Oranjeheren weten oefenwedstrijd tegen Slowakije niet te winnen

De Oranjeheren zijn zich door middel van een trainingsstage aan het voorbereiden op de EK-kwalificatiewedstrijden in april. De formatie van bondscoach Erlingur Richardsson speelde begin januari een oefentoernooi in Noorwegen en stapte daarna in het vliegtuig richting Slowakije. Vanavond speelden ze daar tegen het thuisland en verloren ze met 29-27. Morgen staat de laatste oefenwedstrijd op het programma tegen Roemenië.

In de eerste helft van de wedstrijd ging het gelijk op. Bij een 3-3 gelijke stand zorgde keeper Bart Ravensbergen er met twee knappe reddingen voor dat Slowakije niet op voorsprong kon komen. Aan de andere kant van het veld vonden Ivo Steins en Ephrahim Jerry het net: 5-3.

De Oranjeheren konden niet heel lang genieten van de voorsprong. De Slowaken zochten regelmatig hun cirkelloper. De Nederlandse dekking had daar niet altijd een antwoord op. Via een penalty en een schot vanaf de hoek werd de stand gelijk getrokken. Daarna werd het weer stuivertje wisselen tussen beide ploegen.

Met nog twee minuten op de klok tekende Rutger ten Velde met een prachtige draaibal voor de 13-13. Slowakije pakte het initiatief voor rust en zocht met een voordeel van twee doelpunten de kleedkamer op: 15-13.

Na rust startte de ploeg van Erlingur Richardsson scherp. In no time was de achterstand weggewerkt, maar Slowakije was ook weer wakker en scoorde twee keer op rij: 17-15. In de tweede helft stonden de Slowaken continu aan de goede kant van de scoren. Nederland vocht zich terug van 21-18 naar 21-21 en maakte geregeld de aansluitingstreffer, maar op voorsprong komen lukte niet. De Slowaakse ploeg liep vlak voor tijd uit naar 29-26. Met een achterwaartse bal vanaf de cirkel bepaalde Ivo Steins de eindstand op: 29-27.

Morgen sluiten de Oranjeheren hun trainingsstage af met een oefenwedstrijd tegen Roemenië. Om 19:30 uur klinkt het beginsignaal. De wedstrijd is live te zien via: https://www.youtube.com/watch?v=SDJzW7hq26M.

EK-kwalificatie april
De Oranjeheren gaan in april verder met hun missie om zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor het Europees Kampioenschap. Na de zege op Estland en het verlies tegen Letland staat Nederland momenteel tweede in de poule. Slovenië staat dankzij twee overwinningen bovenaan. De nummer één en twee uit de groep plaatst zich voor het EK dat van 10 tot en met 26 januari 2020 wordt gehouden in Zweden, Oostenrijk en Noorwegen. De vier beste nummers drie uit de acht kwalificatiegroepen kwalificeren zich eveneens voor het eindtoernooi.