Heren U20 pakken vijfde plaats op EHF Championship

Heren U20 pakken vijfde plaats op EHF Championship

De Oranjeheren U20 zijn er in geslaagd om de vijfde plaats te bemachtigen op het EHF Championship. Na de teleurstelling van het missen van de halve finales was Nederland erop gebrand om die vijfde plek binnen te halen. In Podgorica, Montenegro werd opponent Turkije in een gelijk opgaande wedstrijd uiteindelijk verslagen met 31-36.

Een slordig begin in de eerste helft zorgt voor vier opeenvolgende niet benutte aanvallen aan beide kanten. Turkije opent de score en komt op een 2-0 voorsprong. Florent Bourget en Niels Versteijnen doen voor Nederland wat terug en zetten de stand op 2-2. Via een dubbele save van keeper Bram Kleijkers en doelpunten van Alec Smit en wederom Florent Bourget pakt Nederland na tien minuten spelen voor het eerst de voorsprong 4-5. Een tweede dubbele save van goalie Kleijkers zorgt ervoor dat Oranje kan uitlopen naar 5-8. De Turkse coach vraagt een time-out aan en dit blijkt nut te hebben voor de Turken. Zij buigen de achterstand om in een 10-9 voorsprong na 23 minuten spelen. Deze ommekeer zorgt voor druk op de Nederlandse ploeg en Edwin Kippers kiest voor een time-out. Bij een stand van 11-10 in het voordeel van Turkije zetten Tim Claessens en een uitstekend spelende Florent Bourget Oranje binnen 30 seconden weer op een 11-12 voorsprong. Bij het rustsignaal staat er een gelijke stand op het scorebord 15-15. Oranje moet een tandje bij zetten wil het met de vijfde plek naar huis gaan.

Wederom via Florent Bourget en Tim Claessens pakt Oranje na rust het voortouw (16-18). De Turkse ploeg blijft strijd leveren en na vijf minuten in de tweede helft staat het weer 18-18 gelijk. Nederland blijft, soms met moeite, scoren waar de Turken dat eenvoudig doen. Na 40 minuten kijkt Oranje weer tegen een achterstand aan (23-22). De voorsprongen zijn nooit groot en de twee ploegen blijven aan elkaar gewaagd. Na 45 minuten blijft het weer gelijk (26-26). Via hoekspelers Sybren Stijweg en Alec Smit slaat Oranje weer een gaatje van twee. Zeven minuten voor tijd is het verschil nog steeds maar een doelpunt (28-29). Rick Wielage en Alec Smit zorgen via 29-31 weer voor een kleine marge maar het is Sybren Stijweg vanaf de penaltystip die het beslissende gaatje slaat (32-29). Turkije doet nog wat terug door het verschil drie minuten voor tijd weer op twee te zetten. Niels Versteijnen steekt hier met 2 práchtige velddoelpunten en een penalty een stokje voor. Alec Smit zet nog even een kers op de taart door de 30-36 binnen te schieten. Turkije scoort in de laatste seconde nog een doelpunt maar dat schaadt Oranje niet meer. Zij winnen zeer verdiend hun laatste wedstrijd met 31-36 en gaan met de vijfde plek naar huis.

Florent Bourget speelde, met negen treffers, een zeer goede pot en dit werd beloond met de ‘man of the match’ award.

Scores Nederland:
Florent Bourget 9, Niels Versteijnen 9, Alec Smit 6, Tim Claessens 4, Ivar Stavast 3, Sybren Stijweg 2, Rick Wielage 1, Lars Kooij 1, Bram Versteegden 1