Oranjeheren bieden Noorwegen goed partij, maar verliezen oefenwedstrijd

Oranjeheren bieden Noorwegen goed partij, maar verliezen oefenwedstrijd

Een gedreven Oranje is er niet in geslaagd vicewereldkampioen Noorwegen te verslaan. De Oranjeheren speelden een sterke eerste helft, maar Noorwegen bleek in de tweede helft een maatje te groot. De Scandinaviërs wonnen de oefenwedstrijd van de Gjensidige Cup met 36-29.

In de eerste helft stond de dekking als een huis. Hierdoor konden de Oranjeheren veel scoren in de omschakeling. Ze boden de Noren goed partij en kwamen geregeld één doelpunt voor. Bij het rustsignaal zochten de Noren met een kleine voorsprong de kleedkamer op: 16-15.

In de tweede helft werd het lastiger voor de Oranjeheren om het net te vinden. Tot 24-20 konden ze bij blijven, maar als Noorwegen het verschil naar acht goals brengt is het verzet gebroken. Nederland verliest uiteindelijk met 36-29. Assistent bondscoach Edwin Kippers: “Al met al een terechte nederlaag tegen de vicewereldkampioen, die we goed tegenstand konden bieden, maar aan het einde kwamen we toch kracht te kort.”

Topscoorder bij Oranje was Kay Smits met zeven treffers. Bobby Schagen, Jasper Adams en Ephrahim Jerry stonden vier keer op het scoreboard.

Morgen (6 januari) speelt Nederland de laatste oefenwedstrijd van de Gjensidige Cup. IJsland is om 15:30 uur de tegenstander.

Programma oefenduels trainingsstage:
Noorwegen:
3 januari 20.30 uur: Nederland – Brazilië (35-32)
5 januari 18.15 uur: Noorwegen – Nederland (36-29)
6 januari 15.30 uur: IJsland – Nederland

Deze wedstrijden worden niet uitgezonden in Nederland en zijn alleen live te zien op Noorse TV. De tussenstanden zijn live te volgen op flashscore.com.

Slowakije:
10 januari 18.00 uur: Slowakije – Nederland
11 januari 18.00 uur: Nederland – Roemenië

EK kwalificatie april
De Oranjeheren gaan in april verder met hun missie om zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor het Europees Kampioenschap. Na de zege op Estland en het verlies tegen Letland staat Nederland momenteel tweede in de poule. Slovenië staat dankzij twee overwinningen bovenaan. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het EK dat van 10 tot en met 26 januari 2020 wordt gehouden in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De vier beste nummers drie uit de acht kwalificatiegroepen kwalificeren zich eveneens voor het eindtoernooi.

Wedstrijdschema EK-kwalificatie Nederlands Herenteam:
Donderdag 25 oktober 2018 in Sittard: Nederland-Estland 35-25 (17-10).
Zondag 28 oktober 2018 in Valmiera: Letland-Nederland 29-25 (17-11).
Donderdag 11 april 2019 in Almere: Nederland-Slovenië.
Zondag 14 april 2019 in Celje: Slovenië-Nederland.
Woensdag 12 of donderdag 13 juni 2019 in Estland (speelplaats nog niet bekend): Estland-Nederland. Zondag 16 juni 2019 in Almere: Nederland-Letland.