Groot (3), Kelly Dulfer (1), Martine Smeets (2), Charris Rozemalen (1), Angela Malestein (2), Pearl van der Wissel, Estavana Polman (2).
Scheidsrechters: Péter Horvath/Balázs Marton (Hongarije).
Strafminuten: 10’ – 8’ (Manakova 2’, Kordovska 2’, Marcikova 2’, Jerabkova 2’, Mala 2’ – Kramer 2’, Dulfer 2’, Rozemalen 2’, Malestein 2’).
Strafworpen: 5/5 – 7/4.