Nederlands Herenteam schrijft historie tegen Zweden

Nederlands Herenteam schrijft historie tegen Zweden

Het Nederlands Herenteam heeft de eerste WK-playoff wedstrijd tegen Zweden met 25-24 gewonnen. De uitwedstrijd tegen de Scandinaviërs wordt komende woensdag gespeeld in Kristianstad. De winnaar over twee duels plaatst zich voor het WK 2019 in Denemarken en Duitsland. De speelplaatsen zijn Herning, Kopenhagen, Berlijn, Hamburg, Keulen en München.

Met de zwaar bevochten 25-24 zege op Zweden schreef het Nederlands Herenteam historie. Nooit eerder werd van Zweden gewonnen. Alleen op 27 februari 1981 werd tijdens het zogenoemde B-WK in het Franse Reims een keer gelijkgespeeld: 18-18. Bondscoach van Oranje was destijds de onlangs overleden Jan Kecskemethy.

Het Nederlands Herenteam trof het niet met Zweden als tegenstander voor de WK-playoff. Bij de loting werd de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson gekoppeld aan de verliezend finalist van het laatste EK. In januari werd in Zagreb uiteindelijk met 29-23 verloren van Spanje.

Zweden speelde een indrukwekkend Europees Kampioenschap. Zweden zette bijvoorbeeld in de halve finale Olympisch kampioen Denemarken na verlenging met 35-34 aan de kant. Van de zilveren EK-ploeg van Zagreb waren in ’s-Hertogenbosch maar liefst dertien van de zestien spelers aanwezig. Jesper Nielsen kwam twee weken geleden met Paris Saint-Germain Handball eveneens uit in de VELUX EHF FINAL4, het meest prestigieuze clubtoernooi ter wereld.

Het Nederlands Herenteam had geen ontzag voor alle Zweedse sterren. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson liet vanaf het begin veel lef en bravoure zien en was de gehele wedstrijd minimaal gelijkwaardig. In de eerste tien minuten had Zweden nog wel steeds een kleine voorsprong maar meer dan één doelpunt konden de favoriete Scandinaviërs niet weglopen.

Nederland bepaalde verrassend knap het wedstrijdbeeld en had het initiatief met een maximale marge van drie treffers. Het hoogtepunt van de eerste helft was het doelpunt van Jeffrey Boomhouwer dat tot 8-6 leidde. Een door Luc Steins ingezette actie werd door Ephrahim Jerry naar de linkerhoek gestuurd, waarna Boomhouwer fraai scoorde. In de aanval erna blufte Ephrahim Jerry de complete Zweedse defensie af om voor 9-6 te tekenen. In deze fase liet Gerrie Eijlers zijn enorme keeperskwaliteiten zien met fantastische reddingen.

Ook in de tweede helft, die begon met een 13-12 voorsprong, hield het Nederlands Herenteam knap stand. Tot 22-22 was het verschil tussen beide ploegen nooit meer dan één doelpunt. In de slotfase vervulde Kay Smits een hoofdrol. Eerst bracht hij Nederland via een fraaie individuele actie op 23-22 en even later was hij succesvol vanuit de rechterhoek: 25-23.

Twee minuten voor het einde scoorde Jerry Tollbring de aansluitingstreffer. Zweden kwam daarna nog een keer in balbezit, maar Nederland hield stand en speelde na een time-out de laatste twintig seconden gedisciplineerd uit.

Iso Sluijters was topscorer bij het Nederlands Herenteam met vijf doelpunten. Bobby Schagen en Jasper Adams scoorden beiden vier keer. Bij Zweden was Albin Lagergren met zes goals het best op dreef. Hampus Wanne en Mattias Zachrisson scoorden vier keer.

,,Dit was geweldig om mee te maken. Wij hadden met elkaar afgesproken om er vol voor te gaan en alleen dan kun je succesvol zijn. Als ploeg hebben we laten zien dat we tot veel in staat zijn. Dat moet in de toekomst tot mooie resultaten leiden’’, aldus Iso Sluijters

Direct na afloop van de WK-playoff gaat het vizier op het volgende doel: plaatsing voor het EK 2020. In een poule met Slovenië, Letland en Estland plaatst de nummer één en twee uit de groep zich voor het Europees Kampioenschap dat van 10 tot en met 26 januari 2020 wordt gehouden in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De vier beste nummers drie uit de acht kwalificatiegroepen kwalificeren zich eveneens voor het EK.

De Oranjeheren vliegen vanuit Zweden door naar Zuid-Korea, waar ze deelnemen aan de Seoul Cup 2018. Ze spelen wedstrijden tegen Zuid-Korea en Bahrein. De selectie voor het toernooi in Azië wordt later bekendgemaakt.

Nederland-Zweden 25-24 (13-12)
Nederland:
Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers; Evert Kooijman (1), Dani Baijens, Toon Leenders (2), Iso Sluijters (5), Luc Steins (2), Bobby Schagen (4), Ivo Steins, Jaap Beemsterboer, Kay Smits (3), Jasper Adams (4), Jeffrey Boomhouwer (2), Ephrahim Jerry (2), Alec Smit, Tommie Falke.
Zweden: Mikael Appelgren, Tobias Thulin; Philip Henningsson (1), Markus Olsson, Max Darj, Hampus Jildenbäck, Jerry Tollbring (1), Hampus Wanne (4), Simon Jeppsson (1), Fredric Pettersson (2), Albin Lagergren (6), Jim Gottfridsson (3), Linus Arnesson (1), Mattias Zachrisson (4), Jesper Nielsen, Lukas Nilsson (1).
Scheidsrechters: Péter Horváth/Balázs Marton (Hongarije).
Strafminuten: 4’ – 6’ (Leenders 4’ – Pettersson 2’, Nielsen 4’).
Strafworpen: 4/3 – 3/3.