Oranjeheren verliezen nipt van Slovenië in slotfase

Het Nederlands Herenteam is er niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen tegen het sterke Slovenië. Oranje leidde tot vlak voor tijd maar zag de nummer drie van het WK 2017 in de laatste minuut voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong komen en de overwinning pakken: 26-27. Het was een zure nederlaag voor de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson die na drie EK-kwalificatiewedstrijden op twee punten blijft staan. Zondag wacht de lastige uitwedstrijd tegen Slovenië in Celje.

Het Nederlands Herenteam begon uitstekend tegen Slovenië. Bobby Schagen opende de score en snel daarna was Jeffrey Boomhouwer vanuit de linkerhoek en wederom Bobby Schagen vanaf de strafworpstreep succesvol.

Vervolgens was Oranje in de volgende twee minuten enorm doeltreffend. Ephrahim Jerry, Jeffrey Boomhouwer, opnieuw Ephrahim Jerry en weer Bobby Schagen scoorden in vier aanvallen op rij. Slovenië verzuimde hierna twee strafworpen te benutten. Eerst pareerde Gerrie Eijlers de inzet van Gasper Marguc. De penalty van Dean Bombac, een andere ervaren speler uit de VELUX EHF Champions League, belandde op de paal.

Ephrahim Jerry (8-3) en Bobby Schagen (9-4) zorgden voor de grootste Nederlandse voorsprong. In de laatste tien minuten voor de pauze verdampte de voorsprong echter geheel. Nederland had steeds meer moeite met scoren, terwijl de bezoekers steeds effectiever werden en een minuut voor het wisselsignaal zelfs naast Oranje kwamen: 11-11. Jeffrey Boomhouwer zorgde er met een voortreffelijke actie voor dat het Nederlands Herenteam toch met een voorsprong ging pauzeren: 12-11.

Ook in de tweede helft bepaalde Oranje het wedstrijdbeeld en startte uitstekend met fraaie doelpunten van Jeffrey Boomhouwer en Luc Steins. Ook hierna speelde Nederland frivool en creëerde het veel kansen die goed werden benut. Na tien minuten was de voordelige marge al opgelopen tot vier treffers: 19-15.

Slovenië herstelde zich prima en kwam langzaam dichterbij en halverwege de tweede helft stonden de bezoekers weer op gelijke hoogte: 20-20. Nederland nam wel weer steeds de leiding en zeven minuten voor het einde zag het er bij 26-24 nog steeds rooskleurig uit.

In de laatste zeven minuten kwam het Nederlands herenteam echter niet meer tot scoren en zag het Blaz Janc, die alleen al na de pauze acht keer doel trof, de winnende treffer scoren: 26-27. Oranje had nog de kans op een gelijkspel maar wist in de laatste dertig minuten niet de overtalsituatie uit te buiten.

Jeffrey Boomhouwer was met acht doelpunten het best op schot bij Oranje. Niet eerder scoorde de linker hoekspeler zo vaak in het Oranjeshirt.

Opvallende debutant bij het Nederlands Herenteam was Robin Schoenaker. De linker opbouwspeler speelde wel al vijftien jeugdinterlands en maakte deel uit van de selectie die in 2015 deelnam aan het WK Juniors in het Braziliaanse Uberlândia.

Nederland-Slovenië 26-27 (12-11).