Beste prestatie ooit op een WK voor Dames U20

Beste prestatie ooit op een WK voor Dames U20

De Nederlandse Dames U20 hebben zich op het wereldkampioenschap in Hongarije via een 32-28 zege op titelverdediger Denemarken op een voortreffelijke manier verzekerd van de vijfde plaats. Nooit eerder eindigde Oranje zo hoog bij een WK voor Juniors.

De jeugdige Nederlandse talenten hadden het in het verleden vaak moeilijk tegen Denemarken. Van de sinds 1967 33 gespeelde wedstrijden won Nederland er slechts vijf. De laatste zes ontmoetingen werden allemaal verloren. Vorige week was Oranje er tijdens de groepsfase al dichtbij. Na een 15-14 voorsprong halverwege verloor Nederland in de groepsfase nipt met 24-25. De laatste overwinning op Denemarken dateert van 4 augustus 2013. In Sønderborg op het eiland Als klopte de ploeg van bondscoach Monique Tijsterman Denemarken tijdens het EK voor eigen publiek sensationeel met 29-27.

In het eerste kwartier van de wedstrijd in Debrecen ging het gelijkop en pas bij 7-9 in het voordeel van Denemarken was er voor het eerst in de wedstrijd een marge van twee doelpunten. Hierna volgde een sterke fase van Oranje waarbij de formatie van bondscoach Robert Nijdam door vijf doelpunten op rij van Larissa Nüsser, Merel Freriks, Dione Housheer en opnieuw twee keer Merel Freriks de achterstand omboog naar een 12-9 voorsprong. Keepster Yara ten Holte was in deze fase niet te passeren. Nederland liep uit naar 16-12 maar moest in de laatste minuut nog twee Deense treffers toestaan: 16-14.

In de tweede helft realiseerde Denemarken direct de aansluitingstreffer (16-15), maar vervolgens dicteerde Oranje de wedstrijd. Met flitsende combinaties en een enorme inzet werd de tegenstander onder druk gezet. Nederland speelde heel in een hoog tempo effectief en liep langzaam weg van de Scandinavische ploeg en tien minuten voor het einde was de voorsprong al acht doelpunten: 27-19. In het restant snoepte Denemarken nog wel iets van de ruime voorsprong af maar de zege kwam geen moment in gevaar.

De Nederlandse Dames U20 kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi. Nederland scoorde als team de meeste doelpunten (288) in Hongarije en was vanaf de strafworpstreep het meest succesvol met een scoringspercentage van 91,43% (32 doelpunten uit 35 pogingen).

Ook staan de speelsters hoog gerangschikt in de verschillende lijsten van individuele statistieken. Met nog twee wedstrijden te gaan op de slotdag van het WK neemt Dione Housheer met 62 doelpunten de tweede plaats in. Alleen Helena Gilda Simao Paulo uit Angola scoorde met 73 doelpunten vaker.

Verschillende Oranjemeiden behoorden tot de top-10 met het beste schotpercentage per positie. Bo van Wetering was effectief vanuit de hoek, Dione Housheer vanaf de strafworpstreep, Amy Oostveen vanaf negen meter, Sarah Dekker in één-tegen-één acties en Larissa Nüsser in de snelle tegenaanval. Naast haar vele doelpunten voert Dione Housheer ook de ranglijst aan van meeste assists. 

In verdedigend opzicht staat Yara ten Holte bovenaan de lijst van keepsters met de meeste reddingen tijdens het WK. Yara ten Holte pareerde maar liefst 91 schoten en daarmee bleef ze Amalie Milling (Denemarken) en Renata Lais Arruda (Brazilië) ruim voor.

no.

naam

vereniging

 

 

1

Mariël
Beugels

Bad Wildungen Vipers (GER)

 

 

2

Riejanne Blaauw

Westfriesland/SEW

 

 

3

Sarah
Dekker

Westfriesland/SEW

 

 

4

Maxime Drent

Geonius/V&L

 

 

5

Merel
Freriks

HSG Bensheim Auerbach (GER)

 

 

6

Yara ten Holte

Morrenhof Jansen/Dalfsen

 

 

7

Dione
Housheer

Succes Schoonmaak/VOC

 

 

8

Kalia
Klomp

Morrenhof Jansen/Dalfsen

 

 

9

Iva van
der Linden

Quintus

 

 

10

Lynn
Molenaar

Succes Schoonmaak/VOC

 

 

11

Sharon Nooitmeer

Morrenhof Jansen/Dalfsen

 

 

12

Larissa
Nüsser

Morrenhof Jansen/Dalfsen

 

 

13

Amy
Oostveen

Quintus

 

 

14

Jesse van de Polder

TuS Metzingen (GER)

 

 

15

Bo van
Wetering

Succes Schoonmaak/VOC

 

 

16

Laura Zeldenthuis

Succes Schoonmaak/VOC

 

 

 

Begeleiding

 

 

 

 

Robert

Nijdam

Bondscoach

 

Natasja

Bekker – Kivit

Ass. Coach

 

Maarten

Groeneveld

Fysio

 

 

Anneke

van Oel

Teammanager

 

Ben

Gabriel

Delegatie leider