Bondscoach Emmanuel Mayonnade debuteert met overwinning

Bondscoach Emmanuel Mayonnade debuteert met overwinning

Het Nederlands Damesteam heeft de eerste oefeninterland onder leiding van de nieuwe Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade met 29-26 gewonnen van Duitsland.

Het was maar liefst 33 jaar geleden dat het Nederlands Damesteam voor het laatst in Groningen speelde. Tijdens het WK in 1986 verloor Oranje kansloos met 34-18 van de voormalige DDR. De belangstelling voor de oefeninterland tegen Duitsland was enorm. De toegangskaarten waren razendsnel uitverkocht.

Tijdens titeltoernooien won Oranje de laatste tijd regelmatig van Duitsland (EK 2014, WK 2017, EK 2018) maar het was maar liefst twintig wedstrijden geleden dat Nederland te sterk was voor Duitsland in een oefenduel. De laatste zege dateert van 24 oktober 1992 tijdens het Holland Toernooi in Schiedam.

Nederland speelde net als Duitsland in de beginfase in een hoog tempo. De oosterburen konden slechts de eerste vijf minuten gelijke tred houden: 3-3. Lois Abbingh scoorde in haar geboortestad de eerste Nederlandse treffer.

Oranje liet het publiek bij vlagen genieten van formidabel handbal en dicteerde het wedstrijdbeeld. Nadat Lois Abbingh de tweede strafworp van de avond miste, scoorde Estavana Polman vlak hierna wel vanaf zeven meter en tekende voor de eerste Nederlandse voorsprong. Oranje liep hierna gemakkelijk weg van Duitsland.

Na 8-6 volgden vijf sterke minuten met doelpunten van Angela Malestein, twee keer Estavana Polman, Debbie Bont en Celine Michielsen: 13-6. Tess Wester was bij de laatste twee treffers belangrijk met een assist. De keepster was in deze periode ook nauwelijks te passeren. In de laatste vijf minuten verdampte de voorsprong en door vier Duitse treffers op rij was de positieve marge geslonken tot drie goals. Charris Rozemalen zorgde er voor dat Oranje met een voorsprong van vier doelpunten kon pauzeren: 14-10.

Direct na de hervatting halveerde Duitsland de achterstand tot 14-12 waarna Estavana Polman de eerste Nederlandse treffer na de pauze scoorde. Merel Freriks volgde dit goede voorbeeld waarna Tess Wester het publiek liet opveren. De keepster scoorde alweer haar achtste interlanddoelpunt. Het was wel dik twee jaar geleden dat Tess Wester voor het laatst in Oranje scoorde tijdens het EK 2016 in Zweden.

Oranje liep uit naar 22-16, maar zag Duitsland onder leiding van bondscoach Henk Groener sterk terugkomen. Vijf minuten voor het einde was het verschil nog slechts één doelpunt: 24-23. Angela Malestein was in de doelpuntrijke slotfase enorm belangrijk met twee fraaie treffers op rij. Lois Abbingh tekende voor de 29-26 eindstand.

In MartiniPlaza speelde Kelly Dulfer haar honderdste interland voor het Nederlands Damesteam. Het Nederlands Damesteam en Duitsland ontmoeten elkaar op zaterdag opnieuw maar dan in het Duitse Oldenburg. Deze wedstrijd begint om 16.45 uur.

Groningen, 22 maart 2019:
Nederland-Duitsland 29-26 (14-10)
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester (1); Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (3), Lynn Knippenborg, Angela Steenbakkers, Kelly Dulfer, Merel Freriks (2), Inger Smits, Martine Smeets (1), Charris Rozemalen (1), Angela Malestein (5), Myrthe Schoenaker, Celine Michielsen (1), Estavana Polman (10).
Duitsland: Dinah Eckerle, Nele Kurzke; Marlene Zapf, Amelie Berger (2), Meike Schmelzer (3), Xenia Smits (2), Julia Behnke, Kim Naidzinavicius (2), Mia Zschocke, Emily Bölk (4), Ina Grossmann (3), Evgenija Minevskaja (1), Luisa Schulze (1), Kim Braun (2), Alicia Stolle (6), Jennifer Rode.
Scheidsrechters: Joanna Brehmer/Agnieszka Skowronek (Polen).
Strafminuten: 2’ – 8’ (Van der Heijden 2’ – Schmelzer 2’, Smits 2’, Naidzinavicius 2’, Bölk 2’).
Strafworpen: 5/4 – 2/2.