OCI-LIONS en Achilles Bocholt finalisten van de BENE-League Final4

OCI-LIONS en Achilles Bocholt finalisten van de BENE-League Final4

OCI-Lions en Achilles Bocholt hebben zich geplaatst voor de finale van de BENE-League Final 4. In de Maaspoort in Den Bosch rekende Achilles Bocholt af met FIQAS-Aalsmeer (29-24) en won OCI-Lions ruim van Hubo Initia Hasselt (34-27). De uitslagen betekenen replay van de finale van vorig seizoen: Achilles Bocholt- OCI Lions wordt gespeeld op zondag 18 maart om 16:00 uur. Om 13.30 uur zullen Initia Hasselt en Fiqas Aalsmeer strijden om de derde plek.

Achilles Bocholt – FIQAS Aalsmeer
De eerste halve finale in de BENE-League ging tussen Achilles Bocholt, de nummer één van de reguliere competitie, en Fiqas Aalsmeer dat na een sterke tweede seizoenshelft uiteindelijk vierde werd. Bij Aalsmeer was iedereen, op wat kleine pijntjes na, fit. Bocholt moest Bartosz Kedziora missen met een langdurige blessure en ook enkele andere sleutelspelers waren niet topfit.

Aalsmeer komt het sterkst uit de startblokken, Rob Jansen maakt er binnen drie minuten 0-2 van. Bocholt had iets langer nodig om op te starten, maar na vijf minuten staat er via tweemaal Wout Winters toch weer een gelijke stand op het bord, 2-2.

De keepers van beide teams eisen een hoofdrol op in deze beginfase met enkele geweldige saves. Met name Bjorn Alberts zorgt er met een gestopte penalty voor dat Bocholt na een klein kwartier spelen voor het eerst op voorsprong kan komen, Serge Spooren scoort de 5-4.

Zes minuten voor het rustsignaal kan Bocholt Aalsmeer echt van zich af kan schudden. Boomhouwer mist een strafworp en in ondertal maakt Serge Spooren er aan de andere kant 9-6 van. De laatste minuten van de eerste helft verlopen rommelig met veel balverlies aan beide kanten. Bocholt houdt het hoofd het meest koel en vergroot via een prachtig doelpunt achterlangs van Wertelaers, en goals van Pucnik en Kedziora, haar voorsprong. De twee ploegen gaan rusten bij een 14-9 tussenstand.

In de tweede helft loopt Bocholt snel uit via Spooren en Pucnik naar 16-10. Bij Aalsmeer brengt Bottinga een nieuwe impuls en aan zijn hand komt de ploeg van Bert Brouwer terug tot 18-15 na veertig minuten. Het is diezelfde Bottinga die de spanning weer helemaal terugbrengt door na driekwart wedstrijd de aansluitingstreffer voor Aalsmeer te scoren, 19-18. Bocholt-doelman Bjorn Alberts neemt dan zijn ploeg weer op sleeptouw door met een gestopte strafworp de gelijkmaker van Aalsmeer te voorkomen. Serge Spooren en een uitblinkende Wout Winters zorgen er binnen enkele minuten voor dat Bocholt weer uitloopt naar een verschil van vier.

In de laatste acht minuten van de wedstrijd kan Aalsmeer geen vuist meer maken. Bij Bottinga is na zes doelpunten het vat leeg en de stops van Alberts zorgen voor zichtbare wanhoop bij de Noord-Hollanders. Doelpunten van Winters (topscoorder met zeven doelpunten) en Kedziora bepalen de eindstand op 29-24. Een verdiende overwinning voor Achilles Bocholt, dat op de beslissende momenten het hoofd koel hield en fouten meedogenloos afstrafte.

Achilles Bocholt:
Bjorn Alberts, Stef Gijbels, Clem Leroy, Brecht Wertelaers (3), Michiel Lamers, Wout Winters (7), Evert Kooijman (4), Jordi Cremers, Elias Koninkx, Andreas Kittel, Roel Valkenborgh, Joren Lamers, Serge Spooren (6), Damian Kedziora (5), Miha Pucnik (4).

Fiqas Aalsmeer: Gaby Birjovanu, Marco Verbeij, Nils Dekker (5), Jim Castien, Robin Boomhouwer, Kevin Hooijman (3), Remco van Dam (1), Niels de Jong, Samir Benghanem (2), Rob Jansen (4), Wai Wong (2), Quinten Ouderland, Tim Bottinga (6), Lars Kooij, Michael Kamsteeg (1), Erik Blaauw

OCI-Lions – Hubo Initia Hasselt
In de tweede halve eindstrijd van de Final4 troffen OCI-LIONS en Initia Hasselt elkaar, respectievelijk de nummer twee en drie van de competitie. Gedurende het seizoen wist Initia Hasselt zowel uit als thuis te winnen van de ploeg uit Sittard-Geleen. De prijzen worden echter pas dit weekend verdeeld.

Hasselt begint sterk aan de wedstrijd en heeft via driemaal Bart Köhlen en één keer Tom Robyns na vijf minuten een nipte voorsprong, 3-4. Voor OCI-LIONS zijn de Portugezen Rebelo en Ramos trefzeker. Hasselt neemt daarna het initiatief en loopt uit naar 4-8 na tien minuten spelen. Met name Bart Köhlen is op dreef met twee benutte strafworpen en een goal vanaf de rechterhoek. Na een kwartier is het verschil nog steeds vier, ook dankzij een goed keepende Jelle Vonckx in het Hasseltse doel. Na twintig minuten lijkt het lek boven bij OCI-LIONS en de ploeg van Mark Schmetz komt via 11-14 drie minuten voor tijd weer op gelijke hoogte, 15-15. Joao Ramos schiet vanuit alle posities raak en drijft de dekking van Hasselt tot wanhoop. Het blijkt erop en erover voor OCI-LIONS, want ook de laatste twee doelpunten van de eerste helft zijn voor de Nederlanders. De ploegen gaan rusten bij een stand van 17-15.

Na rust gaat OCI-LIONS verder waar het gebleven was, Initia Hasselt komt niet in het spel voor. In de eerste zes minuten weet de ploeg van Korneel Douven maar eenmaal te scoren via Bart Köhlen, LIONS stelt daar zes doelpunten tegenover, 23-16. Via Köhlen en Van Criekinge kruipt Hasselt dan weer dichterbij, maar drie doelpunten op rij van LIONS doen alles weer teniet. Met nog een kwartier spelen is de stand 26-19 en heeft Hasselt zich nog niet kunnen herpakken. Ramos blijft onafgebroken scoren, net als Bart Köhlen namens Hasselt, waardoor het verschil rond de zes doelpunten blijft hangen.

Met nog vijf minuten op de klok is de stand 31-25 en gaat Hasselt alles of niets spelen door mandekking te geven aan de twee Portugezen van OCI-LIONS. Het mag echter niet meer baten, de overwinning voor OCI-LIONS is zo goed als binnen. Hasselt komt niet meer dichterbij in de laatste vijf minuten en ziet OCI-LIONS uiteindelijk winnen met 34-27. Topscoorder voor Hasselt werd Bart Köhlen met twaalf doelpunten, Joao Ramos werd overall topscoorder met vijftien treffers.

De winst van OCI-LIONS betekent een replay van de finale van vorig seizoen: Morgen om 16.00u zal Achilles Bocholt het opnemen tegen OCI-LIONS. Om 13.30 zullen Initia Hasselt en Fiqas Aalsmeer spelen om de derde plek.

OCI-LIONS:
Mike Kusters, Luuk Hoiting, Rob Schmeits (5), Luca van Straaten, Thomas Dekker, Kai Feldmann, Lino Janssen (1), Jeroen Roefs, Ivo Steins (1), Nuno Rebelo (3), Roel Adams, Ivar Stavast (6), Sverre Jansen, Joao Ramos (15), Bram Versteegden, Mario Bergen (3).

Initia Hasselt:
Brent Haesevoets, Brecht Vanbrabant, Jelle Vonckx, Cedric Barthels, Tim Houbrechts (1), Adrien Cusumano, Niels Kelchermans, Andrei Buciuman, Ruben Roelants (2), Tom Robyns (7), Bram van der Goten, Bart Köhlen (12), Robbert Bogaerts (1), Brian Meulders, Mattias van Criekinge (4), Dylan Vossen.

Interviews met spelers en coaches na afloop van beide wedstijden zijn te bekijken op de Facebookpagina: BENE-League Handball.

Wil je morgen niets missen van de ontknoping van de Final 4? Aan de kassa in de Maaspoorts zijn tickets te koop. Kun je er morgen niet bij zijn in Den Bosch? Volg dan de strijd om de derde plaats en de finale van de BENE-League 2017 – 2018 via www.fanseat.com.