Nederlands Damesteam mist finale na verlies tegen sterk Noorwegen

Nederlands Damesteam mist finale na verlies tegen sterk Noorwegen

Het Nederlands Damesteam is er niet in geslaagd om net als twee jaar geleden de finale van het WK te bereiken. Regerend wereldkampioen Noorwegen was met 32-23 veel te sterk voor Oranje. Bij de rust was de achterstand voor de ploeg van bondscoach Helle Thomsen: 17-10.

Titelverdediger Noorwegen kwam in topvorm naar Hamburg. De manier waarop Olympisch kampioen Rusland werd verslagen in de kwartfinale was imponerend. Nederland besliste het duel tegen Tsjechië in de laatste tien minuten.

Het Nederlands Damesteam stuitte de laatste jaren vaak op Noorwegen. Bij de laatste drie titeltoernooien eindigde de wedstrijd steeds met een nederlaag tegen Noorwegen. In Hamburg vernietigde Noorwegen voor de vierde keer op rij de dromen van het Nederlands Damesteam. De basis van de Noorse formatie is vergelijkbaar met vorig jaar toen de Scandinavische ploeg Europees kampioen werd. Alleen cirkelloopster Heidi Løke is nu weer terug van de partij in vergelijking met Marit Malm Frafjord een jaar geleden. Ervaren speelsters maken al jarenlang deel uit van de selectie van trainer/coach Thorir Hergeirsson.

Noorwegen speelde fenomenaal. Nora Mørk en Camilla Herrem brachten Noorwegen direct op een 2-0 voorsprong voordat Nederland via Yvette Broch vanaf de cirkel iets terugdeed. Na bijna tien minuten volgde de tweede Nederlandse treffer van Estavana Polman. Noorwegen was in deze periode wel al uitgelopen naar 8-1.

Bij Noorwegen was Katrine Lunde voor de pauze goed op dreef in het doel. De keepster, die in 2002 al deel uitmaakte van de EK-selectie van Noorwegen, pareerde zes van de vijftien Nederlandse schoten, een moyenne van 40%. Tess Wester stopte vijf van de 22 Noorse schoten, een gemiddelde van 23%.

In de laatste zeven minuten voor de pauze demonstreerde Laura van der Heijden haar handbalkwaliteiten door vier keer te scoren. Daardoor liep de achterstand niet hoger op dan zeven doelpunten verschil bij de pauze.

Na de hervatting speelde Nederland iets beter maar kon het Noorwegen niet bedreigen. Alles lukte bij de Scandinavische opponent, terwijl Oranje minder secuur opereerde. Laura van der Heijden was de beste Nederlandse speelster met vijf doelpunten uit zeven schotpogingen. Lois Abbingh, in de vorige wedstrijd tegen Tsjechië nog goed voor veertien doelpunten, bleef nu steken op vier goals.

Zondag 17 december speelt Nederland tegen Frankrijk of Zweden voor de bronzen medaille.

Noorwegen-Nederland 32-23 (17-10).

Noorwegen: Kari Aalvik Grimsbø, Katrine Lunde; Emilie Hegh Arntzen (1), Veronica Egebakken Kristiansen (5), Heidi Løke (3), Stine Ruscetta Skogrand, Vilde Mortensen Ingstad, Nora Mørk (8), Stine Bredal Oftedal (6), Kari Brattset (2), Helene Gigstad Fauske, Emilie Christensen, Amanda Kurtovic (4), Camilla Herrem (2), Sanna Charlotte Solberg (1), Marit Rosberg Jacobsen.
Nederland: Jasmina Janković, Tess Wester; Jessy Kramer, Laura van der Heijden (5), Debbie Bont, Lois Abbingh (4), Danick Snelder (3), Lynn Knippenborg, Yvette Broch (4), Nycke Groot, Kelly Dulfer, Martine Smeets (3), Charris Rozemalen (1), Angela Malestein (1), Pearl van der Wissel, Estavana Polman (2).
Scheidsrechters: Mirza Kurtagic/Mattias Wetterwik (Zweden).
Strafminuten: 10’ – 4’ (Oftedal 2’, Brattset 4’, Herrem 2’, Solberg 2’ – Abbingh 2’, Broch 2’).
Strafworpen: 3/2 – 5/3