Sterk Nederlands Herenteam neemt koppositie over in WK-kwalificatie

Sterk Nederlands Herenteam neemt koppositie over in WK-kwalificatie

Het Nederlands Herenteam heeft de koppositie in WK-kwalificatiegroep 5 heroverd door een duidelijke 26-19 overwinning op Turkije. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson neemt hiermee tevens revanche voor de 30-27 nederlaag van afgelopen donderdag tegen dezelfde tegenstander. Met nog twee wedstrijden voor de boeg heeft Oranje de kwalificatie voor de tweede kwalificatiefase geheel in eigen hand.

In vergelijking met het eerste duel drie dagen geleden in Aksaray waren Jordy en Dani Baijens nieuw in de selectie. Zij namen de plaatsen in van Evert Kooijman en Robin Janssen. Bij de Turken waren drie veranderingen. Taner Günay, Tügberk Catkin en Mehmet Demirezen maakten plaats voor Coskun Göktepe, Enes Gümüsok en Halil Ibrahim Öztürk.

In City Resort Fitland XL waren Nederland en Turkije in het eerste kwartier goed aan elkaar gewaagd. De Turkse bezoekers hadden vrijwel steeds een kleine voorsprong en alleen bij 4-3 stond Oranje even aan de goede kant van de score.

Na vijftien minuten nam Turkije afstand van Nederland. De Nederlandse verdediging had moeite met de Turkse aanval: 6-8. Driemaal balverlies in korte tijd werd door de bezoekers keihard afgestraft: 6-11.

De IJslandse bondscoach van Nederland had kort daarvoor een time-out benut door van verdedigingssysteem te wisselen. Maar liefst vijf spelers werden gewisseld. Dit had snel resultaat. De Turkse aanvallers hadden moeite met scoren door de sterke Nederlandse defensie waarachter Gerrie Eijlers weer een hoofdrol vervulde.

Na treffers van Tim Remer, Dani Baijens, opnieuw Remer en Ephrahim Jerry was de aansluiting gerealiseerd: 10-11. Çaglayan Öztürk bracht de marge weer op twee. Vlak voor het wisselsignaal stonden beide teams door goals van Tim Remer en Luc Steins geheel in evenwicht: 12-12.

Na de hervatting ging Oranje op dezelfde voet door en liep langzaam weg van de Turken. Halverwege was het verschil al zes treffers: 21-15. Het grootste verschil stond vlak voor tijd op het scorebord: 26-18.

Doelman Gerrie Eijlers was in verdedigend opzicht de uitblinker bij Nederland. Aanvallend vielen vooral Jorn Smits (topscorer met zes doelpunten) en Ephrahim Jerry (vijf goals) op. Voor Jorn Smits betekende dit een evenaring van zijn persoonlijke doelpuntenrecord in één wedstrijd. Eerder scoorde hij op 8 januari 2014 in Thessaloníki zes keer in de met 24-19 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland.

De WK-kwalificatie van het Nederlands Herenteam wordt komende donderdag vervolgd met een uitwedstrijd in Griekenland. Het laatste en beslissende duel wordt gehouden op zondag 14 januari 2018 in Sittard. Nederland treft om 13.00 uur België in City Resort Fitland XL. Kaarten voor deze wedstrijd zijn te koop via https://www.handbal.nl/oranje/kaarten-bestellen/.

Nederland-Turkije (WK-kwalificatie, groep 5) 26-19 (12-12).

Nederland: Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Jordy Baijens (1), Dani Baijens (1), Toon Leenders, Iso Sluijters, Luc Steins (2), Bobby Schagen (3), Joris Baart, Ivo Steins, Kay Smits (4), Jasper Adams, Jorn Smits (6), Jeffrey Boomhouwer (1), Ephrahim Jerry (5), Tim Remer (3).

Turkije: Coskun Göktepe, Yunus Özmusul; Alp Eren Pektas (3), Onur Ersin (3), Doruk Pehlivan (4),Ugur Erceylan, Görkem Bicer (4), Enes Gümüsok, Baran Nalbantoglu (1), Yakup Yasar Simsar, Halil Ibrahim Öztürk, Çaglayan Öztürk (2), Can Celebi (1), Ramazan Döne (1), Cetin Celik, Özgür Sarak.
Scheidsrechters: Alexey Kiyashko/Dmitriy Kiselev (Rusland).
Strafminuten: 0 – 4’ (Pektas 2’, Döne 2’).
Strafworpen: 3/2 – 5/2.