Dames U20 dicht bij stunt tegen Rusland

Dames U20 dicht bij stunt tegen Rusland

De Dames U20 hebben bij het wereldkampioenschap in Hongarije in de kwartfinale een 28-26 nederlaag geleden tegen Rusland. De Oranjemeiden waren dicht bij een stunt tegen de viervoudig wereldkampioen maar moesten in de slotfase net hun meerdere erkennen in de sterke Russinnen.

De ploeg van bondscoach Robert Nijdam speelde de beste wedstrijd ooit tegen Rusland op een mondiaal toernooi. Bij eerdere ontmoetingen tegen Rusland op een WK werd steeds kansloos verloren door Nederland. In 1999 (24-17 verlies tijdens de groepsfase in het Chinese Zuhai) en 2001 (42-24 nederlaag in de poule in het Hongaarse Győr) was het verlies fors.

Ook bij de laatste twee WK’s kwam Nederland uit tegen Rusland en zat een goed resultaat er nooit in. In 2014 was het verlies 43-33 tijdens de kwartfinale in het Kroatische Koprivnica en twee jaar geleden leed Oranje een duidelijke 31-24 nederlaag tijdens de groepsfase in het Russische Moskou.

In Debrecen waren de Oranjetalenten lange tijd gelijkwaardig en vijf minuten voor het einde waren Nederland en Rusland nog volledig in evenwicht: 23-23. In de spannende slotfase had Rusland, de verliezend finalist van de laatste twee WK’s, steeds een voorsprong van één of twee doelpunten maar kwam Oranje niet meer op gelijke hoogte. Een minuut voor het einde realiseerde Dione Housheer vanaf de strafworpstreep nog wel de aansluitingstreffer maar de tijd was voor de hardwerkende Nederlandse speelsters te kort om er nog een verlenging uit te slepen.

De start was desastreus voor de Oranjetalenten. Binnen vijf minuten keek Nederland al tegen een 4-0 achterstand aan. Oranje liet zich niet van de wijs brengen en na iets meer dan een kwartier had Nederland zelfs een 6-7 voorsprong door drie doelpunten op rij van Dione Housheer, Sarah Dekker en Bo van Wetering. Tot het wisselsignaal stond Nederland steeds aan de goede kant van de score, maar meer dan één doelpunt verschil konden de Nederlandse talenten niet bewerkstelligen.

Ook in de tweede helft, die met een 14-14 stand begon, was het verschil miniem en nooit meer dan twee doelpunten. Rusland stond wel steeds aan de goede kant van de score.

Bo van Wetering was met zeven doelpunten het best op schot. Dione Housheer, Merel Freriks (beiden vijf), Sarah Dekker (vier), Lynn Molenaar (drie) en Larissa Nüsser (twee) waren de andere doelpuntenmakers.