Handbalster Nycke Groot beëindigt interlandcarrière

Handbalster Nycke Groot beëindigt interlandcarrière

Nycke Groot, speelster van het Nederlands Damesteam, heeft besloten haar interlandcarrière te beëindigen. Handballen op het allerhoogste niveau begint zijn tol te eisen. “Mijn lichaam is redelijk op. Door te stoppen bij het Nederlands team wil ik meer rust creëren voor mezelf en mijn lichaam om zo mijn handbalcarrière te kunnen verlengen”

“Het handballen in de Champions League, de Hongaarse competitie en met het Nederlands team is uiteindelijk te veel. Ik wil graag alles met 100 procent doen, maar daar heb ik nu de energie niet voor.”

Groot blijft wel handballen op clubniveau. “Ik vind het leuk om te handballen. Ik hoop dat ik mijn carrière met jaren kan verlengen door rust en tijd te nemen voor mezelf. Ik wil op een goeie manier een paar jaar door en het goed kunnen afsluiten.”

Op 3 december 2004 maakte Groot haar debuut in Oranje. In Parijs speelde Nederland een oefenwedstrijd tegen Noorwegen. In totaal heeft ze 141 interlands op haar naam staan waarin ze 439 keer het net vond. De laatste keer dat ze het Oranje-tenue aan had was op 16 december 2018, toen ze een bronzen medaille veroverde op het WK. Roemenië werd met 20-24 verslagen.

“Nycke Groot is één van de beste Nederlandse handbalsters ooit. Haar inzicht in het totale handbalspel heeft het Nederlands team ontzettend veel gebracht. Ze is van een enorme waarde geweest in het behalen van de goede resultaten van het team. Het is jammer, maar begrijpelijk dat ze heeft besloten om te stoppen”, vertelt technisch directeur Paul van Gestel.

“Ik heb lang lopen wikken en wegen om tot dit besluit te komen. Handbal is mijn passie. Ik heb er zo hard voor gewerkt, maar alles kost op dit moment veel energie en ik krijg er te weinig voor terug. Ik hoop mijn energie terug te vinden met meer rust.”

Groot koestert de mooie momenten en kijkt met trots terug op haar carrière. “Ik heb een onwijs gave tijd gehad bij het Nederlands team en zo zal ik er ook altijd op terugkijken. Ik heb onwijs genoten om met deze meiden samen te spelen en ben trots op wat we bereikt hebben. We zijn zo sterk geweest als team. Ik ben trots dat ik daar deel van heb mogen uitmaken.”

Prijzen Nederlands team:
WK 2015 Denemarken – zilveren medaille
EK 2016 Zweden – zilveren medaille
WK 2017 Duitsland – bronzen medaille
EK 2018 Frankrijk – bronzen medaille

Individuele prijzen Nederlands team:
Meest waardevolle speelster (MVP) EK 2016
All Star Team EK 2016 (beste spelverdeelster)

Meest waardevolle speelster (MVP) EHF Champions League Final 4 2017
All-Star Team EHF Champions League 2016, 2017 (beste spelverdeelster)
Topscorer EHF Champions League Final 4 2014
EHF Female Player of the Month December 2016

Meest waardevolle speelster (MVP) ‘Pokalfighter’ Denemarken 2010, 2012
Handbalster van het jaar in Denemarken 2014
Buitenlandse handbalster van het jaar in Hongarije 2016