Zwaarbevochten overwinning Dames U18 op China

Zwaarbevochten overwinning Dames U18 op China

De dames U18 hebben op het WK in Polen hun derde wedstrijd gewonnen van China. Met twee overwinningen uit drie wedstrijden is de selectie van Ricardo Clarijs zo goed als zeker van een plaats in de hoofdfase van het toernooi. Om zo hoog mogelijk in de poule te eindigen is het belangrijk om een goed resultaat neer te zetten in de laatste twee wedstrijden tegen Argentinië en het nog ongeslagen Rusland.

China opent de score en Zoë Sprengers doet voor Nederland direct wat terug. Via Zoë Sprengers en Nyala Krullaars pakt Oranje een 3-5 voorsprong. De aanval loop prima alleen het lukt de Oranjemeiden niet echt om weg te komen van China. Na tien minuten staat het 6-6. Het gaat gelijk op in de gehele eerste helft van de wedstrijd. Een 7-9 voorsprong wordt weggegeven en China neemt de leiding (10-9). Uitblinkster Zoë Sprengers is met haar vijfde doelpunt van de wedstrijd verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Vlak voor rust scoort Kirsten Theron de 16-17 en legt Nyala Krullaars de bal in leeg doel bij China. Ruststand 16-18 in het voordeel van de Oranjemeiden.

In de tweede helft opent China wederom de score. Een Chinese speelster wordt bestraft met een tijdstraf, maar Nederland weet hier niet van te profiteren en zien China zelfs op gelijke hoogte komen. De Chinese speelster scoren veel via onderhandse schoten waar de Nederlandse keepsters geen antwoord op hebben. Goals van Nyala Krullaars, Zoë Sprengers en Lisanne Kruijswijk zetten Oranje voor het eerst in de wedstrijd op een voorsprong van drie (19-22). De ploeg van Ricardo Clarijs begint duidelijk een stuk scherper aan de tweede helft. Na 11 minuten staat het zelfs 21-25. Met nog 12 minuten op de klok raakt de bewegelijke  midden-opbouwspeelster Lisanne Kruijswijk geblesseerd en zal niet verder spelen.

De 25-29 wordt gescoord door Kirsten Theron. Een práchtig doelpunt vanaf de cirkel in de lucht aangespeeld vanaf de hoek door Zoë Sprengers. China vecht zich terug tot 27-29, maar weer is het Zoë Sprengers die Oranje uit de brand helpt. Met doelpunt nummer tien stelt zij de zege veilig. Ook de laatste twee doelpunten zijn voor de trefzekere linkerhoekspeelster. Een zwaarbevochten overwinning: 30-32.

Zoë Sprengers was met twaalf doelpunten heel belangrijk voor Oranje en werd verkozen tot speelster van de wedstrijd.

Morgen hebben de U18 meiden een rustdag en zondag spelen zij om 16.00 uur tegen het ongeslagen Rusland. Dit zal een zeer pittige uitdaging worden voor de Nederlandse ploeg. De wedstrijd is live te zien op www.handballpoland2018.pl/live.

Scores Nederland:

Zoë Sprengers 12, Nyala Krullaars 8, Kirsten Theron 3, Nikita van der Vliet 2, Zola Amsen 1, Lisanne Kruijswijk 1, Sarah Dekker 1.